Novi Vinodolski

Okolotorno krenuo u treću sezonu: Živjet će stari grad

Anto Ravlić

Mladi novljanski mesopustari / snimio F. Deranja

Mladi novljanski mesopustari / snimio F. Deranja

Prvi su u stari grad ušli mali mesopustari, a za njima su krenuli maskirani ban Mažuranić sa svojom unukom Ivanom Brlić. »Okolotorno« obogaćuje ljetnu sezonu povijesnom dimenzijom



 Manifestacija Okolotorno prvi je put ove godine ispunila stari grad u Novom Vinodolskom. Obzirom da se radi o prvom ovogodišnjem Okolotornu, manifestacija je svečano otvorena prigodnim programom na Frankopanskom trgu.


– Dobro došli u stari hrvatski, primorski grad, grad kulture, narodnih običaja, Frankopana i Mažuranića. Ulazimo u ljeto, ugodne ljetne večeri, pozivamo ih da ih provedete s nama u Novom Vinodolskom, poručio je gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić. Na pozornici, pred mnoštvom Novljana i gostiju, nastupili su plesna grupa Flame, a svoj vatreni performans izveo je Novljanin Vladmir Ježić.


Prvi su u stari grad ušli mali mesopustari, a za njima su krenuli maskirani ban Mažuranić sa svojom unukom Ivanom Brlić, gosti iz Senja predvođeni gradonačelnikom Sanjinom Rukavinom. U kolonu su ušli i Mažuranići koji su u svoj Novi stigli iz Argentine. Uske, stare kamene ulice brlo brzo su se ispunile. I posjetiteljima i pjesmom, ali i štandovima četrdesetak izlagača koji su nudili autohtone proizvode. Od meda do vina, suvenira Novog do pršuta. Mnogi gosti su zastali kako bi s visoka bacili pogled na marinu u novljanskoj luci koja poprima konačne okvire. Među njima se našla obitelj iz Švedske koja se zaustavljala na štandovima i kupovala suvenire.




– Vidjeli smo stari grad u Novom Vinodolskom, ali baš nismo bili sigurno kako se ulazi. Da smo išli sami, možda bi upali u nečije dvorište. Ovako je zgodno, živo, dosta ljudi. Zanimljiv stari grad, komentirali su Šveđani.



Počelo je koncem lipnja 2015. kada je ovaj program na njegovoj premijeri otvorila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a ovaj put u nazočnosti mnogobrojnih Novljana i turista, te u ime PGŽ-a Berislava Tulića, priredbu je proglasio otvorenom gradonačelnik Velimir Piškulić.


Okosnica programa su novljanski mesopusni zimski običaji koji su proglašeni i zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice Barbara Kalanj Butković pozvala je na sve prisutne na praćenje ovih događanja koji će ispuniti čitavo ljeto.



Okolotorno znači šetnja u krug. Manifestacijom se željelo izvući iz zaborava zapostavljeni stari grad koji je pokazao da ima dušu. Ulice na kojima su davnih godina živjeli njihovi stari, Novljani su oživjeli u tri godine. Zahvaljujući Okolotornu, svake srijede do prvog tjedna rujna stari grad će biti pun.


– Ideja manifestacije je da se oživi stari grad i kada nema Okolotorna, da potaknemo ljude da ponude svoj proizvode, otvore svoje konobe gostima, istaknula je jedna od začetnica projekta Sandra Ristić iz novljanske gradske uprave.


– Novi doživljaj slavne prošlosti, živopisne sadašnjosti i svijetle budućnosti. Doživite mozaik starih zanata, kušajte autohtone proizvode, uživajte u mirisima Mediterana popraćenih zvukovima klapa i glazbenika, piše u pozivnici koja će biti važeća svake srijede u 20 sati tijekom ljetne sezone. Sve do 6. rujna.