Dvije natjecateljske večeri

Novljanka Iva Deranja nova Ružica Vinodola

Slavica Mrkić Modrić

Nera Blažičević, prva pratilja, Iva Deranja, Ružica Vinodola i Silvia Šepić, druga pratilja / Snimio Sergej DRECHSLER

Nera Blažičević, prva pratilja, Iva Deranja, Ružica Vinodola i Silvia Šepić, druga pratilja / Snimio Sergej DRECHSLER

Prva Ružica do Ružice Vinodola je Nera Blažičević iz Povila, a druga Silvia Šepić iz Viškova. Najsimpa Ružice su Kristina Pajić po izboru kandidatkinja, Ana-Maria Pavelić po izboru sudaca i Nensi Modrčin po izboru žirija



Nakon trodnevnog druženja s dvanaest djevojaka koje su na 14. Ružici Vinodola pretendirale za mjesto Ružice, Ružicom je postala Novljanka Iva Deranja. Iva je u dvije natjecateljske večeri, u igrama vezanim uz vinograd, vino i tradiciju osvojila najveći broj bodova, a samim tim i titulu Ružice Vinodola 2017. godine, kao i sedmodnevno krstarenje Jadranom za dvije osobe što joj je omogućila Turistička agencija Katarina line. Prva Ružica do nje je pobjednica Noći Pavlomira Nera Blažičević iz Povila, a druga Ružica ili druga pratilja je Silvia Šepić iz Viškova.


Iris Bruketa Milić, predsjednica stručnog ocjenjivačkog suda u kojem su se uz nju nalazili i Ljiljana Stošić, Mario Butorac, Tea Frlan, Zoran Tomić, Vladimir Butković, Zoran Krišković i Alenka Spoja imali su »pune ruke zbrajanja« jer razlika u bodovima među prvoplasiranim djevojkama mjerila se u »minimalnim jedinicama«. Žiri je uz zbrajanje imao zadatak i izabrati sebi najsimpatičniju Ružicu, baš kao što su Ružicu simpatičnosti među sobom birale same kandidatkinje, ali i suci u igrama. Tako je najsimpa Ružica po odabiru kandidatkinja bila Kristina Pajić. Žiriju je to bila Nensi Modrčin, a sudačkoj ekipi Ana-Maria Pavelić.


Organizatori ove tradicijske manifestacije – TZ Općine Vinodolske, TZ Grada Novi Vinodolski i Pavlomir d.o.o. još jednom su dokazali da  je manifestacija začeta 2004. godine bila pun pogodak. To im je i za ovog Izbora potvrdila brojna publika kako ona  koja je predstavljanje kandidatkinja odgledala u Bribiru, tako i ona koja je gledala nadmetanje u vinogradima Pavlomira, a i ona natiskana u staroj jezgri Novog Vinodolskog koja je došla odgledati završnicu.





Izbor Ružice Vinodola, manifestacije koja je začeta s ciljem približavanja široj javnosti nekadašnji običaj biranja najvrednije djevojke u vinodolskim vinogradima, ima i popratna događanja. Primjerice sajam autohtonih proizvoda koji je u novljanski Stari grad privukao veliki broj i izlagača i kupaca. Brojni OPG-ovi nudili su autohtonost na svakom štandu, a posjetitelji su mogli birati hoće li tu auhtonost jesti, nositi, s njom se ukrašavati, hoće li ju piti, njome upotpunjavati životni prostor ili će jednostavno šećući između štandova iz izložaka učiti o posebnostima kraja u koji su došli na ljetovanje ili u kojem žive.



Iris Bruketa Milić i Vladimir Butković, direktori turističkih zajednica nositeljica organizacije manifestacije Ružica Vinodola iskazali su zadovoljstvo obavljenim poslom i izrekli mnoštvo riječi hvale za sve kandidatkinje, te se zahvalili svima koji su volonterskim radom pridonijeli uspjehu ovog događanja. Među inim koje su spomenuli izdvajama sudački tim regrutiran iz redova Udruge prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola, kao i članove novljanskog KUD-a Ilija Dorčić. Zahvalili su se i svima onima koji su došli podržati djevojke u njihovim nastupima, istaknuvši da tako podržavaju tradiciju radi čijeg očuvanja je ova manifestacija i pokrenuta prije četrnaest godina.


Sve u svemu, mlađahna Iva Deranja kraljevat će trsima, grozjem i vinom Vinodola narednih godinu dana, a njezine kolegice Mirela Muminagić, Sara Đukić, Kristina Pajić, Ana-Maria Pavelić, Nensi Modrčin, Sara Sušanj, Silvia Šepić, Melanija Peričić, Nera Blažičević, Dea Borovac i Sandra Lovrić cijeli će život pamtiti ovo događanje prepuno, kako same rekoše smijeha, zabave i sticanja nekih novih iskustava i znanja.