Obljetnica turizma

Neobična, ali jako fora akcija u Crikvenici: Gradonačelnik pozvao građane da ugoste 130 obitelji

Anto Ravlić

Damir Rukacina, Foto: M. GRACIN

Damir Rukacina, Foto: M. GRACIN

Važno je ono što imamo znati dijeliti i tako pomoći ili usrećiti one kojima je potrebna naša pomoć. Grad Crikvenica stoga želi veliki jubilej obilježavanja 130 godina turizma iskoristiti kako bi pokrenuo veliku humanitarnu akciju, rekao je gradonačelnik Damir Rukavina



Ove godine Crikvenica slavi 130 godina turizma. Običaj je da se daruju slavljenici i nema sumnje da će pokloni i čestitke stići u Crikvenicu, no Crikveničani su odlučili proslaviti visoki jubilej slaveći s obiteljima kojima je pomoć dobrodošla.



Prilikom nedavnog posjeta biskupa Franje Komarice Crikvenici rodila se ideja da Crikvenica ugosti Hrvate iz Bosne i Hercegovine i pokaže im da nisu zaboravljeni. Crikveničani nisu dugo čekali da dobiju priliku da po tko zna koji put pokažu veliko srce i otvore vrata svojih domova ljudima koje život ne mazi. U Gradu Crikvenici su uvjereni da će 2.300 iznajmljivača, kao i vlasnici dvadesetak hotela, pokazati veliko crikveničko srce.



Za školske praznike




Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina prozvao je hotelijere, iznajmljivače i građane da zajednički ugoste 130 obitelji koje nemaju mogućnosti priuštiti si ljetovanje na moru.


– Grad Crikvenica je sve uspješnija turistička destinacija. Predanim radom, trudom i zajednički usmjerenim djelovanjem polako vraćamo stari sjaj naše primorske ljepotice. Turizam nam iz godine u godinu pruža sve veće mogućnosti za zaradu. Povećanje broja noćenja i dolazaka, kao i produženje turističke sezone ciljevi su koje ostvarujemo i ljestvicu želja svake godine podižemo za nekoliko stepenica više.


Ipak, ne smijemo dopustiti da nas težnja za sve većom zaradom promijeni, stoga je važno ono što imamo, znati dijeliti i tako pomoći ili usrećiti one kojima je potrebna naša pomoć. Grad Crikvenica stoga želi veliki jubilej obilježavanja 130 godina turizma iskoristiti kako bi pokrenulo veliku humanitarnu akciju za koju se nadamo da će se nastaviti i u idućim godinama, piše crikvenički gradonačelnik Rukavina.


Crikvenička gradska vlast kani ugostiti 130 obitelji iz kontinentalnog dijela Hrvatske te iz BiH po nekoliko dana. Mole se Crikveničani da otvore vrata svojih soba, apartmana i hotela. Bar četiri dana. Preporuka je da se obitelji ugoste tijekom školskih praznika. Crikvenički gradonačelnik moli sugrađane otvorena srca da se jave do 15. travnja.


Poznata gostoljubivost


Inicijativa Grada Crikvenice i gradonačelnika naslanjaju se na crikveničku gostoljubivost, ne samo kad su u pitanju turisti, već i ljudi kojima je bila potrebna pomoć u teškim trenucima. Crikvenica je na oporavak primala ranjenike stradale u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Tisuće izbjeglica u Domovinskom ratu našlo je svoj privremeni ili stalni dom u Crikvenici bježeći iz ratom opustošenog zavičaja. U Crikvenicu i okolicu stiglo je nekoliko tisuća prognanika iz svih dijelova Hrvatske, ponajviše iz Like i Slavonije. Potom i iz BiH. Ne treba zaboraviti da je posrnuću hotelske kuće Jadran, između ostalog, kumovalo i višegodišnje pretvaranje hotela u izbjeglička naselja. Upućeniji u povijest prisjetit će se da je Crikvenica primila izbjeglice koje je daleko od domova odveo građanski rat u Rusiji. U Crikvenicu su stigla i makedonska djeca, žrtve građanskog rata u Grčkoj.