Idejno rješenje

NOVO RUHO ŠETNICE Uređenje Strosmayerovog šetališta otvorilo niz pitanja

Biljana Savić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Šetalište treba sagledati kao jedinstveni prostor u kontaktu s plažom Balustrada, postojećim zelenim površinama, ostvariti kontakt s malim trgom Hygia te dovršiti potez šetnice s kontaktom prema hotelu Miramare i gradskom kupalištu



CRIKVENICA – Hoće li fasadne lampe biti postavljene na privatne kuće, kako će u slučaju požara vatrogasci prići gorućoj kući, kako se automobilom s bolesnim djetetom probiti iz šetališta, hoćete li rušiti stabla, zar ćete lavandu i smilje saditi samo u hladovini ispod stabala gdje ne uspijeva ili i na suncu, a gdje ćemo imati nadstrešnicu – samo su neka od pitanja Crikveničana, mahom stanara Strossmayerovog šetališta, nakon jučerašnjeg predstavljanja idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja dijela tog šetališta u crikveničkoj Gradskoj galeriji.


Ujednačene terase


Zamjenica gradonačelnika Crikvenice Ivona Matošić Gašparović nekoliko je puta istaknula da je riječ tek o idejnom rješenju, o prvom predstavljanju idejnog rješenja, te da će građani svoje primjedbe i prijedloge moći izreći i na zboru građana u petak, 8. studenoga, u 18 sati. Oni koji jučer nisu prisustvovali prezentaciji, idejno rješenje mogu razgledati u Gradskoj galeriji do 15. studenoga od 10 do 13 te od 17 do 20 sati, izuzev nedjelje.


Već nakon uređenja Trga Stjepana Radića počelo se razmišljati o uređenju najatraktivnijeg crikveničkog šetališta, a Matošić Gašparović naglasila je da se pri osmišljavanju novog šetališta moralo poštovati vrlo stroge uvjete konzervatora te napomenula da se štitio prostor te vodilo računa da se ugostiteljskim terasama ne ide preko kapaciteta prostora.




Idejni projekt potpisuje zagrebački Biro d.o.o., odnosno arhitektice Saša Košuta i Dora Lončarić, koje su jučer istaknule da bi terase ugostiteljskih objekata trebale biti unificirane, puno se govorilo i o tendama s obzirom na to da su građani nezadovoljni onima na Trgu Stjepana Radića. Light motiv su zelene površine, da se zadrže i udvostruče drvoredi koji će biti prirodna barijera između mora i prometnice, bit će postavljena nova rasvjeta, smanjen broj parkirnih mjesta i napravljena još tri mala trga s punktovima tekuće pitke vode. Cilj provedbe ovog natječaja je dobivanje kvalitetnog idejnog rješenja kojim će biti određeno i dovršeno cjelovito uređenje užeg centra Crikvenice i njegov odnos s kontaktnim zonama.



Stroge smjernice


Kako je jučer prezentirano građanima, taj prostor treba sagledati kao jedinstveni prostor u kontaktu s plažom Balustrada, postojećim zelenim površinama koje treba maksimalno očuvati i oplemeniti, ostvariti kontakt s do sada uređenim malim trgom Hygia te dovršiti potez šetnice s kontaktom prema hotelu Miramare i spojem prema gradskom kupalištu.


Idejno rješenje podrazumijeva povećanje kvalitete postojećeg javnog prostora koji je nastao nakon premještanja prometnice uz Strossmayerovo šetalište na vanjski rub parka, a koji se sada koristi u svrhu postavljanja ugostiteljskih terasa i štandova, parterno nije cjelovito dovršen i korisnici, prvenstveno ugostiteljskih terasa, postepeno sami popločavaju i uređuju površinu koju koriste kroz najam, a sve kroz sagledavanje vrlo strogih konzervatorskih smjernica bitnih za njegovo uređenje. Novo idejno rješenje donosi stvaranje neometanog pješačkog prostora kao nastavka šetnice iz centra grada, uz pretežno trgovačke i ugostiteljske lokale u prizemlju objekata uz šetnicu, s mogućnostima fleksibilnog korištenja, preispitivanje lokacija ugostiteljskih terasa i eventualnih trgovačkih usluga otvorenog tipa, rješenje rasvjete i urbane opreme, pejzažno uređenje poteza postojećeg javnog parka između prometnice i šetnice i rješenje hodne plohe bez prostornih barijera, s primjenom odgovarajućih materijala.


Uređenje dijela poznatog crikveničkog šetališta logičan je slijed nakon uređenja trga Stjepana Radića i trga u Selcu.