Predsezona

Mjesec dana prije nego lani: Na crikveničko-vinodolskoj rivijeri već otvoreno desetak hotela

Anto Ravlić

Ove se godine dobar dio hotela otvara mjesec dana ranije nego lani. Najave za predsezonu su dobre, a za sezonu izvrsne. Očito je da ulaganja u hotele donose rezultate i da to treba nastaviti



CRIKVENICA/NOVI VINODOLSKI Ulazimo u razdoblje u kojem hoteli crikveničko-vinodolske rivijere otvaraju vrata. Na crikveničkoj rivijeri odmara se više stotina gostiju, a za Uskrs se očekuje oko tisuću i pol turista. U Novom Vinodolskom trenutno se odmara dvjestotinjak gostiju, za Uskrs bi ih trebalo biti petstotinjak. Jasno je da većina hotela tempira otvaranje za Uskrs i oko Uskrsa.


Dobra popunjenost očekuje se i za Praznik rada koji pada u ponedjeljak pa nudi produženi vikend. U tom terminu su i slovenski praznici. Crikvenica bi trebala biti pristojno popunjena i za Tijelovo koje ove godine pada 15. lipnja, točno dan nakon završetka školske godine u Hrvatskoj. 


Duža sezona


Uz dobre najave za predsezonu, s osmijehom se dočekuju i dobre najave za glavnu sezonu. Već lani je srpanj bio bolje popunjen od prethodnih koji su svojim skromnijim rezultatima od očekivanja nudili zabrinutost.




Kvalitetniji privatni iznajmljivači su već gotovo popunili srpanj i kolovoz, a sve je manje mjesta i u lipnju i početkom rujna. Kao što je slučaj u privatnom smještaju, tako je i kod hotela koji su u nekoliko godina napravili značajan korak u kvaliteti. Ulaganje u kvalitetu nosi dužu sezonu i više cijene. Sve se to reflektira na kompletnu ponudu. Lani su se tri restorana u okruženju hotela Omorika, podignutog s dvije na četiri zvjezdice, pohvalila s izvrsnom sezonom.


Na području crikveničke rivijere otvoreno je ili će se otvoriti u sljedećih nekoliko dana desetak hotela. U Jadranu je primjetno da se obnovljeni hoteli otvaraju petnaestak do mjesec dana prije no lani.


U Crikvenici već rade dva hotela. Prije tri tjedna otvoren je Kaštel, a prije dva tjedna Omorika. Prošli tjedan otvorena je Vila Ružica. Kvarner Palace prve goste očekuje za Uskrs. Ad Turres se otvara za Praznik rada, International sredinom svibnja. Hotel Zagreb krajem svibnja. Paviljoni Ad Turresa i hostel Crikvenica se otvaraju na početku lipnja.


Izvrsne najave


U Dramlju se hotel Mediteran već zahuktao. Vrata hotela otvorena su krajem veljače. Hotel Vali se otvara za Uskrs. Krajem travnja se otvaraju Grand hotel Dramalj i kamp Kačjak. Sredinom svibnja Riviera, a početkom lipnja Turističko naselje Kačjak.


U Selcu hotel Marina radi cijele godine. Hotel Esperanto od početka ožujka. S prvim danom travnja otvaraju se hotel Amablis, hotel Selce i kamp Selce, a koji dan kasnije hotel Slaven. Krajem travnja hotel Katarina koji se još uređuje te kamp Slana.


Od novih zvijezda na crikveničkom turističkom nebu ove godine se vraćaju hotel Crikvenica koji se otvara krajem travnja. Obnovljeni hotel Esplanade otvara se 1. kolovoza. U Novom Vinodolskom već je otvoren hotel Lišanj. Novi Resort otvara se za Uskrs, a Pansion Maestral tradicionalno se otvara uoči uskršnjih blagdana.


Uočljivo je da se skromniji hoteli zatvaraju sredinom ili krajem rujna, a kvalitetniji hoteli radit će cijeli listopad. Da bi sezona trebala biti obilježena plusevima, potvrđuju i direktori turističkih zajednica Crikvenice i Novog Vinodolskog.

– Najave su odlične, hoteli ove godine imaju iznimno dobru popunjenost, što će se svakako odraziti na bolje turističke rezultate u hotelskom segmentu. Generalno, najave za ovu sezonu su izvrsne, ističe direktorica TZ Grada Crikvenice Marijana Biondić naglašavajući da je kvaliteta smještaja postala presudan faktor kod punjenja kapaciteta.


– Kvaliteta se vrednuje, kvalitetniji objekti imaju bolju popunjenost i postižu bolje cijene. Ulaganje u kvalitetu se sigurno isplati. Ako se nametneš kvalitetom, puno su veće šanse na tržištu, u svakom segmentu smještaja, ističe direktorica Biondić.


Radovi pri kraju


U Novom Vinodolskom također s nestrpljenjem čekaju turiste.– Već je sada evidentno, temeljem informacija s turističkog tržišta da vlada veliko zanimanje za cijelu Hrvatsku, a time i za Novi Vinodolski. Putem naših agencija imamo informacije na dnevnoj razini da prodaja odlično teče. S velikim optimizmom ulazimo u predsezonu, a hotelski kapaciteti su tijekom sezone praktično zauzeti. Radovi u marinama privode se kraju, komunalni radovi su u završnoj fazi. Novi potpuno spreman dočekuje predsezonu. Čim je predsezona kvalitetna, jasno je da će sezona biti odlična, ističe direktor TZ Novog Vinodolskog Vladimir Butković naglašavajući sljedeću činjenicu.– Ranijih godina nije bio slučaj da se hoteli ovako rano otvaraju. To dokazuje da optimizam ima pokriće.