Ocjenjivanje

Miljenko Manestar ima najbolje vino u Crikvenici

Nataša Car



CRIKVENICA Od 36 proizvođača vina, apsolutni pobjednik i najbolji u kategoriji bijelih vina bio je Miljenko Manestar sa chardonnayem, a među proizvođačima crnog vina najuspješniji je bio Željko Blažeković s cabernet sauvignonom.


Udruga vinogradara, vinara i maslinara Sveta Lucija Crikvenica organizirala je ocjenjivanje vina svojih članova. Od ukupno 36 uzoraka, čak 29 su bili uzorci bijelog vina, a sedam crnog. Vina su ocjenjivali predsjednica komisije Patricija Rumac te Marija Kolar i Mario Jeličić. Za zlatnu medalju bilo je potrebno skupiti između 18,5 i 20 bodova, srebrnu medalju osvojili su svi koji su za svoja vina dobili između 17,5 i 18,49 bodova, a za broncu je bilo potrebno između 16 i 17,49 bodova.


Apsolutni šampion i najbolji u kategoriji bijelog vina bio je Miljenko Manestar koji je za svoj chardonnay dobio 19,33 od 20 mogućih bodova. Drugo mjesto i još jednu zlatnu medalju u istoj kategoriji zauzela je graševina Boža Brkića, a graševina Marijana Karlića osvojila je treće mjesto i također zlatnu medalju. Željko Blažeković je u kategoriji crnih vina osvojio zlato za svoj cabernet sauvignon, dok je Boris Boras za teran dobio srebrnu medalju, a plavac mali Roberta Pažitke bio je brončani.




Zlato je dobilo ukupno sedam vina, šest bijelih i jedno crno, srebro je osvojilo 13 vina, 12 bijelih i jedno crno, a broncu je zaslužilo pet vina, tri bijela i dva crna. Ukupno četiri vina, po dva bijela i crna, ostala su neocijenjena.N. CAR