Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
22. siječnja 2020.
Pred osam tisuća promatrača

foto/video Međunarodni ljetni karneval u Novom Vinodolskom: Pogledajte šareni mimohod maškara

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 6. srpanj 2019. u 22:45 2019-07-06T22:45:00+02:00

NOVI VINODOLSKI  -  U Novom Vinodolskom u subotu navečer održan je tradicionalni Međunarodni ljetni karneval. U šarenom mimohodu Korzom hrvatskih branitelja sudjelovalo je 1650 maskiranih sudionika u 38 skupina, i to iz više gradova i krajeva naše zemlje te dvije skupine iz Slovenije.

Pred osam tisuća promatrača, posjetitelja i turista Novog Vinodolskog te iz okolnih ljetovališta odvijala se dvosatna predstava koja je i ove godine potvrdila da ovakvi ljetni programi imaju svoje sudionike ali i publiku, te da su značajan dio turističke ponude.

Novi Vino dolski poznat je po svojem zimskom mesopusnom narodnom običaju starom više od 300 godina (prvi pisani tragovi datiraju iz 1718. godine) a koji su proglašeni zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. U središtu tih izvornih zimskih pokladnih svečanosti što slave dolazak plodnog proljeća nalaze se folklor i pučka pjesma što je već godinama područje istraživanja etnomuzikologa i etnografa.

Završnica uspjelog subotnjeg programa ovogodišnjeg Međunarodnog ljetnog karnevala pripala je uvijek atraktivnim zvončarima, ovaj put velikoj skupini iz Rijeke, s predjela Zamet.

Uvod u program Međunarodnog ljetnog karnevala bio je također tradicionalni Dječji karneval kojim su počela događanja ovoga vikenda, u petak, u kojem je sudjelovalo 400 mališana u maškaranom mimo hodu, i to uzrasta dječjeg vrtića i prvoškolaca.

3689375
Karneval u Novom Vinodolskom / Foto Sergej Drechsler

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.