Crikvenički biciklist

Mario Zubčić je uspio: U devet dana napravio 1.458 kilometara biciklom i zaokružio cijelu Hrvatsku

Nataša Car

Foto Jan Mastrovic

Foto Jan Mastrovic



Crikvenički biciklist Mario Zubčić u posljednjih je 9 dana na biciklu prešao 1.458 kilometara. Dnevno je na biciklu provodio u prosjeku 6 i pol sati. Iako vremenski uvjeti tijekom zadnjih 9 dana uglavnom nisu bili na njegovoj strani, Zubčić je sinoć uspješno stigao na cilj u Iloku.


Podsjetimo, Zubčić je 9. svibnja, na Dan Europe krenuo s najjužnije točke Hrvatske, rta Oštro na poluotoku Prevlaka i od tamo krenuo biciklom spajati krajnje zemljopisne točke Hrvatske. Plan je bio u 9 dana odvoziti 2020 kilometara, broj koji je simboličan jer upravo 2020. Hrvatska predsjeda Europskom unijom, a Rijeka je Europska prijestolnica kulture.


”Nažalost cilj od 2020 kilometara nije ostvaren, no to nitko ne može, niti neće zamjeriti ni Mariu ni njegovom timu, jer su uvjeti na većini etapa bili više za vaterpolo nego za biciklizam. Nije ga vrijeme štedilo, a kada smo mislili da je kiša u prvoj etapi najgore od vremenskih neprilika par dana kasnije dočekao ga je ledeni Zavižan gdje je priroda pokazala sve svoje čari i kako je moguće da u roku od 12 sati temperatura padne za čak 15 stupnjeva. Sve ovo i ne bi bilo toliko nevjerojatno da se nije radilo o mjesecu svibnju”, poručili su iz Zubčićevog tima.




Osim promocije Hrvatske kao biciklističke destinacije cilj ovog projekta bio je i dizanje svijesti o sigurnosti biciklista na cestama te je upravo zbog toga Mario preskočio neke etape kako njega, ali i ostale sudionike u prometu ne bi doveli u opasnost.


Iako vrijeme nije bilo idealno i to je dio čari Lijepe naše. Zubčića i njegov tim na putu je zahvatilo sve od kiše, sunca, bure, juga pa čak i snijega. ”Upravo ova raznolikost je ono što našu Hrvatsku čini posebnom i privlači svake godine sve veći broj turista, te nadamo se svake godine sve više ciklo-turista”, smatra CCP ekipa.


I biciklist je zadovoljan rezultatom. ”I 9. posljednja etapa je uspješno riješena. Osijek-Našice-Čepin-Đakovo-Vinkovci-Vukovar-Ilok. 229km. Sve je bilo više nego savršeno. I fizički i psihički sam u puno boljem stanju nego što sam pretpostavljao da ću biti. Umora gotovo da i nema, što je samo dokaz vrhunski odrađenih priprema. Ponosan sam i na sebe, ali i na svih 7 ljudi koji su bili sa mnom proteklih 9 dana. O svemu tome sutra, prekosutra, kad se sve skupa malo slegne”, rekao je Zubčić.