Spjevana osuda 'krivcu'

MESOPUST U NOVOM Miljenko Žanić piše ovogodišnji ‘žitak’

Franjo Deranja

U pravilu moj »žitak« ima oko tristo i pedeset stihova – Miljenko Žanić / Snimio Franjo DERANJA

U pravilu moj »žitak« ima oko tristo i pedeset stihova – Miljenko Žanić / Snimio Franjo DERANJA

Umirovljeni kapetan duge plovidbe Miljenko Žanić je spjevanu osudu Mesopustu pisao dosad već deset puta, a i njegov otac Drago Žanić također je bio poznati i prokušani autor »žitaka«



NOVI VINODOLSKI Spjevana je osuda čovjeku od slame, Mesopustu, »krivcu za sve nedaće« tijekom protekle godine što su žiteljima zagorčavali svakodnevicu! »Žitak« se piše u stihu osmercu i na novljanskoj čakavštini, premda ima, iznimno, i dijelova na književnom standardu, i to iz određenih razloga, da bi se možda nekoga autentično citiralo ili naglasilo neke navode pojedinaca značajnih u društvenom životu.


Uvijek je bilo više darovitih Novljana kolji su pisali »žitak«, a grad je imao u isto vrijeme i nekoliko kvalitetnih autora »žitka«. Posebno su bili cijenjeni oni autori koji su s dozom hrabrosti, osim darovitosti za specifičan pjesnički, ali i satirični izraz, kritički i duhovito opisivali događaje, zgode i nezgode na općem društvenom planu, pa sve do lokalnih zbivanja i šaljivih situacija u kojima su se prepoznavali žitelji Novog Vinodolskog.


Novljani su objavili i kapitalno djelo pod nazivom »Novljanski žitak, 1862. – 1996. – zbirka novljanskih žitaka« (1997.), u kojem se na 725 stranica nalaze svi sačuvani »žitki« novljanskomu mesopustu za koje se zna i koji su do danas sačuvani.


»Žitak« iz 1718.




Najstariji »žitak« za koji se zna, a pisan je kao »Mesopustova oporuka«, datira još iz 1718. godine, što znači da je taj svojevrsni dokument jednog vremena – i kao dokaz duge tradicije – još prošle 2018. napunio 300 godina! Običaj, novljanski narodni mesopusni običaj, očito postoji i otprije. A od kada točno – to je teško pouzdano utvrditi. Pokladne svečanosti kojima su se tjerale zle sile zime i zazivale plodnost proljeća datiraju još iz antičkog doba!


Ove godine »žitak« u Novom Vinodolskom piše umirovljeni kapetan duge plovidbe Miljenko Žanić koji je spjevanu osudu Mesopustu pisao dosad već deset puta, a to je kod Miljenka i obiteljska tradicija: njegov otac Drago Žanić također je bio poznati i prokušani autor »žitaka«, i to u vremenima kada se na angažirani i satirični stih novljanskoga »žitka«, koliko god to bilo ugrađeno u pučke slobodoumne misli, ipak gledalo kroz drugačije naočale!


I Drago Žanić napisao je za života također deset »žitaka«. Miljenko se poravnao u tome s ocem, a s ovim, ovogodišnjim »žitkom« će ga i premašiti. Miljenko Žanić napisao je i deset »žitaka« za poviljske mesopustare!


Autor »Prela«


– U pravilu moj »žitak« ima oko tristo i pedeset stihova pa će tako biti i ove godine – govori Miljenko Žanić, koji je i čakavski pjesnik i predsjednik Katedre Čakavskog sabora Novljansko kolo, istaknuti društveni i kulturni djelatnik te autor sada već tradicionalnog »Prela«, igrokaza koji se izvodi na »mesopusni pondiljak« i redovito napuni veliku salu Doma kulture.


»Žitak mesopusta« na određen je način ne samo spjev u tradicijskom stihu osmercu, već i parnica u kojoj optuženoga Mesopusta tuži »auditor«, a brani »odvjetnik«, koji ipak nikada ne uspije obraniti »krivca« – Mesopusta. Netko je kriv, a netko i mora, stoga, biti »krivac«, pa u nedostatku pravoga, dobro je da je to barem čovjek od slame, Mesopust!


Pisanjem tako ovogodišnjeg i svojeg »žitka«, Miljenko Žanić nastavlja svoju osobnu i obiteljsku, ali i novljansku, i to dugogodišnju i dugovječnu tradiciju!