Lijepa priča

MAČAK S KNJIGOM ‘Moje ime je Car Edgar. I ja sam prava zvijezda crikveničke knjižnice’

Nataša Car

Foto M. Mester

Foto M. Mester

Crikvenica se može pohvaliti jedinim knjižničnim mačkom u zemlji koji je srca Crikveničana, korisnika knjižnice, osvojio prije tri godine



»Gdje mi je prijatelj?«, pitanje je koje se često može čuti na ulazu u Gradsku knjižnicu Crikvenica. Prijatelj za kojeg pitaju korisnici je mačak Car Edgar koji već gotovo tri godine živi u knjižnici i u nju privlači korisnike svih dobnih skupina i doprinosi kućnoj atmosferi crikveničkog dnevnog boravka.


Crikvenica se promovira kao pet friendly destinacija, a osim već svjetski poznate plaže i kafića za pse, grad odnosno njegova knjižnica može se pohvaliti i jedinim knjižničnim mačkom u zemlji. Riječ je o Caru Edgaru koji je srca Crikveničana osvojio prije tri godine. Veterinarska stanica u Crikvenici na svojoj Facebook stranici objavila je da mali narančasti mačak traži dom.


– Nismo ni bili svjesni koliko je malen. Na slici se nije vidjelo da je to beba koju treba hraniti na bočicu i za koju je vrlo upitno hoće li preživjeti, opisala je ravnateljica knjižnice Irena Krmpotić prvi susret s mačkom.




No, malog mačića djelatnice i korisnici od samog su početka mazili i pazili pa je Car Edgar izrastao u zdravog, pitomog i fotogeničnog mačka koji je postao simbol crikveničke knjižnice. Ime mu definitvno pristaje jer Edgar uistinu caruje knjižnicom.


– Car smo odabrali jer je to najčešće prezime u Crikvenici, a tadašnjoj studentici Elli svidjelo se ime Edgar koje nosi i književnik Edgar Allan Poe pa je tu i ta književna poveznica, objasnila je Krmpotić.


Foto Nataša Car


Foto Nataša Car



Slava knjižničnog mačka ubrzo je prešla lokalne granice, a knjižničarke u šali znaju reći da ga je uz članstvo valorizirala i struka kad je zbog njega na stručnom skupu u Sisku 2017. knjižnica prepoznata kao nova, neobična, inspirativna i primjer dobre prakse. Ljubimce sve više viđamo u javnim ustanovama i na radnim mjestima, a mnogima je poznat i knjižnični mačak iz Iowe, Dewey. Ipak, Car Edgar prvi je ovakav ljubimac u Hrvatskoj, a osim što živi u knjižnici, aktivno sudjeluje i u književnim događanjima. Djelatnice s njim osmišljavaju razne programe jer se pokazao kao društven i izrazito pitom ljubimac, a posebno je tolerantan prema djeci.


– Prvi programi su bili pričaonice s Carom Edgarom za djecu, a ubrzo je i dječji čitateljski klub Biblice uprizorio “Priču o jednom mačku”. Uz njegovu pomoć oblikujemo dječju čitateljsku publiku koja ovamo dolazi na čitanje i druženje, rekla je Krmpotić.


Foto Nataša Car


Foto Nataša Car



Ni stariji građani nisu ostali imuni na šarm ovog mačka pa često dođu knjižnicu kako bi se podružili s Edgarom. Ljudi koji su nekog izgubili ili su usamljeni dođu u knjižnicu kako bi poričali sa svojim prijateljem.


Iako većina obožava Cara Edgara, postavlja se pitanje onih koji su alergični na mačju dlaku.


– Knjižnica se čisti svaki dan, imamo poseban stroj za pranje poda, a Car Edgar nema kontakt s knjigama, stoga nemamo ni problem s mačjim dlakama u prostoru. Ukoliko nam dođe osoba s alergijom, mačka bude na katu, naglasila je Krmpotić, dodavši da djelatnice u knjižnicu dolaze i u neradne dane kako bi nahranile Edgara.


Car Edgar uskoro će biti i glavni lik u pričama poznatih književnika. Pisac Robert Perišić odabrao ga je za svoju novu priču, nastalu u sklopu zbirke kratkih priča o 15 kvarnerskih zajednica u sklopu programskog pravca Lungomare za projekt Rijeka EPK 2020. Car Edgar je i fokus slikovnice koja se izdaje u sklopu projekta “Otpad uredi, kune uštedi”. Ekološki osviješten mačak učit će djecu o recikliranju, kompostiranju, obnovljivim izvorima energije i drugim ekotemama, a slikovnice će ilustrirati Marijan Mavrić.