Pilot-projekt

IN LOVE IN CRIKVENICA Turistički potencijali romantične Rivijere ljubavi

Nataša Car

Foto: M. Paljuh

Foto: M. Paljuh

U sklopu EU projekta I-Archeo.S u veljači je proveden pilot-projekt kojemu je okosnica romantična strana grada, pri čemu je za goste osmišljen atraktivni ljubavni itinerar koji je uključivao izlete, outdoor aktivnosti, koncerte, izložbe, radionice – sve na temu ljubavi



CRIKVENICA Pilot-projekt »In love in Crikvenica« proveden u veljači gostima je kroz romantične aktivnosti pokazao ljubavnu stranu Crikvenice. Ponudom sadržaja koji nisu usko vezani uz plažu i more, projekt je pobudio nadu u produljenje turističke sezone. Grad Crikvenica je u veljači uspješno realizirao ljubavni itinerar u sklopu europskog projekta I-Archeo.S. Riječ je o projektu koji se provodi u sklopu programa Europske unije Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020. Uz Crikvenicu, sudionici projekta su Grad Pazin i Pučko otvoreno učilište Poreč s hrvatske strane te talijanski partneri regija Abruzzo, Marche Teatro iz Ancone i nositelj projekta Teatro Publico Pugliese.


Niz romantičnih lokacija


Cilj projekta je uspostava suradnje među gradovima partnerima na valorizaciji kulturne i prirodne baštine, unapređenju turističke ponude u skladu s principima održivog razvoja, povećanje kvalitete turističkih usluga i promocija baštine. Stoga je svaki od partnera morao osmisliti vlastiti pilot-projekt koji će provesti u suradnji s lokalnim dionicima kroz osnivanje javno-privatnog klastera. Crikvenica je krenula prva. Kako je grad posljednjih godina prepoznat kao privlačna destinacija pogodna za proslavu zaruka, vjenčanja i obnovu zavjeta, odlučili su pilot-projekt »In love in Crikvenica« realizirati oko Dana zaljubljenih.


Romantični program koji je u suradnji s Istarskom razvojnom turističkom agencijom realiziran od 12. do 16. veljače bio je namijenjen partnerima u projektu, inozemnim i hrvatskim agencijama, turoperatorima, vodičima i medijima kako bi prepoznali Crikvenicu kao Rivijeru ljubavi te privukli goste i izvan turističke sezone. Sudionici su za vrijeme trajanja projekta odsjeli u hotelu Marina u Selcu. Vrijeme je išlo na ruku organizatorima koji su u program uključili mnoge outdoor aktivnosti, budući da se na području grada nalazi mnogo romantičnih lokacija na kojima su za ovu prigodu bile organizirane razne aktivnosti. Kod gradine Badanj na Ljubavnoj cestici, kojom su ih proveli planinari PD-a Strilež, gosti su uživali u interpretaciji lokalne legende o zmijskom poljupcu, na Ljubavnom labirintu koji je predstavila Udruga Kušac odradili su lagane vježbe yoge, a najbolja mjesta za ljubljenje pokazali su im nadvojvotkinja Klotilda i nadvojvoda Josip koje su oživjeli glumci Sedina Cerovac i Šandor Slacki.


Novi proizvod




Program je uključivao i posjet kulturnim ustanovama pa su u Muzeju grada gosti pogledali izložbu o starim svadbenim običajima ovog kraja, a u Gradskoj galeriji vidjeli su izložbu »Ljubav kao laterna magica« akademskog slikara Ivana Balaževića. U programu su se našle još mnoge romantične aktivnosti, poput koncerta klape Sv. Jelena Dramalj, kušanje vrhunskog vina i pjenušaca u vinariji Pavlomir, male škole šaha uz Enu Cvitan, izrade maski u organizaciji Udruge Maškarana Crikvenica, aromamasaže koju je demonstrirala Udruga Kušac, ukusnih objeda u restoranima Karoca i Trabakul te romantične vožnje brodom Sfera uz catering Derossi, DJ-a Lucu Montechija, zavodnika Casanovu. Uz Grad Crikvenicu i već navedene dionike, na organizaciji projekta radili su TZG, LAG Vinodol i agencija Via Mea. U Gradu su zadovoljni realizacijom projekta koji ulijeva nadu da je Crikvenica dobila vrijedan turistički proizvod koji će se nastaviti razvijati i privlačiti goste iz svih dijelova svijeta. Ujedno su pohvalili sve koji su zajedničkim radom pokazali što znači biti »In love in Crikvenica«.