Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
24. siječnja 2020.
GRAD SENJ

Građani Senja bez komentara na prijedloge novih gradskih propisa. Zašto?

Građani Senja bez komentara na prijedloge novih gradskih propisa. Zašto?
Građani Senja bez komentara na prijedloge novih gradskih propisa. Zašto?
Autor:
Objavljeno: 5. veljača 2019. u 16:13 2019-02-05T16:13:52+01:00

Čini se da razlog ipak leži u činjenici da građani o novom propisu koji se treba donijeti nemaju dovoljno informacija i potrebnih parametara za kvalitetno uključivanje u savjetovanje

SENJ Zašto do sada na niti jedan prijedlog gradskog propisa koji je Grad Senj objavio s ciljem savjetovanja s javnosti nije pristigla niti jedna primjedba, komentar ili prijedlog? Teško se može povjerovati da građani nisu zainteresirani za gradske odluke koje uređuju život u gradu jer i oni su sudionici tog života. Teško da se može reći da u 21. stoljeću nisu dovoljno informatički pismeni da se svojim prijedlozima i primjedbama uključe u javno internetsko savjetovanje koje se obavlja putem mrežnih stranica Grada Senja. Čini se da razlog ipak leži u činjenici da građani o novom propisu koji se treba donijeti nemaju dovoljno informacija i potrebnih parametara za kvalitetno uključivanje u savjetovanje.

Jačanje povjerenja

Savjetovanje s javnošću dio je pristupa informacijama, koji je uređen člankom 11. Zakona o pravu na pristup informacijama i zakonska obveza Grada je da savjetovanje provede. Sve to s ciljem doprinosa otvorenosti i djelotvornosti rada tijela javne vlasti i jačanja povjerenja građana u javnu vlast. Prema uputama, savjetovanje treba provesti tako da se objavi nacrt općeg akta, odnosno drugog dokumenta, ali je i obveza objaviti obrazloženje razloga i ciljeva koji se žele postići propisom, a upravo to obrazloženje Grada Senja je nedostatno. Najsvježiji primjer je prijedlog nove odluke o komunalnom doprinosu koja je posljednji primjer savjetovanja i uz koju stoji šturo administrativno obrazloženje zašto se savjetovanje

provodi i s kojim ciljem, zakon temeljem kojeg se odluka donosi i obrazac za sudjelovanje u savjetovanju.
Međutim, nije pojašnjeno što se mijenja u odnosu na dosadašnju odluku o komunalnom doprinosu, što je i poanta koja bi građane zainteresirala za sudjelovanje u savjetovanju jer malo tko ima vremena, volje i znanja da »kopa« po mrežnim stranicama Grada kako bi došao do dosadašnje odluke, ako je uopće objavljena jer je možda starijeg datuma, i uspoređivao je s novom. Ukratko, gradski propis o kojem se savjetuje bi trebalo približiti javnosti. Isti slučaj je i s novom odlukom o držanju kućnih ljubimaca za koju je savjetovanje upravo završeno i to isto bez ikakvih primjedba ili prijedloga.

Dvosmjerni proces

A kad bi uz malo napora stručnih službi Grada bila povučena paralela što se mijenja u odnosu na dosadašnje akte i građani bi se lakše uključili i iskoristili priliku da svojim znanjem, iskustvom i stručnošću utječu na sadržaj određenog gradskog propisa.
Nema sumnje da Grad Senj glede savjetovanja s javnošću ispunjava svoje zakonom propisane obveze, ali dosadašnja iskustva da se u donošenje niti jednog gradskog propisa o kojem je provedeno javno savjetovanje nije uključio niti jedan građanin ili institucija zabrinjava. Savjetovanje bi trebao biti dvosmjerni proces tijekom kojeg se traže i primaju povratne informacije od građana. Radi toga savjetovanje sa zainteresiranom javnosti treba poboljšati dodatnim obrazloženjima, analizama i usporedbama kako kod donošenja gradskih propisa pred vijećnicima u izvješću o provedenom savjetovanju više ne bi stajalo »U provedenom javnom savjetovanju nije stigla niti jedna primjedba, prijedlog i mišljenje zainteresirane javnosti.« Naravno, sve ako je cilj uključiti zainteresiranu javnost i ako savjetovanje nije puka zakonska formalnost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.