Gradsko vijeće

Grad u strahu od romskih delikvenata: Gradonačelnik Novog Vinodolskog rješenje vidi u iseljenju dvije romske obitelji

Biljana Savić

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Vijećnica Snježana Klaić podsjetila je na slučaj sumještanke koju su u podne napali mladi Romi, srušili je na pod u nakani da joj oduzmu torbicu, no imala je sreće jer su naiški očevici koji su pozvali hitnu pomoć i policiju.



NOVI VINODOLSKI – Grad Novi Vinodolski ne boji se koronavirusa. Novljani kažu da se boje nekolicine sugrađana romske nacionalnosti, koji usred bijela dana pljačkaju, napadaju noževima, nose noževe u školu i presreću uglavnom žene i osobe koje procijene nemoćnima. Problem je toliko eskalirao da se gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić uoči aktualnog sata obratio vijećnicima i iznio cijelu problematiku, koju oni itekako znaju.


– Nema dana da se nešto ne dogodi, građani zovu svaki dan. Oni kradu sve – od kobasica do kabela, i to skupina tinejdžera od 13 do 15 godina. Haraju po supermarketima, presreću građane, otimaju im novac i mobitele, bacaju ih na pod i ozljeđuju. Bilo podne ili ponoć, naši se građani osjećaju kao taoci nekolicine divljaka koji kontinuirano kradu i napadaju, mi smo tu manjina. Čak ni njihov otac ne zna što s njima, jer tuku i njega, kazao je Piškulić izrazivši strah da će se dogoditi nešto fatalno, jer mladići nose noževe i u školu. Jedino rješenje Piškulić kaže da vidi u iseljenju dvije romske obitelji s područja Grada Novog Vinodolskog, jer Grad nema nijednu slobodnu nekretninu ni u svom, ni u državnom vlasništvu. Te dvije obitelji, koju čine 34 osobe romske nacionalne manjine, žive u bivšoj klaonici u naselju Krasa. Uvjeti su nehigijenski, krov samo što se ne uruši, a djeca su dobila kožno oboljenje svrab i ,ako se nešto ne poduzme, doći će do epidemije među svom školskom djecom.


– Sad je eskaliralo, ali ovo traje 10 godina, tisuće dopisa išlo je na adrese saborskih i Vladinih odbora za nacionalne manjine, Primorsko-goranskoj županiji, predstavnicima zajednica Roma, pučkoj i dječjoj pravobraniteljici, Centru za socijalnu skrb, MUP- u, ali – ništa. Pa doktorsku disertaciju možemo napraviti iz ove papirologije, kazao je Piškulić i apelirao na sve nadležne institucije da riješe ovaj problem dok se ne pretvori u katastrofu. Tijekom posljednjih mjesec dana, kazao je Piškulić, uveden je 24-satni policijski nadzor dvjema patrolama, ali i dalje nikome ni u koje doba nije svejedno hodati gradom, a to je sve što Novi može napraviti.




Vijećnica Snježana Klaić podsjetila je na slučaj sumještanke koju su u podne napali mladi Romi, srušili je na pod u nakani da joj oduzmu torbicu, no imala je sreće jer su naiški očevici koji su pozvali hitnu pomoć i policiju.


– Gospođa je zvala 57 puta dnevno Ministarstvu demografije, ali nitko se nije javio, kazala je Klaić.


Predsjednik Gradskog vijeća Neven Pavelić kaže da su ga spomenuti Romi nekoliko puta opljačkali, bez obzira na to što im je puno puta pomogao. Vijećnik Saša Đujić pitao je gdje izmjestiti Rome, no ispostavilo se da to nije briga Novljana. Briga Novljana su i vukovi, koji se sve više približavaju naseljenim mjestima. Jedan se spustio u Ledeničko Polje, 250 ih je u Hrvatskoj, a vjeruje se da je ove zaštićene životinje je više od polovica u vinodolskom zaleđu. Malo me strah krenuti kući, što zbog nekolicine Roma, što zbog vukova.