Dan grada

Godinu u Novom obilježili turistički procvat i velike investicije

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Energetska obnova i dogradnja vrtića, gradnja doma zdravlja, turistički rast od 13%, ulaganja u plaže i Poslovnu zonu Zapad, pokretanje projekta gradnje zaobilaznice, sanacija Duplje - neki su od projekata koji su obilježili 2019.



NOVI VINODOLSKI – Raduje me svaki projekt, ne samo Novog Vinodolskog, već i cijeloga kraja. Prisjetim se kako su Novi i Hrvatsko primorje izgledali prije petnaest godina, kako su kaskali i za Dalmacijom i za Istrom, a danas je Hrvatsko primorje među najuspješnijim krajevima Hrvatske. Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture pokrenulo je veliki investicijski ciklus u cijeloj Hrvatskoj vrijedan ukupno 20 milijardi kuna, a meni je posebno drago što imamo projekte i u ovom kraju. Riješili smo crne točke u gradu, a uz dvije nove marine, novoobnovljeni hotel Lišanj, hotel San Marino čija je izgradnja u planu, Novi će postati jedan od najljepših turističkih bisera na Jadranu. Ceste, obilaznice, rive i lukobrani ostaju našoj djeci, bez obzira na političke opcije, naša zadaća je da se zalažemo za svoj kraj i ravnomjerni razvoj Hrvatske. U tome moju pomoć i podršku imate, kazao je to ministar mora, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković, inače u tri navrata gradonačelnik Novog Vinodolskog, na svečanoj sjednici novljanskog Gradskog vijeća, održanoj povodom Dana Grada koji se obilježava 6. siječnja, na dan kada je daleke 1288. godine donesen Vinodolski zakon kojim su, prema riječima ministra Butkovića, Novljani još u 13. stoljeću pokazali Europi i svijetu da su pismeni.


Impresivni rezultati


Gradonačelnik Velimir Piškulić istaknuo je kako nema napretka bez vizije jer, dodao je, onaj tko nema vlastite vizije postaje predmetom tuđih želja i interesa.


– Novi Vinodolski u proteklim je godinama ostvario impresivne rezultate. Mi mijenjamo naš grad sa željom da njegov identitet i tradicija ostanu isti, jer identitet Novog Vinodolskog zapravo je identitet svih nas koji ovdje živimo. Želim da budemo primjer kako se voli grad koji smo izabrali da nam bude dom, kazao je Piškulić, koji je potom pozvao goste da pogledaju film koji je slikom i riječju podsjetio u što se sve ulagalo 2019. godine u Novom. Tako film otkriva da se u 2019. zakoračilo energetskom obnovom Dječjeg vrtića Fijolica vrijednom dva milijuna kuna, uslijedila je dogradnja zgrade vrtića vrijedna pet milijuna kuna. Započeta je i gradnja doma zdravlja. Novi je prepoznat i kao grad turizma, pa je lani zabilježio turističko povećanje od 13 posto u odnosu na godinu prije, odnosno 114 tisuća turističkih dolazaka, a zahvaljujući dvjema novim marinama, Novi je ušao među tri najbolje nautičke destinacije na Jadranu. Novi brine i o plažama, a za uređenje plaže na bribirskoj obali u nekoliko godina uloženo je 7,4 milijuna kuna. Velik je projekt i gradnja luke u Povilama, čija je prva faza vrijedna devet milijuna kuna.


Veliki projekti




Ove godine ulagalo se u infrastrukturu Poslovne zone Zapad, u kojoj je trenutno četrnaest poduzetnika uglavnom uslužno-mješovitih djelatnosti, pokrenut je projekt gradnje novljanske zaobilaznice koji će Novi rasteretiti od prometa, a godina će se pamtiti i po sanaciji odlagališta Duplja. Slijedi i projekt Aglomeracije Novi Vinodolski-Crikvenica-Selce vrijedan 50 milijuna eura koji sufinancira EU. Svi ti projekti realiziraju se uz potporu europskih sredstava, države i Primorsko-goranske županije. Neizostavna je briga o djeci, mladima i starijima, kao i brojnim udrugama za koje se iz gradskog proračuna izdvaja 3,3 milijuna kuna.


Nazočnima se obratio i saborski zastupnik Tomislav Klarić, koji je kazao kako se posljednjih godina dogodilo čudo, ne samo u Novom, nego i u Crikvenici, Lošinju, Cresu…


– Ulaže se i gradi, a tko bi prije 15 godina rekao da će Hrvatska predsjedati Europskom unijom, jesmo li mogli sanjati početak gradnje Pelješkog mosta. Gradimo marine, drugu cijev tunela Učka, turistička sezona je bolja nego ikad. Pročitao sam jučer prvi pretisak prvog broja Novog lista u kojem Frano Supilo kaže kako ne treba samo vikati »živjela Hrvatska«, nego sustavno graditi i delati. Nemamo pravo kritizirati, a ne delati, nemamo pravo biti negativni i nemamo pravo odreći se vjere u bolje sutra, istaknuo je Klarić.


Dvije Nagrade za životno djelo


Svečana sjednica bila je prigoda i za dodjelu nagrada i zahvalnica Grada. Nagrada za životno djelo posmrtno je dodijeljena Zoranu Maričiću za njegove nesebične i sveobuhvatne aktivnosti u društvenom životu Novog Vinodolskog. Nagradu za životno djelo dobio je i Miroslav Maričić za iznimne društvene aktivnosti i doprinos razvoju civilnog društva. Godišnje nagrade dobili su Udruga prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola za izniman doprinos u društvenom životu Grada te pioniri Nogometnog kluba Vinodol za ostvarene iznimne sportske rezultate. Zahvalnice Grada dobili su Bruno Tomić i Kristijan Dražić, obojica za izniman rezultat i postignuća u području obrazovanja, lovačka društva Košutnjak i Gradina za doprinos u organizaciji i provedbi manifestacija, Siniša Gradišer Aldo za ostvarena izuzetna dostignuća u klapskom pjevanju i Marijana Špalj za dobrovoljna i humanitarna djela.