ICS kamp i tri turnira

Festival šaha u Crikvenici: U subotu nastupa veliki Kasparov

Ljiljana Hlača

Garry Kasparov / NL arhiva

Garry Kasparov / NL arhiva

Ovo je prvi put da se jedan takav događaj održava u Crikvenici, ali i u Hrvatskoj. Festival počinje održavanjem Međunarodnog ICS kampa u sklopu kojega će se održati radionica za početnike »Šah uz školu«



CRIKVENICA U Crikvenici danas započinje Festival šaha, koji organizira Fond Garry Kasparov Adriatik uz  potporu Grada Crikvenice, a trajat će do nedjelje.


Ovo je prvi put da se jedan takav događaj održava u Crikvenici, ali i u Hrvatskoj. Festival počinje održavanjem Međunarodnog ICS kampa u sklopu kojega će se održati radionica za početnike »Šah uz školu«.


Cilj je popularizirati ovu društvenu igru među mladima, a njezin program temelji se na znanstvenim spoznajama da šah pozitivno djeluje na razvoj mlade osobe. Zainteresirani za ovu radionicu mogu doći danas u Hotel Katarina u 18 sati.




Kamp će voditi iskusni šahovski pedagozi i natjecatelji Vlado Karagić, Andrea Starčević, Ognjen Cvitan i Goran Mufić. Pozvani su svi kadetski prvaci Hrvatske, a organizator im je osigurao besplatan boravak i poduku.


U sklopu Festivala će se igrati tri turnira po ubrzanom tempu – u petak i subotu bit će Blitz turnir odnosno Rapid turnir za mlade (Hotel Katarina), a u nedjelju Hotel Kaštel ugostit će oko 150 igrača koji će odmjeriti snage u najvećem brzopoteznom turniru ove godine u Hrvatskoj za sve uzraste.


Nastup su već potvrdili velemajstori Ognjen Cvitan, Ognjen Jovanić i Slovenac Georg Mohr.  Središnji događaj Festivala bit će simultanka Garryja Kasparova koja će se održati u subotu s početkom 18.30 sati, na otvorenom, u novouređenoj Preradovićevoj ulici, s izravnim internetskim prijenosom partija.


To je vrhunac Festivala, poruka je koju šalju domaćin i organizatori, jer ništa ne može tako popularizirati šah kao energija najvećeg šahiste svih vremena, kažu organizatori.


U subotu će se potpisati  i deklaracija o daljnjoj suradnji Fonda Garry Kasparov Adriatik i Grada Crikvenice, na tiskovnoj tiskovnoj konferenciji Garry Kasparova i gradonačelnika Grada Crikvenice Damira Rukavine.


Suradnja ne bi bila moguća bez šahovske stručnosti gradonačelnika Damira Rukavine, međunarodnog majstora FIDE. Od mladih dana je u šahu i jedan je od boljih šahista u PGŽ-u.