Blagdan

Donosimo program proslave Martinja na crikveničkom području

Nataša Car

Najraznovrsniji događaji pripremaju se u Grižanama, u sklopu tradicionalne manifestacije »Martinja va Grižah«, a počinju danas »Martinjom za mićih«

GRIŽANE Bliži se blagdan sv. Martina koji će bogatim programom biti obilježen prvenstveno u Grižanama gdje se obilježava i dan mjesta. Iz tog je razloga pripremljen četverodnevni program koji počinje već danas. »Martinja va Grižah« počinje programom »Martinja za mićih« koji starta u 16.30 sati blagoslovom i svečanim podizanjem zastave mjesta. U 17 sati u Domu kulture nastupit će mališani iz tribaljskog Dječjeg vrtića »Cvrčak i mrav«, učenici osnovnih škola Jurja Klovića iz Triblja i Dr. Josipa Pančića iz Bribira, kao i gost iznenađenja.U petak u 18 sati na rasporedu je tradicionalno ocjenjivanje i smotra vina u sklopu kojeg će enolog Tomislav Pavlešić održati tematsko predavanje. Nakon smotre slijedi druženje uz tamburaški sastav Klamaruša.

Za subotu je pripremljen cijelodnevni program koji kreće u 9 sati na boćalištu Blaškovići gdje će se održati Martinjski turnir, a u 11 sati će se u centru Grižana pripremiti prava poslastica, Martinjski kotlić. Program se nastavlja u 16 sati kad počinje pikado turnir u organizaciji Udruge umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine, a u 17.30 sati održat će se koncelebrirana misa u Župnoj crkvi sv. Martina koju predvodi pater Ivan Dominik Iličić i u sklopu koje će se blagosloviti mlado vino. U 19 sati u Kući Klović organizirano je predavanje Slavka Matejčića »Klovićevi Vinodolci«.


Na sam blagdan sv. Martina program će krenuti u 12 sati turnirom u marijašu koji će se održati u prostorijama Mjesnog odbora. U 18 sati na rasporedu je sveta misa u Župnoj crkvi sv. Martina, a u 19 počinje koncert tamburaškog orkestra KUD-a »Dr. Antun Barac« iz Grižana i klape Tić iz Triblja. Druženje će se nastaviti u Domu kulture.


Enološka događanja organiziraju i Novi Vinodolski i Crikvenica. U Domu kulture u Novom organizira se velika vinska izložba. Program počinje u subotu u 20 sati. Ulaznica košta 20 kuna, a uključuje martinjsku čašu s vrećicom i degustaciju vina na izložbi. Vinska izložba traje do 22 sata, no druženje će se nastaviti i nakon toga. Za dobar glazbeni ugođaj pobrinut će se grupa Insula.




U nedjelju degustacija vina bit će moguća u Crikvenici. Program kreće u 10 sati u društvu vinara s područja Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine. Vinari će svoje proizvode predstaviti na štandovima u centru grada, a organiziran je i zabavni program te druga enološka iznenađenja.