Ništa od preseljenja

Djeca ugrožena, a vijećnici se svađaju: Vrtić i škola u Bribiru smješteni na klizištu

Marinko Glavan

Sadašnja zgrada u kojoj djeluju škola i vrtić u Bribiru nalazi se na aktivnom klizištu što predstavlja opasnost za djecu

Sadašnja zgrada u kojoj djeluju škola i vrtić u Bribiru nalazi se na aktivnom klizištu što predstavlja opasnost za djecu

Nije prošao prijedlog načelnika Karlića da se  vrtić iz zgrade škole koja se nalazi na klizištu preseli u prostor stare škole, gdje djeluje prije nekoliko godina uređena knjižnica. Dio vijećnika usprotivio se predlažući druge privremene lokacije, no prijedlog je ipak otišao na glasovanje i – propao



BRIBIR Prijedlog načelnika Vinodolske općine Marijana Karlića da se dječji vrtić u Bribiru iz zgrade škole preseli u prostor stare škole, u kojoj sada djeluje bribirska knjižnica, nije prošao na glasovanju u Općinskom vijeću.


Nakon dugotrajne i burne rasprave, tijekom koje su vijećnici HDZ-a tražili i stanku radi konzultacija hoće li se s prijedlogom ići na glasovanje ili ne, on je na kraju odbačen sa šest glasova za, dva suzdržana i pet glasova protiv.


Uzalud je Karlić vijećnike pokušavao privoliti na konsenzus po ovom pitanju, obrazlažući hitnoću preseljenja vrtića u nove prostorije nalazom ovlaštenog sudskog vještaka građevinske struke prema kojemu sadašnja zgrada u kojoj je smješten, zajedno sa školom, nije sigurna, s obzirom da je izgrađena na klizištu koje je aktivno, te predstavlja potencijalnu opasnost za djecu koja se u njoj nalaze.


Najbrže rješenje




Dio vijećnika, u prvom redu Božidar Zubčić, Zoran Spoja, Darko Jerčinović i Davor Saftić, usprotivili su se takvom rješenju problema, ističući kako se vrtić privremeno može smjestiti u neki drugi prostor, čak i u prizemlje upravne zgrade Vinodolske općine, umjesto u knjižnicu, koja je uređena prije nekoliko godina.


Prema njihovim riječima, dobar dio stanovnika Bribira protivi se takvom rješenju, jer bi time bio onemogućen kvalitetan rad knjižnice, a upitan bi postao i smještaj muzejske zbirke. Stoga je kao moguće rješenje načelniku predloženo privremeno preseljenje vrtića u Dom kulture, upravnu zgradu Općine ili u zgradu Sokolane, uz istodobno pokretanje postupka pronalaženja adekvatne lokacije, otkupa zemljišta te projektiranja potpuno nove zgrade dječjeg vrtića.



Podužu, u jednom trenutku čak i vrlo burnu raspravu izazvao je prijedlog povećanja paušalnog poreza za iznajmljivače u turizmu na 290 kuna po ležaju godišnje. Izvorno je prijedlog predviđao različite iznose za različita mjesta u Općini, no vijećnik Roko Brozović podnio je amandman, tražeći da iznos za sva naselja bude jednak, i to u iznosu od 250 kuna. Načelnik Karlić djelomično je prihvatio amandman, predloživši da paušal bude svugdje jednak, ali u iznosu od 290 kuna, što je izazvalo žestoko protivljenje dijela vijećnika, a kulminiralo je verbalnim obračunom SDP-ovog Roka Brozovića i PGS-ovog Ivice Jerčinovića, kojima je predsjednik Vijeća Miklić izrekao opomenu. Prijedlog je na koncu prihvaćen većinom glasova.



Karlić je istaknuo kako njegova namjera nije iseljavanje knjižnice, već je stvar u političkoj, ali i materijalnoj i kaznenoj odgovornosti općinskog vodstva za sigurnost djece u vrtiću, te je zbog toga preseljenje u prostore knjižnice odabrano kao najbrže i najučinkovitije rješenje, dok bi se sama knjižnica mogla preseliti u prizemlje Palače, odnosno Upravne zgrade Vinodolske općine. Karlić je inzistirao na konsenzusu svih vijećnika po ovom pitanju, no već tijekom rasprave neki od njih najavili su kako će glasovati protiv.


Zgrada nesigurna


Predsjednik Vijeća Boris Miklić po završetku rasprave postavio je načelniku pitanje želi li da prijedlog ide na glasovanje ili ne, nakon čega je Kazimir Lučić u ime HDZ-a koji je u vladajućoj koaliciji u Vinodolu, zatražio stanku radi konzultacija. Po isteku stanke, prijedlog preseljenja vrtića ipak je išao na glasovanje, pri čemu je Miklić tražio da se vijećnici pojedinačno o njemu očituju, no na kraju nije prošao, s obzirom da je za izglasavanje bilo potrebno sedam glasova, a samo su šestorica vijećnika glasovala za prijedlog.


Sudeći po iznesenom nalazu sudskog vještaka o stanju zgrade u kojoj se nalaze škola i vrtić u Bribiru, po hitnom postupku će i Vinodolska općina morati pronaći novi prostor za vrtić, kao što će Primorsko-goranska županija morati osigurati novi prostor za rad osnovne škole, budući da zgrada nije sigurna za korištenje.