Zvjerinjak u susjedstvu

Divlje zvijeri bez straha šeću Grižanama: Mještani tvrde: ‘Po divljim svinjama se mogu navijati satovi’

Anto Ravlić

Desetak divljih svinja stiže u grižanske vrtove svake večeri oko 21,30 sati

Desetak divljih svinja stiže u grižanske vrtove svake večeri oko 21,30 sati

U Grižanama se tuže da više ne smiju izaći u svoj vrt ispred kuće, a o šetnji šumom više niti ne pomišljaju. – Porušili su nam košnice, uz samu kuću šeću medvjedi, divlje svinje su tu svaki dan, srne po čitav dan leže u vrtu. Stižu nam u posjet dvije velike i deset mladih divljih svinja. Pred vratima kuće sve su nam izorale



GRIŽANE – Osim što šeću centrom Crikvenice, medvjedi i divlje svinje zagorčavaju život i žiteljima okolnih mjesta. U Grižanama se tuže da više ne smiju izaći u svoj vrt ispred kuće, a o šetnji šumom više niti ne pomišljaju. – Porušili su nam košnice, uz samu kuću šeću medvjedi, divlje svinje su tu svaki dan, srne po čitav dan leže u vrtu. Stižu nam u posjet dvije velike i deset mladih divljih svinja. Pred vratima kuće sve su nam izorale. Oko 21,30 sati dođu, porazbacaju drva, unište cvijeće. Svaku večer. Sad ih dva dana nije bilo. Vidjeli smo i čaglja. Čovjek se boji sići u dvorište, u sobu u prizemlju. Pitaj Boga koliko ih ima, uopće se ne boje, ignoriraju svjetla, lampe, gledaju nas s nekoliko metara – pričaju nam u Grižanama.


Nekad je bilo nezamislivo da medvjed ili divlja svinja priđu Vinodolu. – Znate zašto? Sve je bilo obrađeno, puno vinograda. Priča otac da nije mogao nigdje šibu za neposlušno dijete naći, koliko je sve bilo obrađeno. Gdje se onda životinja mogla sakriti? Danas je takav gustiš da se ni lovci ne mogu probiti, prašuma – tuže se u Grižanama.


Ima anegdota iz vremena kad se prvi put pojavio medvjed u Vinodolu. Lovci nisu vjerovali i pitali su u šali: Reci mi ime i prezime medvjeda da ga možemo naći. Novinski zapisi kažu da su se medvjedi u Vinodolu pojavili prije 39 godina. U tekstu u Novom listu iz lipnja 1978., koji opisuje pojavljivanje medvjeda, stoji da su stari rekli da nikad prije nisu vidjeli medvjeda u Vinodolu. Šest godina kasnije već je puno tekstova o medvjedima, ali i medvjeda. Piše da su glavom platile svinje i kokoši u Grižanama i selima Petrinovići, Baretići, Bašunje, Miroši, Kostelj i Katunari.