Lovorko Gržac

Direktor crikveničkog komunalnog poduzeća: Stabilizirali smo poslovanje bez poskupljenja

Anto Ravlić

Lovro Gržac, Foto: D. ŠKOMRLJ

Lovro Gržac, Foto: D. ŠKOMRLJ

Prethodnih godina minusi su se zbrajali u milijunima, danas se radi o desecima tisuća kuna, kaže direktor Gržac. Za evidentnu stabilizaciju društva ključna je bila uloga svih radnika koji su dali svoj maksimum, kao i njihovih predstavnika u radničkom vijeću i sindikatu



CRIKVENICA Otpad je u posljednje vrijeme među top temama u Hrvatskoj i Crikvenici. U gradu u kojem se živi od turizma top tema je i skora odluka o novom koncesionaru Gradske plaže, turističkom adutu Crikvenice. O svemu tome razgovarali smo s direktorom Eko-Murvice Lovorkom Gržcem koji će za nešto više od mjesec dana obilježiti prvu godinu mandata na čelu gradskog komunalnog društva.


Pozitivni


O milijunskim gubicima komunalnog društva iz 2015. i 2016. godine slušali ste kao predsjednik Gradskog vijeća na sjednicama i uskoro preuzeli »vruć komunalni krumpir«.


– Kao tadašnji predsjednik Gradskog vijeća bio sam dobro upoznat sa stanjem u Eko-Murvici. Moja želja da pomognem svojim iskustvom, što poslovnim, što političkim da Eko-Murvica krene pravim putem, te razgovori s gradonačelnikom Damirom Rukavinom gdje sam uvidio da imamo isti smjer razmišljanja oko budućnosti i razvoja Eko-Murvice bile su presudne da prihvatim izazov. Definitivno smo na putu oporavka, definitivno smo zaustavili progresivan pad na koji sam naišao i smanjili ga u najvećoj mogućoj mjeri.




Tu se ne smije izostaviti niti velika pomoć i podrška koje na putu oporavka imamo od našeg vlasnika Grada Crikvenice. Moram posebno zahvaliti gradonačelniku Damiru Rukavini, njegovim zamjenicama Silviji Crnić i Ivoni Matošić, te predsjedniku Gradskog vijeća Veselku Mutavgjiću na pomoći i podršci. Bez njihovog razumijevanja te iznimne volje i želje da se Eko-Murvica oporavi i krene putem modernog komunalnog poduzeća, ovakav pomak u kratkom periodu ne bi bio moguć.


Što to konkretno znači? Kako ste završili 2017. godinu?


– Pozitivno. Međutim, ne treba se zavaravati, pozitivan rezultat je uzrokovan pripisom nekih kamata koje smo dobili okončanjem sudskog spora s Hrvatskim šumama. Inače bi poslovnu godinu završili u malom minusu, kudikamo manjem nego prethodnih godina. Prethodnih godina minusi su se zbrajali u milijunima, danas se radi o desecima tisuća kuna.Uloga radnika

Kako se uspjelo smanjiti gubitke?


– Moja vizija bila je vrlo jednostavna. Prvo kadrovska reorganizacija, potom osiguravanje pravne i financijske stabilnosti koja je otvorila dosta prostora za rad. Nakon toga standardna priča, smanjiti troškove, povećati prihode. Prihode nismo povećavali podižući cijene za građanstvo već smo se aktivnije posvetili komercijalnim poslovima koje nudimo na tržištu.


Rezultati su nekoliko stotina posto bolji nego prethodnih godina. Za evidentnu stabilizaciju društva bila je ključna uloga svih radnika koji su dali svoj maksimum, kao i njihovih predstavnika u radničkom vijeću i sindikatu. Oni su svojom realnošću u zahtjevima kada je društvu bilo najteže pokazali da im je stalo do društva i bili su razumni u zahtjevima. Sada kada se Eko-Murvica stabilizirala, na njihov zahtjev su korigirane plaće najosjetljivijim skupinama i za najmanje plaćena radna mjesta.


Koliko je to bilo moguće. I dalje smo u intenzivnim pregovorima oko novog kolektivnog ugovora. Trenutno je sindikat u fazi reizbora svojih predstavnika pa su ti razgovori stavljeni na čekanje, ali čim izbori završe nastavljamo dalje sa pregovorima. Put oporavka nije gotov. Proces traje i u njega će biti potrebno dobro pratiti i biti spreman u vrlo kratkom vremenu odgovoriti na izazove.


Ulaganja


Koje se veće investicije mogu očekivati?


– Nabavljeno je novo komunalno vozilo, nabavili smo mobilno reciklažno dvorište koje će uskoro u funkciju i biti na korist našim građanima od Jadranova do Selaca. Najnovija investicija je baterijski profesionalni samohodni stroj za ribanje i usisavanje (TASKI Swingo 4000). Riječ je o ekološki prihvatljivom baterijskom stroju za čišćenje koji značajno štedi vodu, bitno uvećava radnu učinkovitost i kvalitetu, a zahvaljujući tihom radu, dugotrajnoj bateriji i zatvorenom sustavu prikupljanja otpadne vode pozitivno djeluje na okoliš i prirodu.


Bit će prvenstveno namijenjen čišćenju i održavanju lijepih kamenih površina gradskih trgova i šetnica, kojih je u posljednje vrijeme sve više. Uređeno je nekoliko tisuća kvadratnih metara novih površina trgova i šetnica u posljednjih nekoliko godina. Krećemo u nabavku kanti za reciklabilni otpad, kao i u uređenje sortirnice i malog reciklažnog dvorišta na prostoru garaže.



Kakav je status gradske plaže? Uskoro će županijska skupština odlučivati o novom koncesionaru.


– Na sjednici skupštine Primorsko-goranske županije danas bi se trebao raspisati natječaj. Koliko imam saznanja, natječaj je usuglašen sa Gradom Crikvenicom i sam tekst natječaja i zahtjevi županije su vrlo visoki. Mi imamo jasnu želju, a na kraju i obvezu s kojom me je zadužila skupština Eko-Murvice i gradonačelnik Rukavina, da osiguramo da plaža ostane pod upravljanjem gradskog poduzeća, što je interes Grada Crikvenice. Mi smo apsolutno kadrovski i financijski i na bilo koji drugi način spremni i dalje upravljati plažom te ćemo se sigurno javiti na natječaj Županije s vrlo jasnim i vrlo preciznim projektima za naredne četiri godine.


Naš plan, a takav ćemo i predati u natječajnoj dokumentaciji, jest da se svaka kuna koja se zaradi na plaži, vrati u plažu i u podizanje kvalitete. Mi smo jedini subjekt koji si može priuštiti da svaku zarađenu kunu ne odnese izvan plaže i grada već je vrati nazad. Imamo jako dobro razvijen plan koji u sebi sadrži od hortikulturnog uređenje plaže do informatizacije plaže. Veliki sam optimist po pitanju nastavka našeg upravljanja plažom, posebno kada znamo da imamo podršku vlasnika, Grada Crikvenice i prvog čovjeka Rukavine.



Nova uredba


Nova Uredba o gospodarenju otpadom stupila je na snagu, Grad je donio novu Odluku koja se tiče gospodarenja otpadom. Vidimo da se dižu cijene odvoza otpada. Čeka li to Crikvenicu? Imate li projekciju, ako dođe do toga, koliko će cijena rasti?


– Nama državna Uredba i gradska Odluka nisu u znatnoj mjeri poremetile način poslovanja. Nova Odluka je i formirana po modelu po kojem radimo. Možemo slobodno reći da je država skoro pa krojila Uredbu po nama. Ona nas obvezuje u nekim stvarima i morat ćemo u skoro vrijeme naći i način prikupljanja i obrade biorazgradivog materijala, ali to je manji dio od onoga što je dočekalo neke jedinice lokalne samouprave koje nisu bile na našoj razini. Dakle, nova Uredba predviđa ono što naši građani već imaju na računima, fiksni dio i varijabilni.


Fiksni u kojem svi zajednički participiramo u održavanju sustava i varijabilni koji je direktno i precizno vezan uz količinu predanog otpada. Što se tiče cijene, fiksni dio ne bi trebao rasti puno, možda čak i neće, dok će varijabilni rasti zbog povećanja troškova sanacije na Marišćini i to za značajan iznos, ali to u konačnici neće rezultirati višestrukim povećanjem jer sam varijabilni dio u pravilu je manji dio cijelog računa. Posebno ukoliko se građani budu potrudili izdvajati apsolutno sve ono što mogu izdvojiti iz otpada i pravilno ga razvrstavati – tada će računi sigurno biti čak i manji nego do sada.