Gradsko vijeće

Crikvenički vijećnici odbili HNS-ov amandman o ukidanju poreza na potrošnju

Anto Ravlić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

HNS-ovci su nastavili ljetnu temu, smatrajući da treba poduprijeti ugostitelje ukidanjem poreza, makar i simbolično. Vlast smatra da ima i drugih kojima je potpora potrebnija. Proračun bi bez tog poreza postao tanji za 1,7 milijuna kuna



CRIKVENICA Gradsko vijeće u Crikvenici ponudilo je uvijek sadržajni aktualni sat i zanimljiviju diskusiju načetu još ljetos, kada je HNS tražio da Crikvenica ukine porez na potrošnju kako bi izašla u susret ugostiteljima i donekle se anuliralo povećanje PDV-a. Tonovi su se podigli u diskusiji oko točke Odluka o porezima Grada Crikvenice. Vijećnici HNS-a Dragutin Šnajdar i Stilin predložili su amandman kojim bi Grad ukinuo porez na potrošnju, o čemu se raspravljalo i prije nekoliko mjeseci. HNS-ovci smatraju da je ugostiteljstvo bitna grana gospodarstva u Crikvenici i time bi se, ako ništa drugo, pokazala dobra volja.


Zamjenica gradonačelnika Matošić pitala je kome ćemo srezati 1,7 milijuna kuna, koliko bi gradski proračun ostao tanji ukoliko bi se ukinulo porez na potrošnju i primijetila da je deplasirano govoriti da je Grad Crikvenica uteg poduzetnicima, uz sve mjere kojima se potiče poduzetništvo. Gradonačelnik Rukavina je upitao zar je toliko bitan porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića da bi se moralo nekome uzimati.


Kome smanjiti ne predlažete, konstatirao je Rukavina.  Veselko Mutavgjić se zapitao treba li pomoć i drugima koji ne kupuju automobile lakoćom. Šnajdara je naljutilo spominjanje automobila te je poručio da nije prvi put da sluša kakav auto mora voziti poduzetnik. Zamjerio je Mutavgjiću da jako malo poznaje realno gospodarstvo, da je u Grad došao s fakulteta i da je jedno voditi Grad, a drugo biti poduzetnik te istaknuo da su poduzetnici zaslužili da se boljim tonom odnosi prema njima.




Mutavgjić je odgovorio da nije spominjao ugostitelje vezano uz kupovine automobila.  Amandman na koncu nije prošao, jer ga je podržalo četvero opozicijskih vijećnika, a dvojica su ostala suzdržana. Dekoriranje Sandu Kod osnivanja gradske ustanova Centar za pomoć u kući Grada Crikvenice koja će naslijediti istoimenu udrugu stigla su pitanja koje je stručne spreme ravnateljica i zašto projekt nije prijavljen na Program zapošljavanja žena »Zaželi« koji financira Europa. Budući ravnatelj morat će imati najmanje srednju stručnu spremu, a do imenovanja ravnatelja ustanovu će voditi dosadašnja voditeljica Sanja Knežević u ulozi privremenog ravnatelja.


Projekt se nije mogao prijaviti na europske fondove jer nije postojala ustanova. Posao dekoriranja Crikvenice za blagdane dobila je crikvenička firma Sando koja je bila povoljnija od zajednice ponuditelja Gaj i Parkovi Plus Rijeka. Sando je dao ponudu od 144 tisuće, a konkurenti 178 tisuće kuna. Na aktualnom satu vijećnik Mato Gavran (HSP AS) je pitao što je s energetskom obnovom OŠ Vladimira Nadzora i prenio da je djeci u školi hladno.


Na pitanje što je sa ZIP lineom na Kačjaku, zamjenica gradonačelnika Crikvenice Ivona Matošić istaknula je da je funkcioniranje ZIP linea brzo stalo nakon pokretanja jer nije postojao zakonodavni okvir za takvu djelatnost te da objašnjenja objavljena u novinama ne odgovaraju istini. ZIP line morat će dobiti koncesiju za djelatnost, a tako nešto nije u nadležnosti Grada Crikvenice, već isključivo županije koja traži model. Dramalj i investicije Predraga Antića (SDP) zanimalo je što je s obećanim pisanim odgovorom još sa srpanjske sjednice o ulaganjima u Dramalj te dodao da se radi o odgovoru na koji gradonačelnik nije želio odgovoriti.



Vijećnik Branko Kleković (PGS) je pitao hoće li se napokon predstaviti projekt agro zone sa studijom opravdanosti? Direktor Eko-Murvice Lovorko Gržac je poručio da je gospodarska studija na web stranici Murvice. Kleković je mišljenja da se radi o prevažnom dokumentu da bi ostalo na tome: čitajte sami. Javnost je zaslužila znati više, smatra Kleković. Vijećnika PGS-a je zanimalo što je s gradnjom školske sportske dvorane jer ne vidi značajan napredak i kakvih će biti dimenzija. Zamjenica Matošić je odgovorila da gradnja ide planiranim tempom, a dimenzije će biti rukometne.



Vijećnik Branko Kleković (PGS) je pitao hoće li se napokon predstaviti projekt agro zone sa studijom opravdanosti? Direktor Eko-Murvice Lovorko Gržac je poručio da je gospodarska studija na web stranici Murvice. Kleković je mišljenja da se radi o prevažnom dokumentu da bi ostalo na tome: čitajte sami. Javnost je zaslužila znati više, smatra Kleković. Vijećnika PGS-a je zanimalo što je s gradnjom školske sportske dvorane jer ne vidi značajan napredak i kakvih će biti dimenzija. Zamjenica Matošić je odgovorila da gradnja ide planiranim tempom, a dimenzije će biti rukometne.



Selački HNS-ovac Žarko Stilin je pitao da li su Grad ili TZ učinili nešto da bi Germanwingsom, koji cijele godine leti iz Kölna, privukli goste u Crikvenicu. Zapitao se i zašto se ništa ne događa po pitanju UPU sportske zone Jadranovo, iako se najavljuje da će se nešto pokrenuti još od veljače 2015. godine.



Rukavina je odgovorio da »gospodin ili drug« Antić krivo interpretira, istaknuo da se u Dramlju trenutno investira deset milijuna kuna, da će se ulagati u Pazdehovi i Vukovarskoj ulici te da su građani Dramlja pokazali koliko su zadovoljni ulaganjima na lokalnim izborima. Vijećnik Antić nije bio zadovoljan odgovorom komentirajući da je sreća da postoji pisani trag sa sjednice.


Antić se interesirao mogu li učenici iz dramaljske škole dobiti dvoranu Hrvatskog kulturnog doma za tjelesni odgoj za zimskih dana? Zamjenica Matošić je odgovorila da je uporaba doma ograničena jer se prilikom zabava dom devastirao i u lošem je stanju. Osim toga, treba provjeriti smije li se, prema pedagoškim standardima, nastava odvijati u Domu.   Zašto nema jaslica u Dramlju, također je pitao Antić i dobio odgovor da će se u slučaju potrebe rado otvoriti jaslice u Dramlju.


Nema sukoba Vijećnika Dragutina Šnajdara zanimalo je zašto adventska događanja organizira Grad, a ne TZ Grada Crikvenice. Postoji li sukob koji se mogao nazrijeti lani, pita se Šnajdar. Teško mi je komentirati što je bilo lani, ali je suradnja sa svima korektna, ne znam otkuda vam ove informacije, rekla je zamjenica Matošić dodajući da je Grad nositelj adventskih manifestacija, a da je među partnerima i TZ, kao i brojne udruge i institucije. Vijećnici Gavran i Šnajdar apelirali su da se obnove kolnici ulica Miroslava Krleže, maršala Tita i Velimira Antića.