Dvogodišnji prijepori

Crikvenička glavna plaža od 2020. opet u koncesiji? ‘To je nužnost’

Biljana Savić

Crikvenička gradska plaža nekad je imala i Plavu zastavu, što u Gradu svakako žele vratiti / Snimila Biljana SAVIĆ

Crikvenička gradska plaža nekad je imala i Plavu zastavu, što u Gradu svakako žele vratiti / Snimila Biljana SAVIĆ

U Gradu Crikvenici upozoravaju da ako se u listopadu ove godine na dnevnom redu Županijske skupštine ne nađe raspisivanje koncesije, neće biti moguće provesti cijeli proces. Iz Primorsko-goranske županije, pak, poručuju da će Županija napraviti sve da se čim prije riješi ovo pitanje



CRIKVENICA Koncesija za gospodarsko korištenje Gradskog kupališta u Crikvenici istekla je u rujnu 2017. godine i od tada je po mnogima naljepše hrvatsko kupalište – crikvenička glavna plaža – prepuštena samoj sebi na nebrigu. Nije riječ o bilo kojoj plaži, riječ je o najkvalitetnijoj gradskoj plaži koju je još 1894. godine kao umjetnu pješčanu plažu formirala austrougarska vlast, a plaža je desetljećima zaslužna za brendiranje Crikvenice u vrh hrvatskoga turizma, da bi posljednje dvije godine razočarala turiste. Zato je pitanje svih pitanja za crikveničku turističku sezonu 2020. godine – hoće li ovo gradsko kupalište konačno dobiti konesionara?


U Gradu Crikvenici upozoravaju da ako se u listopadu ove godine na dnevnom redu Županijske skupštine ne nađe raspisivanje koncesije, neće biti moguće provesti cijeli proces i dobiti koncesionara, s obzirom na složenost cijele procedure.


Iz Primorsko-goranske županije, pak, poručuju da će Županija napraviti sve da se čim prije riješi ovo pitanje, na dobrobit svih dionika, a najviše građana Crikvenice. Ističu da je PGŽ bio spreman pokrenuti novi postupak izdavanja koncesije koja je istekla 2017. godine.




– Materijal za novu koncesiju je pripremljen i planira se za dnevni red sljedeće sjednice Stručnog povjerenstva za davanje koncesija, odnosno sljedeću sjednicu Županijske skupštine te smo sigurni da će u 2020. godini Gradska plaža biti pod upravljanjem koncesionara – odgovorili su na naš upit iz Županije.


Gluhi telefon


Ipak, između Grada Crikvenice i PGŽ-a očito i dalje vlada gluhi telefon. Jer, u Gradu Crikvenici tvrde da ni nakon svih upita i požurnica koje su slali u zadnjih mjesec i pol dana nisu dobili očitovanje županijskih službi kad će raspisivanje koncesije biti na dnevnom redu Župnijske skupštine.


– Stvarno više nije važno tko je kriv što je Gradsko kupalište Crikvenica već dvije godine bez koncesionara. Neka predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Crikvenice konačno sjednu i riješe problem na vrijeme, kako idućeg ljeta više ne bismo varali turiste, ako nam uopće i dođu – poručuje nezavisna vijećnica u Gradskom vijeću Crikvenice Sonja Polonijo, upozoravajući na posebno loše stanje ove donedavno tip-top uređene plaže.


– Ima problema s pijeskom, a nema ni sigurnosne plažne barijere na moru, radila su dva tuša sa žetonijerama, prvi put od 1999. godine nije bilo ni ekomarkice Plava zastava, ni zaštitara, niti spasilaca – ističe Polonijo.


Potpredsjednik MO Centar Gordan Raguž smatra da su se turisti ove godine najviše žalili što se Crikvenica reklamira kao destinacija s jednom od najljepših plaža u Hrvatskoj, a dočeka ih zapuštena plaža, s više kamenja nego pijeska.


– Gosti se osjećaju prevarenima. I sam vodim obiteljski smještaj, ali što mi vrijedi što se trudim, kad mi gosti kažu da im djeca lome noge na plaži zbog koje su i došli jer su mislili da je pješčana te kažu da se više nikad neće vratiti – kaže Raguž.


B. SAVIĆ Caption: Igor Posarić, Sonja Polonijo i Gordan Raguž traže prekid »gluhog telefona« između Grada i PGŽ-a / Snimila Biljana SAVIĆ


B. SAVIĆ Caption: Igor Posarić, Sonja Polonijo i Gordan Raguž traže prekid »gluhog telefona« između Grada i PGŽ-a / Snimila Biljana SAVIĆ



Taoci prepucavanja


Igor Posarić, vijećnik Mosta u Skupštini PGŽ-a i vijećnik Nezavisne liste Sonje Polonijo u crikveničkom Gradskom vijeću, smatra da je Županija kriva za propalu sezonu 2018. godine jer je, tvrdi, izdala dokument koji nije bio valjan, a da je na Gradu Crikvenici krivnja za propalu sezonu 2019. godine jer je prekasno poslao dokumente.


– Taoci smo prepucavanja na relaciji HDZ Grada Crikvenice i županijkog SDP-a. Nadležni su dobro plaćeni za posao, a ne mogu prijeći preko stranačkih interesa. Grad Crikvenica objavljuje samo djelomičan Plan upravljanja pomorskim dobrom, i to bez popisa mikrolokacija na kojima se planiraju izdati koncesijska odobrenja. Zašto je uvedena ova praksa i kome odgovara ova netransparentnost – pita se Posarić.


Iz Grada Crikvenice govore da su dvije godine pripremali dokumentaciju za ovaj projekt sa Županijom te su se nakon prvog projekta uključili i konzervatori s kojima su potom usuglašavali stavove na temelju konzultacija.


– U prosincu 2018. godine dostavili smo Županiji sve potrebne dokumente za raspisivanje koncesije te je Županija morala odraditi svoj dio kako bi ona bila i provedena. Županija se na naše traženje očitovala u ožujku ove godine te kazala da će na skupštini u travnju uvrstiti točku raspisivanja koncesije, što do dana današnjeg nije napravljeno. Nakon svega, bili smo prisiljeni iskoristiti zakonsku mogućnost i obratiti se Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u nadi da će Vlada RH iskoristiti zakonsku mogućnost i zbog neraspisivanja koncesije od strane Županije raspisati koncesiju jer koncesijska odobrenja nisu adekvatan način upravljanja tom plažom – ističu u gradskoj upravi.



U Gradu Crikvenici ističu da su ove godine dobili iznimno velike pritužbe turista na nenaplaćivanje plaže te na loše stanje u kojem se plaža nalazi.– Osim Grada Crikvenice i Turističke zajednice Grada Crikvenice, koji imaju problem zbog toga, pate i svi hotelijeri i gospodarski subjekti koji su oslonjeni na tu plažu. Daljnje neraspisivanje koncesije predstavlja potpunu devastaciju dugogodišnje turističke tradicije u Crikvenici čija povijest seže 140 godina unazad, a ovakva eksploatacija, odnosno korištenje plaže bez pravog gospodara, dovest će do uništenja najvećeg bisera koji Crikvenica ima. Kao što smo pisali u dopisima prema Županiji, a vezano uz pripremu dokumentacije, apeliramo na Županiju i sve županijske vijećnike da se promptno donese odluka o raspisivanju koncesije i da se postupak koncesioniranja čim prije provede kako svi dionici turizma u Crikvenici ne bi trpjeli nemjerljivu štetu – dodaju u Gradu Crikvenici.


Pogrešan smjer


Iz PGŽ-a, pak, poručuju da tijekom 2018. godine postupak davanja koncesije nije uspio zbog neispravnosti izdane lokacijske informacije, dokumenta čija je netočnost izazvala domino-efekt.


– Nažalost, upravo lokacijska informacija, koju je dostavio podnositelj inicijative Eko Murvica, a koju je izdao Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Ispostava Crikvenica, je pokrenuo ovaj pogrešan smjer, što je rezultiralo jedinim mogućim rješenjem – Odlukom o poništenju postupaka početkom lipnja 2018. godine. PGŽ je putem nadležnog Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze bio u stalnom kontaktu s Gradom Crikvenicom. Grad je izrazio želju za izradom konzervatorsko-urbanističko-krajobrazne studije i idejnog rješenja, dokumenata koji su bili podloga za izradu studije opravdanosti. Budući da je Grad kasnio s izradom navedenih studija, studija opravdanosti završena je tek u veljači 2019. godine, dakle ostalo je nedovoljno vremena za provesti postupak do početka turističke sezone. Grad je to i predvidio te je u veljači 2019. godine u Planu upravljanja pomorskim dobrom predvidio koncesijska odobrenja. Svaki prihod uprihođen na pomorskom dobru uvijek se vraća u pomorsko dobro. To znači da je prihod od koncesijskih odobrenja na plaži trebao biti vraćen u uređenje plaže, da li Gradske plaže ili neke druge, odluka je Grada Crikvenice – poručuju iz Županije.