Specijalni radni stroj

Crikvenička Eko-Murvica predstavila novu modernu čistilicu

Nataša Car

Hidraulika čistilici omogućuje uspinjanje preko rubnjaka i manjih denivelacija terena / Snimila Nataša CAR

Hidraulika čistilici omogućuje uspinjanje preko rubnjaka i manjih denivelacija terena / Snimila Nataša CAR

Čistilica RAVO 5 iSERIES je ekološki prihvatljivija od svih drugih na tržištu, opremljena je prema europskim normama sigurnosti i zadovoljava sve uvjete za kvalitetno i brzo čišćenje javnih površina



CRIKVENICA Komunalno trgovačko društvo Eko-Murvica predstavilo je jučer u Jadranovu novi specijalni komunalni radni stroj – čistilicu RAVO 5 iSERIES. Riječ je o multifunkcionalnom stroju koji je ekološki prihvatljiviji od svih drugih na tržištu, s volumenom i novim sustavom usisa koji zadovoljavaju sve veće i rastuće potrebe održavanja čistoće crikveničkih javnih površina. Na predstavljanje u uvali Grabrova došli su i učenici Osnovne škole Vladimira Nazora – Područne škole Jadranovo.


Ovakav tip specijalnog komunalnog radnog stroja jedinstven je na tržištu. Proizvodi se u Nizozemskoj, u godišnjim serijama od samo petstotinjak komada. Godina proizvodnje ove čistilice je 2019., stoga se radi o posve novom stroju koji je opremljen prema europskim normama sigurnosti i zadovoljava sve uvjete za kvalitetno i brzo čišćenje javnih površina. U Eko-Murvici su posebno ponosni šo su uspjeli ući u taj elitni krug naprednih komunalaca.


Olakšan pristup


Vozilo je dovoljno malo za prolaz uskim primorskim ulicama, a dovoljno velike zapremine od 5 kubičnih metara da zadovolji potrebe čišćenja trgova, ulica i šetnica. Hidraulika čistilici omogućuje uspinjanje preko rubnjaka i manjih denivelacija terena, što olakšava pristup površinama za čišćenje. Putna brzina čistilice doseže 40 km/h, a radna brzina stroja do 15 km/h. Razina buke svedena je na minimum. Širina čišćenja je s dvije prednje četke 2.500 mm, a kvaliteti rada i dobrim rezultatima pridonijet će i dodatna oprema, poput elektronike i senzora, kamera, komandi, kvalitetnog nehrđajućeg čelika, mlaznica i visokotlačnog pištolja, dodatnog usisnog crijeva i druge opreme.


Zamjenici gradonačelnika Ivoni Matošić Gašparović ključeve vozila predao je Hrvoje Rogić u ime OK-TEH-a iz Zagreba, snimila Nataša CAR


Zamjenici gradonačelnika Ivoni Matošić Gašparović ključeve vozila predao je Hrvoje Rogić u ime OK-TEH-a iz Zagreba, snimila Nataša CAR





S obje strane vozila smješi se Nikola, lik u uniformi Eko-Murvice. Pokraj njega velikim slovima ispisano je »A clean city is our job!«, a ispod toga »We clean. You enjoy!«. Direktor Eko-Murvice Lovorko Gržac objasnio je da je to rezultat suradnje s Tursitičkom zajednicom Grada Crikvenice. Zahvalio im se na pomoći pri osmišljavanju nešto drugačijeg natpisa, koji mogu razumjeti i turisti.


Zajednička ulaganja


U ime OK-TEH-a iz Zagreba prisutnima se obratio Hrvoje Rogić koji se zahvalio Eko-Murvici na ukazanom povjerenju te je zamjenici gradonačelnika Ivoni Matošić Gašparović predao ključeve vozila. Zamjenica je zahvalila crikveničkom komunalnom poduzeću što kroz ovakva ulaganja osigurava čist grad te je dodala da su i ostala zajednička ulaganja usmjerena k istom cilju.


U novi stroj investirano je 1.381.187 kuna putem financijskog leasinga u suradnji s dobavljačima Erste&Steiermärkische S-Leasing Zagreb i OK-TEH Zagreb. Ovaj iznos samo je dio investicije teške oko 3 i pol milijuna kuna, a u sklopu koje će se uložiti u parkirni sustav u Crikvenici, kupiti još jedan kamion i druga potrebna oprema za učinkovit rad.