Prihvaćen plan i program razvoja luka

Crikvenica nastavlja s investicijama u luke vrijednim 60 milijuna kuna

Biljana Savić

Budući izgled crikveničke luke

Budući izgled crikveničke luke

Za 2020. godinu predviđen je nastavak ulaganja u dogradnju luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luke Crikvenica



CRIKVENICA  Upravno vijeće Županijske lučke uprave Crikvenica prihvatilo je Plan i program rada i razvoja luka Županijske lučke uprave Crikvenica za 2020. godinu pa se i ove godine nastavlja s najvećim investicijskim ciklusom u povijesti koji će realizirati projekte vrijedne 60 milijuna kuna.


Naime, godišnjim programom rada i razvoja luka Županijske lučke uprave Crikvenica za 2020. godinu predviđen je nastavak ulaganja u dogradnju luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luke Crikvenica. Za taj je projekt osigurano gotovo 33 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava koja će se investirati u izgradnju sekundarnog lukobrana i dogradnju Male palade.


– Na važnosti daje i činjenica da je ovaj projekt bio drugi po redu u Hrvatskoj, a prvi u Primorsko-goranskoj županiji među projektima koji se financiraju iz Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija« – ističe ravnatelj ŽLU-a Crikvenica Mario Kružić i navodi da je uz realizaciju radova na popločenju partera obalnog zida, postavljanje priključnih ormarića za struju i vodu, postavljanje hidrantske mreže i hortikulturalnog uređenja u prvoj polovini ove godine planiran i završetak projekta rekonstrukcije luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Perčin u Jadranovu. Isto tako, planirana je i sanacija dijela obalnog zida u luci Selce na potezu od dizalice do novoizgrađenog obalnog zida na Obali hrvatskih branitelja.




– Krajem 2019. godine ishodovana je pravomoćna građevinska dozvola za projekt dogradnje luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Podvorska u Crikvenici pa je u planu osigurati financijska sredstva putem natječaja resornog ministarstva i Primorsko-goranske županije radi realizacije ovog projekta. Ovim je projektom planirano rušenje postojećeg srednjeg gata, osim samoga vrha gata, te gradnja novoga gata na približno istoj poziciji i gradnja još jednoga gata. Planom davanja koncesija predviđeno je i ugovaranje koncesije radi realizacije projekta legalizacije i dogradnje luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Črni mul u Crikvenici, da bi se bolje zaštitila plovila u luci, a i povećao bi se broj komunalnih i nautičkih vezova. Kao ključ održivog razvoja Županijska lučka uprava Crikvenica dugoročno se opredijelila za transparentno i odgovorno poslovanje koje nastavljamo i u idućim godinama, a u prilog tome ide i bezuvjetno mišljenje dobiveno u 2019. godini od Državnog ureda za reviziju, dok realizacijom investicijskog ciklusa započetog 2019. godine ŽLU Crikvenica radi na stvaranju čvrstih temelja za nadogradnju turističke i nautičke ponude u Gradu Crikvenici – navodi ravnatelj Mario Kružić.