Dogovor sindikata i uprave

CRIKVENIČKI JADRAN Novi kolektivni ugovor radnicima omogućuje veće plaće i stimulativne dodatke

Nataša Car

Hotel Omorika / Foto NL arhiva

Hotel Omorika / Foto NL arhiva

Prema odredbama novog Kolektivnog ugovora i Sporazuma, koji je njegov sastavni dio, poslodavac se obvezuje svim radnicima zaposlenim u operacijama, uz plaću za lipanj, srpanj i kolovoz 2019. godine, isplatiti iznos od 1.000 kn kao neoporezivi primitak



CRIKVENICA Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije postigli su dogovor s Upravom Jadrana d.d. oko novog kolektivnog ugovora kojim su svim zaposlenicima poboljšana materijalna primanja, otvorene mogućnosti većim stimulativnim dodacima te osigurana bolja dodatna prava nego prijašnjih godina. Novi kolektivni ugovor vrijedi od 1. travnja ove godine.


Prema odredbama novog Kolektivnog ugovora i Sporazuma, koji je njegov sastavni dio, poslodavac se obvezuje svim radnicima zaposlenim u operacijama, uz plaću za lipanj, srpanj i kolovoz 2019. godine, isplatiti iznos od 1.000 kn kao neoporezivi primitak.


Također, svim radnicima koji s poslodavcem imaju zaključen ugovor o radu temeljem ovog kolektivnog ugovora, odnosno kojima je plaća utvrđena sukladno Tarifnom prilogu, za lipanj, srpanj i kolovoz ove godine isplatit će stimulativni dio plaće u visini od 6%, a povećan je i budući stimulativni dio plaća s 30 na 50 posto.




Uvedena je solidarna pomoć za rođenje djeteta u visini neoporezivog iznosa.


Zaposlenicima je povećan i osnovni broj dana za izračun godišnjeg odmora s 18 na 22 dana, plaćeni dopust za rođenje djeteta s 3 na 5 dana, za davanje krvi s 1 na 2 dana, a u jednoj godini radnik može koristiti do 10 dana plaćenog dopusta u odnosu na dosadašnjih 6 dana.


Od sada svi radnici imaju pravo na isplatu troškova prijevoza i na relacijama kraćim od 2 km od mjesta stanovanja, a u slučajevima dvokratnog rada s prekidom dužim od 6 sati ostvaruju pravo na isplatu u visini pojedinačne karte za svaki dolazak na posao.


Izmjenama u tarifnom sustavu i uvođenjem nove kategorizacije radnih mjesta s povećanim koeficijentima, zaposlenima u operacijama sada je omogućeno profesionalno napredovanje i povećanje primanja.


Kako se novi kolektivni ugovor primjenjuje od 1. travnja ovih će se dana sa svim radnicima, kod kojih je došlo do promjene koeficijenta, zaključiti dodaci ugovorima o radu već za mjesec travanj.


”Pred kraj godine, a najkasnije do 30. studenog, kada vidimo kakvi su nam ovogodišnji poslovni rezultati, razmotrit ćemo mogućnost da isplatimo razliku ili dio razlike do punog iznosa neoporezivih primitaka prema pravilniku o porezu na dohodak za radnike koji su u tom trenutku u radnom odnosu”, kaže predsjednik Uprave Jadrana d.d. Goran Fabris i dodaje kako vjeruje da će dosadašnje investicije u hotele i kampove, kao i postizanje dogovora sa sindikatima oko materijalnih prava zaposlenika doprinijeti ostvarenju ovogodišnjih planiranih poslovnih rezultata.