Mjesto za život (5)

CRIKVENICA Najromantičniji grad u Hrvatskoj postao Rivijera koja živi i radi 365 dana u godini

Barbara Čalušić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U zadnje tri godine bilježimo pad broja nezaposlenih i sve veći broj zaposlenih. Pritom, Crikvenica nema dovoljno zaobalnog prostora da bismo formirali poslovnu zonu, no bez obzira na to, imamo proizvodne djelatnosti, tako da čak imamo i Ceh proizvodnih djelatnosti. Svaki put kad kreiramo mjere za poticanje poduzetništva, predstavimo ih u fazi nacrta našim poduzetnicima i s njima ih kreiramo, ističe crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina



Na 15 kilometara istočne kvarnerske obale smjestila se Crikvenica, grad koji sa svojim okolnim mjestima značajnom dijelu kontinenta predstavlja prvi kontakt s morem, asocijaciju na godišnje odmore i ljeto.


Neosporna je činjenica da je Crikvenica poznato turističko mjesto s dugom tradicijom turizma, ali i grad koji predstavlja urbanu te administrativnu sredinu susjednih općina i gradova koji bez obzira na turističku sezonu, kontinuirano živi životom malog grada koji svojim stanovnicima nerijetko nudi više mogućnosti od većih sredina tijekom 365 dana u godini.




Dobra prometna povezanost s većim gradovima, more i primorska vegetacija, gradski sadržaji koji uključuju sve dobne skupine, zdravstveni centri i cjelovita ponuda gradskih usluga, Crikvenicu čine samostalnom sredinom koja pruža sve što je potrebno za ugodan život.


– U istraživanju u kojem je sudjelovalo 400 građana s područja Crikvenice i čiji je cilj podizanje kvalitete života u našem gradu pokazalo se kako je većina građana zadovoljna svojom kvalitetom stanovanja, zadovoljni su uređenjem zelenih površina te su zadovoljni čistoćom.


Također, visoko je zadovoljstvo komunalnim uslugama, među kojima posebno vodoopskrbom.


Zdravstvene usluge u gradu ocijenjene su vrlo dobrom ocjenom, a većina građana zadovoljna je i uslugama obrazovanja. Stanovnici ocjenjuju osjećaj sigurnosti vrlo visokom ocjenom, a pritom su posebno pohvalili gradske pronatalitetne mjere, kaže zamjenica gradonačelnika Crikvenice Ivona Matošić Gašparović.


Grad djece


Pronatalitetna politika i mjere kojima Grad Crikvenica nastoji potaknuti natalitet na svome području ulaganje su u budućnost ovoga kraja, a osim potpora za novorođenu djecu, roditelji ostvaruju još i niz pogodnosti kao što su: pravo na besplatan vrtić, pravo na novčanu pomoć za kupnju udžbenika u osnovnoj školi, pravo na besplatnu marendu u osnovnoj školi te pravo na sufinanciranje produženog boravka u školi u iznosu od 50 posto.


Potpore za prvo rođeno dijete iznose 3.000 kuna, odnosno 7.000 kuna za drugo dijete, dok je naknada za treće i svako iduće dijete 30.000 kuna i isplaćuje se kroz tri godine, kvartalno po 2.500 kuna.


U Crikvenici djeluju dvije osnovne škole s tri područne u Jadranovu, Dramlju i Selcu u kojima su smješteni i područni vrtići središnjeg Dječjeg vrtića Radost koji je nedavno energetski obnovljen kao i Osnovna škola Vladimira Nazora u Crikvenici.


U tijeku je i provođenje postupka javne nabave za energetsku obnovu druge odnosne škole, Osnovne škole Zvonka Cara. Crikvenica je od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova dobila više od šest milijuna kuna za energetske obnove obiju crikveničkih osnovnih škola.


– U Crikvenici je matični vrtić dok u Jadranovu, Dramlju i Selcu djeluju područni vrtići. Energetske obnove središnjeg vrtića u Crikvenici bile su nam nužne kao i na osnovnim školama koje će doživjeti potpunu transformaciju.


Vrtić u Dramlju bit će uskoro rekonstruiran i nadograđen, a bit će riješeno i grijanje na adekvatan način. Novost je izgradnja vrtića u Gornjem Kraju koji je gusto naseljen. Ideja nam je tamo formirati dvije vrtićke i jednu jasličku grupu.


Prije dvije godine krenuli smo u izgradnju velikog broja dječjih igrališta. Intenzivno po tom pitanju prilagođavamo prostor za naše stanovništvo i turiste. Također, produženi boravak imamo u dvije središnje osnovne škole i u tri naše područne škole koji roditelji sufinanciraju sa 600 kuna što je prilično povoljno u odnosu na ostale sredine, ističe Matošić Gašparović.


Život umirovljenika


Grad Crikvenica stipendira učenike i studente s područja grada Crikvenice i to po tri kriterija – kriteriju izvrsnosti, kriteriju upisa u deficitarna zanimanja te kriteriju uspjeha uz socijalni kriterij. Učenike se stipendira s 500 kuna, a studente s 800 kuna.


Deficitarnost se određuje po potražnji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Grada Crikvenice, a tome se pridodaju srednjoškolski programi crikveničke srednje školi. Brizi za djecu valja pribrojiti i brigu za mlade sportaše pa Grad sportskim udrugama dodatno plaća zdravstvene preglede za djecu sportaše, a financira i niz drugih pregleda za djecu.


Inače, Grad Crikvenica za rad svojih udruga izdvaja više od 4,2 milijuna kuna i može se pohvaliti velikim brojem udruga i njihovom aktivnošću. Sveukupno podupire rad 64 udruge iz područja kulture, sporta, tehničke kulture, zdravstva, socijale, odgoja i obrazovanja te ostalih raznih područja.



– Crikvenica ima dvije udruge umirovljenika od kojih jedna obuhvaća i Vinodolsku općinu. Pripremamo projekt koji je usmjeren upravo na umirovljenike, a to je nova zgrada za umirovljenike, gdje će biti i vježbalište na otvorenom i boćalište.


Imamo institucionaliziranu pomoć u kući koja je prema ocjenama građana jedan od najvrijednijih poteza, a daljnja nam je želja širiti se na dnevni boravak, koji smo prijavili resornom ministarstvu i nadamo se da ćemo dobiti ta sredstva.



Dnevni boravak bit će upravo u blizini današnjih prostora za umirovljenike. Osim ovih infrastrukturnih dijelova, želja nam je sve aktivnosti umirovljenika staviti pod jednu kapu. To je tjelovježba, zatim radionice s psiholozima te besplatan parking svim umirovljenicima iz Crikvenice u jutarnjim satima.


To je poticajna mjera koja bi našim umirovljenicima olakšala svakodnevni život, kaže zamjenica gradonačelnika Crikvenice. Inače, uz brojne pomoći umirovljenicima, Grad im svake godine daje i božićnicu u visni od 150 kuna.



Umirovljenicima kao i svim ostalim građanima na raspolaganju su Dom zdravlja kao zdravstveni centar s raznim specijalnostima, u Crikvenici djeluje i ispostava Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ kojem grad sufinancira razne aktivnosti, a ove godine će to biti preventivni pregledi madeža.


Poslovno okruženje


– Prije dvije godine od Hrvatske turističke zajednice dobili smo priznanje za najbolju destinaciju zdravlja. Tu je svakako prepoznata naša Thalassotherapia, a tu je još i nadaleko poznata Poliklinika Selce, Poliklinika Katunar, niz dentalnih ordinacija tako da se promoviramo kao destinacija zdravlja, dodaje Matošić Gašparović.



Osim brige za sve građane, Crikvenica potiče poduzetništvo kroz razne aktivnosti, a jedne od najvažnijih, kako kaže crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina, mjere su za poticanje poduzetništva.


Grad za poticanje poduzetništva na području grada kroz godinu izdvaja preko 1,1 milijuna kuna kroz razne aktivnosti, savjetuje i pomaže poduzetnicima, izdaje vodiče za poduzetnike i privatne iznajmljivače te im stoji na raspolaganju.



– Osmišljen je niz aktivnosti za intenziviranje suradnje s poduzetnicima i potpornim institucijama, a Crikvenica je ispunila niz zahtjevnih kriterija za dodjelu međunarodnog Certifikata povoljnog poslovnog okruženja (BFC certifikat), postavši još 2015. godine treći hrvatski grad s povoljnim poslovnim okruženjem, kaže Rukavina.


Grad Crikvenica bio je jedan od dva hrvatska predstavnika u konkurenciji za Europsku nagradu i promicanje poduzetništva 2019. (European Enterprise Promotion Awards EEPA 2019). Priznanje je to kojim Europska komisija svake godine nagrađuje projekte koje s ciljem poticanja poduzetništva i razvoja malog gospodarstva samostalno provode javna tijela ili u javno-privatnom partnerstvu s poduzetnicima.



Poduzetnicima su na raspolaganju i edukacije kroz njima zanimljive teme koje se odvijaju u projektu Edukacijom do uspjeha. Projekt je osmišljen kao pomoć poduzetnicima ili onima koji će to tek postati da bi se snašli u svemu što ih čeka na tržištu rada.


Nova agrozona


– Zabilježili smo u zadnje tri godine pad broja nezaposlenih i sve veći broj zaposlenih. Pritom, Crikvenica nema dovoljno zaobalnog prostora da bismo formirali poslovnu zonu, no bez obzira na to, imamo proizvodne djelatnosti, tako da čak imamo i Ceh proizvodnih djelatnosti.



Svaki put kad kreiramo mjere za poticanje poduzetništva predstavimo ih u fazi nacrta našim poduzetnicima i s njima ih kreiramo. Prošle smo godine velik broj prijava imali u segmentu ženskog poduzetništva.


Osim toga, na području Crikvenice, Vinodolske općine i Novog Vinodolskog djeluje LAG Vinodol koji je usmjeren upravo na obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a tu je i LAGUR Tunera koji je usmjeren na rad s ribarima.



Ribari se također mogu javiti na naše redovne mjere. Na prostoru između Dramlja i Jadranova izgrađena je šetnica i na tom prostoru pripremamo agrozonu. Ove godine očekujemo parcelizaciju tog prostora i krećemo sa zakupima tog prostora u kojem bi trebali nicati vinogradi, maslinici, nasadi lavande i slično.


Izrađena je i studija koja je pokazala sve kulture koje uspijevaju na tom području i vjerujemo da bi kroz tri godine to trebalo dati vidljive rezultate, ističe Rukavina..


Trg u Jadranovu


Od komunalnih projekata zamjenica gradonačelnika zadužena za komunalni sustav Silvia Crnić izdvaja uređenje uvale Grabrova, točnije njezine površine pod plažom, a riječ je o 250 metara plaže koja će dobiti posve novi izgled i nove sadržaje koji su propisani projektom kako bi činili cjelinu s novom plažom.



Samim formiranjem plaže u njezinoj pozadini oformit će se novonastali prostor koji će sa sadašnjom uvalom Grabrovom činiti novu javnu površinu, novi trg.


– Ova investicija od iznimnog je značaja za Grad Crikvenicu jer, osim što će Jadranovu osigurati puno kvalitetniju turističku dimenziju, ona najavljuje i investicijski ciklus uređenja plažnih prostora na čitavoj obali našeg grada.



Uz odlične klimatske uvjete, dobru prometnu povezanost, ljubazne domaćine upravo su plaže naš glavni turistički resurs. Vodeći se time, Grad Crikvenica aktivno promišlja i ulaže u razvijanje plažnih prostora i njihovu tematizaciju.


U uvali Grabrova uređuje se 250 metara novog plažnog pojasa iza kojeg će se prostirati novooformljeni trg za koji vjerujemo da će postati ugodno okupljalište turista i mještana. Također, ovim projektom vrijednim oko 15 milijuna kuna predviđeno je i uređenje prostranog parkirališta i dječjeg igrališta.



Stvaramo atraktivan plažni prostor na kojem će uživati lokalno stanovništvo, ali i koje će biti razglednica i motiv dolaska turista u naš kraj, objašnjava Crnić.


Vizija grada


Grad Crikvenica investira u multifunkcionalni kompleks s dvoranom za boćanje u Gornjem Kraju. U ovom propulzivnom dijelu grada danas živi trećina stanovništva Crikvenice, a ovim ulaganjem značajno će se unaprijediti kvaliteta života najvećeg naselja.



Osim moderne dvorane za boćanje, ovaj kompleks od oko 1.400 kvadratnih metara osigurat će kvalitetan komercijalni prostor namijenjen za trgovinu, caffe bar kao i prostor za funkcioniranje mjesnog odbora.


Kako ističe Crnić, posebno veseli da je izgradnja ovog kompleksa već inicirala i daljnja promišljanja o razvoju ovog dijela grada, tako da se u neposrednoj blizini sada projektira i novi dječji vrtić.



– Centralno crikveničko groblje u Zoričićima riješit će akutni problem nedostatka ukopnih mjesta na starim grobljima. U prvoj fazi radova predviđena je izgradnja pristupne ceste, ceremonijalnog trga, mrtvačnice i dijela grobnih mjesta.


Sveukupno 6.185 ukopnih mjesta planirano je projektom koji će se izvesti u nekoliko faza.Tu je i uređenje prometnice s oborinskom odvodnjom u ulici Pavla Radića i Gundulićevoj ulici.



Radi se o investiciji koja je vrijedna gotovo devet milijuna kuna, a kojima se rekonstruiraju nepravedno zapostavljene ulice u samom srcu Crikvenice – ističe zamjenica gradonačelnika.


Iako se radi o iznimno složenoj rekonstrukciji s obzirom da se ulice nalaze u starom dijelu Crikvenice, da su trase uske i prožete s brojnim instalacijama, da su objekti ukopani ispod razine ceste kao i s obzirom na brojne druge probleme koje zahvati u ovakvom prostoru nose sa sobom naša je obveza bila uhvatiti se u koštac i s tim zahvatom.



Još jedan projekt s kojim Crikvenica sigurno radi velik iskorak je izgradnja višeetažne garaže s bazenom. Na početku smo procesa projektiranja ovog zdanja koje će biti od značaja ne samo za naš grad, nego i za čitavu regiju koja nam gravitira.


Ovakvi projekti čine razliku u razvoju jednog grada, oni nisu samo puko održavanje, već u sebi nose i viziju, kako naš gradonačelnik voli istaknuti, stvaranja grada sretnih ljudi, zaključuje dogradonačelnica Crikvenice Crnić.



Javni prijevoz na kopnu i moru


Crikvenica već godinama ima vlastiti javni prijevoz kojim povezuje svoja naselja.- Četiri naselja Jadranovo, Dramalj, Crikvenica i Selce povezani su City busom. Nemamo gradsku komunikaciju s ostalim jedinicama lokalne samouprave, no o tome treba svakako razmišljati.



Crikvenica je dobro prometno povezana, a u ljetnom periodu imamo gradski prijevoz brzim gliserom duž obale, a županijskom linijom smo povezani s Krkom, objašnjava gradonačelnik Rukavina.


GORAN ŠIMIĆ, OTAC TROJE DJECE


Idealno mjesto za odgoj djece


– Crikvenica je idealno mjesto za odgoj djece, ako imate riješeno stambeno pitanje i posao. Nasreću, supruga i ja to imamo, oboje radimo u Crikvenici, a naša djeca u ovom gradu imaju dosta aktivnosti.



Naša najstarija kći ide u srednju školu u Rijeku, srednja kći pohađa osnovnu školu u Crikvenici dok naš najmlađi sin ide u novouređeni vrtić Radost. Moju djecu jako vesele nova igrališta koja se u posljednje vrijeme grade u našm gradu.


Novo igralište je i ispod naše kuće i djeca jednostavno guštaju u njemu. Grad puno ulaže u svoju djecu pa je tako moja srednja kći zahvaljujući podršci grada sudjelovala već dvaput na svjetskom natjecanju u plesu, a najstarija kći trenira odbojku u novouređenoj dvorani.



I mi odrasli smo zadovoljni. Crikvenica je mjesto gdje imaš gdje otići na kavu izvan sezone, tu su i restorani koji rade cijelu godinu te nam je sve nadohvat ruke i praktički ne palimo automobil ako ne trebamo ići izvan grada, kaže Goran Šimić, zadovoljni stanovnik Crikvenice.


IGOR IVANČIĆ, VLASNIK STUDIJA FOTO-IVANČIĆ


Crikvenicu ne bih mijenjao


– Crikvenica je ugodna za život zbog svoje lokacije, blizine velikih gradova i ugodne klime. Grad je doista ugodan, ali pomalo izumire u smislu svakodnevnog života te je obrtima poput mojeg sve teže opstati.



Grad Crikvenica puno ulaže u poduzetnike i možda je izostanak intenzivnijeg zimskog »movinga« malo i do svijesti naših sugrađana. Ja sam četvrta generacija koja u Crikvenici vodi foto-studio koji ovdje egzistira gotovo stotinu godina i žao mi je da mali obrti koji čine dušu svakog gradića izumiru.


S druge strane, Crikvenica mi je predivna i ne bih je mijenjao ni za jedno drugo mjesto na svijetu, kaže Igor Ivančić, vlasik foto-studija.