Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
8. travnja 2020.
Testiranje nove opreme

Vrijeme diktira rad topova za zasnježivanje na Platku, čekaju se temperature u minusu

Vrijeme diktira rad topova za zasnježivanje na Platku, čekaju se temperature u minusu
Vrijeme diktira rad topova za zasnježivanje na Platku, čekaju se temperature u minusu
Autor:
Objavljeno: 3. siječanj 2020. u 12:51 2020-01-03T12:51:13+01:00

Proteklih su dana bile niske temperature zraka, međutim, od petka su ponovno najave laganog zatopljenja, a umjetno zasnježenje funkcionira na temperaturama od minus tri do nula, naravno i nižima

PLATAK - U posljednjim danima prošle godine, Goranski sportski centar koji upravlja RSRTC-om Platak, obavio je parcijalno testiranje i kalibriranje novih topova te cijelog sustava 1. faze projekta umjetnog zasnježivanja Platka, a u spomenutom razdoblju organizirana je i obuka djelatnika GSC-a za upravljanje sustavom.

- Testiranje topova za zasnježenje smo bili u mogućnosti obaviti nakon što su nam to omogućile koliko-toliko niske temperature zraka.

U podnožju Radeševa uključili smo pet, od ukupno četrnaest topova u svrhu testiranja i to testiranje iskoristili smo da zasnježimo stazu uz pokretnu traku, na kojoj se već može skijati.

Kada ćemo moći uključiti svih četrnaest topova i umjetno zasnježiti Platak, ovisi o tome kada ćemo od Francuza službeno preuzeti topove, a posebno i naročito o vremenskim prilikama.

Naime, proteklih su dana bile niske temperature zraka, međutim, od petka su ponovno najave laganog zatopljenja, a umjetno zasnježenje funkcionira na temperaturama od minus tri do nula, naravno i nižima.

Što se tiče samog projekta izgradnje sustava zasnježenja, dinamika radova ide prema planu i možemo potvrditi kako će ove zime, kako je i najavljeno, biti zasnježeno Radeševo 1.

Datumski možemo planirati, reći da će to biti za koji dan, ali moramo biti oprezni s obzirom na klimatske prilike na Platku jer se na Platku sudaraju mediteranska i kontinentalna klima, pa temperatura može brzo otići iz minusa u plus, kaže stručni suradnik za sport i odnose s javnošću GSC-a Davorin Klobučar.

Dodaje kako je izgradnja sustava za zasnježivanje na Platku, projekt inače vrijedan 22,5 milijuna kuna, najveća pojedinačna investicija u sportsku infrastrukturu PGŽ-a.

Riječ je o vrlo vrijednom i usudimo se reći generacijskom projektu kojim će se omogućiti kvalitetniju sezonu skijanja na omiljenoj lokaciji Riječana, ali i stanovništva cijele regije, kaže Klobučar.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.