Ulaganje i razvoj

Vrbovsko dobiva reciklažno dvorište, novi društveni dom i tržnicu

Marinko Krmpotić

snimio Marinko Krmpotić

snimio Marinko Krmpotić

"Jednoglasno su prihvaćene i točke dnevnog reda o promjeni Statuta Grada Vrbovskog i Gradske knjižnice I. G. Kovačića. Riječ je o tehničkim promjenama spomenutih dokumenata vezanih uz odluku o osnivanju tzv. knjižnične stanice u Severinu na Kupi."



GOMIRJE – Zajednički nazivnici svih točaka dnevnog reda devete sjednice ovog saziva Gradskog vijeća Vrbovskog, održane u Vatrogasnom domu DVD-a Gomirje su – ulaganja i razvoj. Prve dvije točke bile su vezane uz izmjene i dopune prostorno-planske dokumentacije kojima će se omogućiti nova ulaganja, kojima bi se trebao potencirati razvoj gospodarstva i turizma, a uz gradonačelnika Dražena Mufića dodatno ih je pojasnio i Ivan Kapović, predstavnik tvrtke koja je izradila izmijenjene i dopunjene Urbanističke planove uređenja.


Najveći dio tih promjena odnosi se na buduće reciklažno dvorište za otpad, uređenje kuće Mance i saniranje odlagališta otpada u Cetinu, a prijedlozima tih promjena usprotivila se oporba čije je stavove obrazložio nezvisni Dalibor Kratohvil podsjetivši kako su još u ožujku ove godine bili protiv izgradnje reciklažnog dvorišta jer je, po njima, preblizu vrtiću i osnovnoj školi: »Zračnom linijom taj je objekt udaljen svega 30 metara od vrtića i 70 m od škole pa se protivimo promjenama, a zatražit ćemo i mišljenje nadležnih institucija o eventualnom zagađenju okoliša i opasnosti za ljude«, rekao je Kratohvil, na što mu je odgovorio gradonačelnik Mufić rekavši da su oba UPU-a usklađena sa svim potrebnim zakonskim odredbama i imaju dozvole svih potrebnih institucija te proglasivši stav oporbe »dubokim nerazumijevanjem«.


Natkrivanje tržnice


Za razliku od ovih točaka dnevnog reda, vijećnici su jedinstvo iskazali pri točkama vezanim uz provedbe ulaganja u kuću Mance u Senjskom i tržnicu u Vrbovskom. Rekonstrukcija kuće Mance projekt je kojim bi se, obnovom te stare zgrade, stvorio objekt u kojem bi bio uređen društveni dom i turistički informativni centar, odnosno prostori koji bi omogućavali djelovanje lokalnih udruga, likovne izložbe, predavanja, književne večeri, filmske projekcije i slične sadržaje, a s obzirom na povijest te zgrade, obnovljeni prostor čuvao bi i dio bogate povijesti ovog kraja. Kad je o tržnici riječ, ulaganja će se odnositi na dodatno uređenje te posebno natkrivanje 300 kvadrata prostora te lokacije na kojoj se već provode trgovačke aktivnosti.


Nova knjižnična stanica




Projekt obnove kuće Mance procijenjen je na 6,6 milijuna kuna, dok se opremanja tržnice procjenjuje na 1,1 milijun kuna, a s obzirom na činjenicu da će za oba projekta Grad Vrbovsko nastojati sva ili većinu potrebnih sredstava osigurati iz EU fondova i sličnih izvora, bila je potrebna odluka Gradskog vijeća koja je i donijeta i koja sada omogućava prijavu spomenutih projekata na natječaje za EU fondove.


Jednoglasno su prihvaćene i točke dnevnog reda o promjeni Statuta Grada Vrbovskog i Gradske knjižnice I. G. Kovačića. Riječ je o tehničkim promjenama spomenutih dokumenata vezanih uz odluku o osnivanju tzv. knjižnične stanice u Severinu na Kupi. Naime, Gradska knjižnica Vrbovsko, uz središnju knjižnicu te izložbeni prostor u Vrbovskom, dosad je djelovala i kroz rad knjižničnih stanica u Moravicama i Lukovdolu, a budući da su se i u Severinu na Kupi stekli uvjeti za rad knjižnične stanice koja će biti smještena u prostoru nekadašnje ambulante, donesena je odluka o izmjeni i dopuni spomenutih Statuta.


Gradonačelnik ražestio oporbu


Kao i obično na sjednicama Gradskog vijeća Vrbovsko, »zakuhalo« se tijekom aktualnog sata kad je na neka od postavljenih pitanja oporbe gradonačelnik Mufić reagirao izjavom kako bi se nekih od vijećnika oporbe njihovi birači »trebali sramiti«. Naravno, to je izazvalo žestoke reakcije dijela oporbe (Dalibor Kratohvil, Damir Grgurić i Marijan Rački) koji su te riječi proglasili uvredom njih samih i njihovih birača, na što je Mufić pojasnio kako svatko ima pravo na izborima glasovati kako želi i kako se on u to ne želi miješati, ali birače izabrani kandidati trebaju zastupati kvalitetno: »Ono što vi radite je daleko od toga. Često pokazujete potpuno neznanje pa bi stoga vaši birači ubuduće trebali paziti koga biraju. Mene bi bilo sram da me zastupaju birači koji tako malo znaju«, rekao je Mufić, a oporba se, logično, nije složila s takvim stavovima koje smatraju neprimjerenim i preagresivnim.