Gostovanje

Velik odaziv publike: Održan koncert u crkvi svete Terezije Avilske

Danijela Pleše

Osim domaćeg GIMPL-a, nastupili su Djevojački zbor mladih »Josip Kaplan« iz Rijeke te francuski Les choeurs du Mercantour iz Saint-Martin-Vesubiea



RAVNA GORA Ugodno ozračje, kao pred Božić, mogli su osjetiti svi koji su prošetali mimo ravnogorske crkve svete Terezije Avilske ili još bolje koji su zakoračili u unutrašnjost crkve te čuli pjesme u izvođenju triju zborova koja su iz različitih sredina, a jedan čak i iz druge države.


Koncert, organiziran zahvaljujući uspješnoj suradnji Mješovitog pjevačkog zbora GIMPL iz Ravne Gore pod ravnanjem dirigentice Žakline Majetić Mufić te Djevojačkog zbora pjevačkog zbora mladih »Josip Kaplan« iz Rijeke pod ravnanjem dirigentice Doris Kovačić, privukao je iznenađujuće veliki broj ljudi, prema riječima ravnogorske dirigentice.


– Kad smo organizirali koncert, bili smo skeptični prema odazivu, pogotovo jer se radilo o radnom danu, a ne vikendu, kada ljudi češće idu na događaje. Međutim, imali smo adut u rukavu i to francuski adut. Nas je zapravo kontaktirao zbor Les choeurs du Mercantour iz Saint-Martin-Vesubiea u Francuskoj, kojim ravna Richard Augugliaro, koji je izrazio želju da dođu u Hrvatsku te nas posjete i zajedno održimo koncert, što smo uspješno i odradili. Predviđeno je da zajednički koncert imamo i u Rijeci te da ujedno razgledamo grad, čime su Francuzi jako oduševljeni. Nadamo se da će se druženja i dalje nastaviti jer je stvarno bilo posebno kada smo svi sudjelovali u zajedničkom nastupu – objasnila nam je dirigentica GIMPL-a Žaklina Majetić Mufić.




Članovi francuskog zbora nisu krili oduševljenje ravnogorskim krajem te crkvom koja ima savršenu akustiku, ali najviše ljubaznošću domaćina.


– Prvi put smo u Hrvatskoj i svi smo ugodno iznenađeni svime, iako smo tek kratko ovdje. Toliko smo se svi zajedno zbližili da se nadamo da će oba zbora doći kod nas na ponovno druženje. Vaš kraj je sličan našemu, stoga se ovdje osjećamo kao doma. Publika nas je također lijepo prihvatila i stvarno su djelovali uživljeno u naša izvođenja, pogotovo kad smo za kraj imali zajednički nastup. Zavidimo vam na mladosti koju imate u zborovima jer kod nas mladi nisu baš zainteresirani, zborsko pjevanje nije popularno, stoga možete biti ponosni što imate njih – izjavila je Christine Gargis, predstavnica francuskoga zbora.


S obzirom na zadovoljnu publiku, ostaje nada da će tijekom godine biti još ovakvih zanimljivih zborskih nastupa, kako u Ravnoj Gori, tako i u ostatku Gorskog kotara.