Posjet župana i priredba

ULAGANJE U ŠKOLSTVO U PGŽ-u Završeni radovi na energetskoj obnovi škole u Vrbovskom

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić



VRBOVSKO Posjetom župana Zlatka Komadine i njegovih suradnika Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom i prigodnom priredbom koju su izveli učenici ove škole, danas je u Vrbovskom obilježen završetak radova na energetskoj obnovi ove školske zgrade. Riječ je o projektu kojim je na području Primorsko-goranske županije obuhvaćeno osam školskih zgrada za čiju je obnovu utrošeno 37,1 milijun kuna, pri čemu je Primorsko-goranska županija sudjelovala s 15,6 milijuna kuna, lokalne samouprave s 2,3 milijuna kuna, a ostalih dvadesetak milijuna kuna su osigurali EU fond za regionalni razvoj, Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Povećana sigurno


Vrijednost projekta za vrbovšćansku osnovnu školu iznosi 4 milijuna kuna, od čega je Primorsko-goranska županija osigurala 1,8 milijuna kuna, za vođenje projekta bila je zadužena županijska agencija REA Kvarner, a radove je izvela tvrtka Izgradnja Popovački iz Duge Rese. Anton Burić, ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića, vrlo je zadovoljan izvedenim radovima i novim uvjetima rada.


– Ulazak u ovaj projekt bio nam je važan jer nam je za velikog nevremena u prosincu 2018. godine vjetar odnio dio krovišta. To smo brzo obnovili, dodali sada tome i ove brojne radove nakon kojih su uvjeti rada daleko bolji, povećana je sigurnost naših učenika i djelatnika, prešli smo na ekološki prihvatljiviji energent za zagrijavanje prostora te, naravno, očekujemo velike uštede u potrošnji energetske i toplinske energije, što će imati pozitivne učinke na naš rad. Do sada smo radili u jednoj smjeni, a sad su stvoreni uvjeti za rad u produženom boravku i cjelodnevnoj nastavi. Nadamo se da će uskoro ovakvim projektom biti obuhvaćena i Područna škola »Nikola Tesla« u Moravicama, gdje zajedno rade osnovna i srednja škola te vrtić – rekao je ravnatelj Burić, a župan Zlatko Komadina naglasio je da je Primorsko-goranska županija tijekom posljednjih desetak godina konstantno ulagala u školstvo, od dvorana pa do ovih primjera enegetske obnove u školama u Čabru i Vrbovskom.


Ulaganja u Moravice


– U planu su i daljnja ulaganja, ponajprije u Moravicama u zgradu u kojoj se nalazi osnovna i srednja škola te vrtić. Cilj svih ovih ulaganja je zadržati djecu, poboljšati uvjete života i školskog standarda te na taj način pridonijeti poboljšanju demografskog stanja – rekao je župan Komadina, a svečanosti nazočan gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić naglasio je da mu je drago da se Županija uključuje u pomoć školstvu.– Drago mi je da je tim projektom obuvaćena i naša škola jer je nakon obavljenih radova to sad škola s odličnim uvjetima za rad i nadam se da će pri izradi nove mreže škola baš ovakvi uvjeti biti temelj, a ne da nam se događa da neke škole imaju dva-tri učenika i uvjete iz 19. stoljeća. Svoj doprinos razvoju školstva redovno dajemo i mi, kako različitim radovima poput, u slučaju ove škole, asfaltiranja prometice pred školom i izrade sjenice, tako i pojačanom brigom o prijevozu srednjoškolaca – rekao je gradonačelnik Mufić.