Traju radovi

U Vrbovskom se gradi obiteljsko skijalište, nova vučnica bit će u funkciji već ove sezone

Marinko Krmpotić

Ove sezone proradit će vučnica, a u budućnosti, najvjerojatnije već iduće zime, planiramo i ostalu infrastrukturu, ponajprije snježne topove. Vučnica će pokriti teren od 250 metara, a sama staza je nešto duža 



Dok god to vremenske prilike, do sada uglavnom lijepe i suhe jeseni dozvoljavaju, na području Grada Vrbovskog će se raditi, najavljuje gradonačelnik Dražen Mufić koji ističe da je jedno od područja na kojem se očekuju pojačane aktivnosti, kako do kraja godine, tako i u narednim godinama, ono vezano uz vodoopskrbu i kanalizaciju.


Rezultat je to brojnih planova i projekata koji postoje i koji su, između ostalog, privukli i pažnju Zorana Đurokovića, čelnog čovjeka Hrvatskih voda koji je nedavno posjetio Vrbovsko te u društvu gradonačelnika Mufića i Nikoline Mamule, direktorica komunalnog poduzeća »Vode« d.o.o. Vrbovsko, obišao teren.


– Predsjednik Uprave Hrvatskih voda upoznat je s radovima na našem području, vidio je stanje te prihvatio naš plan rekonstrukcije vodovoda od Stare Sušice do Senjskog, kao i izgradnju novog cjevovoda od Ribnjaka do vodospreme. Ta dva zahvata vrijedna su između 6 i 7 milijuna kuna i bit će realizirani narednih godina, a do kraja ove godine bit će započeti zahvati vezane uz radove na Dobri (korito) i Kamačniku.


Osam faza 




Riječ je o poslovima čija je vrijednost oko 500.000 kuna. Jedan dio tih sredstava namijenjen je poslovima vezanim uz uređenje 100 metara korita Dobre uz područje na kojem se nalazi tvrtka Europal, a drugi na uređenje šetnice Riblje – Lesci na dijelovima gdje su bujične vode učinile štetu. Također smo razgovarali i o nastavku velikog projekta uređenja kanalizacijskih sustava pri čemu ostajemo u okvirima već poznatih planova i projekata što znači da će kanalizacijski sustav na području Vrbovskog biti realiziran u osam faza, a uz Vrbovsko radit će se i u Moravicama, a sve to bit će financijski realizirano od strane Hrvatskih voda. Već ove godine ide natječaj za izradu dokumentacije u visini od oko 2 milijuna kuna što je puno, ali logično ako se zna da je cijeli projekt vrijedan oko 80 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Mufić zahvalivši predstavnicima državnog poduzeća Hrvatske vode na pomoći i razumijevanju koje iskazuju.


Usporen promet 


No, radovi na sustavu vodoopskrbe nisu jedini. Već neko vrijeme traju radovi na sanaciji prometnice koja od izlaska s autoceste Rijeka – Zagreb iz smjera Vrbovskog vodi prema Gomirju. Riječ je o početnom dijelu prometnice koja u dužini od oko 1,5 kilometra vodi do prošle godine izgrađenog novog mosta Hambarište. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja ove godine, a budući da će izvođači raditi najprije na jednom te potom i na drugom voznom traku, neće biti potrebno u potpunosti zaustavljati promet koji će se odvijati jednim trakom i biti malo usporeniji. Projekt sanacije ove prometnice vrijedan je oko 5 milijuna kuna, a radove financiraju Hrvatske ceste kojima se, kao i ministru Butkoviću, Grad Vrbovsko zahvaljuje, ističe gradonačelnik Mufić dodajući da su uz sve navedeno počeli radovi na uređenju mini skijališta smještenog nedaleko od Planinarskog doma Vujnovići.


– Cilj je napraviti malo skijalište koje će bitno podići ponudu zimskog turizma na tom području. Ove sezone proradit će vučnica, a u budućnosti, najvjerojatnije već iduće zime, planiramo i ostalu infrastrukturu, ponajprije snježne topove. Vučnica će pokriti teren od 250 metara, a sama staza je nešto duža i idealno će doći obiteljima jer nudi priliku za skijašku poduku i sanjkanje, rekao je Mufić.