Početak nastave u Gorskom kotaru

U Brodu na Kupi u prvi razred krenula jedna jedina prvašica

Marinko Krmpotić

Prvašicu Danijelu Litanj dočekali su ostali učenici nižih razreda i prof. Marija Tonković / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Prvašicu Danijelu Litanj dočekali su ostali učenici nižih razreda i prof. Marija Tonković / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Magdalena Štanfelj, prvašica iz Gerova, ne boji se škole, s obzirom na to da već petero njenih braće i sestara polazi tu školu. U Brodu na Kupi u prvi razred upisana tek jedna djevojčica – Danijela Litanj



GEROVO/BROD NA KUPI  Magdaleni Štanfelj, prvašici iz Gerova, prvi dan škole uopće nije bio ni težak, ni problematičan, ni strašan… Ma, ništa. Sve pet. Sve super! Zašto, pitate se?!


Pa zato što Megi ima po tri brata i sestre, a ona je četvrta cura u djecom jako bogatoj obitelji Štanfelj! Čak petero njenih braće i sestara već polazi Područnu školu u Gerovu pa će joj svatko od njih, ako bilo što bude potrebno, odmah pomoći. Ali, vjerojatno neće trebati.


Zašto? Pa zato što je Magdalena već dvije-tri godine tu išla u vrtić tako da sve zna i poznaje pa su joj i pitanja o uzbuđenosti i strahu koje su postavljali novinari bila nekako čudna.




Kakav strah, kakva nervoza! Pa to je škola, tu će nam biti super, kao da si je mislila Magdalena u čudu gledajući te odrasle koji su odjednom došli, šeću okolo, nešto govore i postavljaju neka pomalo bezvezna pitanja.


prvašići, škola, Čabar, Snimio Marinko KRMPOTIĆ


prvašići, škola, Čabar, Snimio Marinko KRMPOTIĆ



Isto to vjerojatno si je mislila i njena mala ekipa gerovskih prvoškolaca – Luna Štimac s kojom dijeli klupu te dečki iz razreda – Borna Lipovac i Edin Suljić koji su hrabro sjeli u prve klupe i izjavili da se ne boje škole i da će im biti dobro. Takav stav i takvo ponašanje dragi su i njihovoj učiteljici Gordani Kovač koja je u svojih 25 godina rada u razrednoj nastavi već ispratila brojne generacije:


Poslušni i marljivi


– Ma, pa ja sam možda bila i uzbuđenija od njih za ovaj njihov prvi dan. Naravno, budući da u istoj zgradi s nama djeluje i vrtić, znala sam tko mi dolazi, a već prvi dan su se pokazali odlični, ozbiljni, poslušni i marljivi i jasno im je da ćemo puno učiti, ali i da ćemo se puno igrati i zabavljati i da će nam biti jako lijepo. Općenito, rad u ovako malim odjelima od po četvero djece pruža velike mogućnosti i mislim da i puno više možemo dati djeci – rekla je Gordana Kovač koja je pohvalila i čelništvo Grada Čabra, gradonačelnika Kristijana Rajšela i pročelnicu JUO Grada Čabra Ivanu Lakotu.


učenici, Snimio Marinko KRMPOTIĆ


učenici, Snimio Marinko KRMPOTIĆ



Oni su, uz Silvanu Šebalj Mačkić, novu ravnateljicu OŠ Petar Zrinski iz Čabra, posjetili svih pet škola na čabarskom području, pozdravili sve učenike i nastavnike te, naravno, darovali prvašiće prigodnim školskim sitnicama i slatkišima.


Silvana Mačkić Šebalj nakon 26 godina rada u razrednoj nastavi postala je ravnateljica i, kaže, prvog dana nastave za sada sve ide po planu.


Nedostaju profesori


– Dobro smo se pripremili za ovaj prvi radni dan, kao i za cijelu godinu, a jedini problem je nedostatak radne snage, točnije profesori geografije i matematike, ali će i to biti riješeno – uvjerena je nova ravnateljica, a gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel smatra da nije dobro što je učenika općenito malo, ali je dobro što je na čabarskom području pad ipak u nekim ne pretjeranim okvirima.


– S obzirom na krizu gospodarstva na ovom području i opće stanje s iseljavanjam iz Hrvatske, mi posljednjih godina bilježimo gotovo stalno nekih dvjestotinjak osnovaca i četrdesetak srdenjoškolaca, što nije puno, ali nije ni tako malo. Najbitnije nam je da ovaj sustav školstva opstane na sadašnjoj razini te da nam se ne dogodi zatvaranje nekih škola – rekao je Rajšel.



Podršku brodokupskoj školi, njenim učenicima i nastavnicima, svojim je dolaskom dao i delnički gradonačelnik Ivica Knežević koji je duhovito primjetio da su rijetki trenuci da se školska priredba za početak školske godine priređuje za – jednu učenicu, u ovom slučaju Danijelu Litanj.– Siguran sam da ćeš ovo pamtiti cijeli život, a tebi i svim ostalim učenicima ove škole želim sve najbolje, puno radosti i smijeha te puno znanja. Budite dobri jedni prema drugima, pogotovo dečki prema djevojčicama i to će vam ukrasiti školske dane koji će jako brzo proći, ali ćete, ako budete takvi, imati puno lijepih sjećanja – poručio je Danijeli i ostalim brodokupskim osnovcima delnički gradonačelnik Ivica Knežević.


Slične priče i komentare jučer se moglo čuti u svakoj od deset goranskih osnovnih škola, osim u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Delnicama gdje su u poslijepodnevnim satima na prigodnoj predstavi u prve razrede svečano primljena 43 prvašića, što je na jedan način konstanta posljednjih godina, a i pogled na generacije što dolaze pokazuje da će u delničku osnovnu školu i narednih godina biti upisana po dva razreda prvašića.


Danijela nije sama


U susjednom Brodu na Kupi o tome, na žalost, mogu samo sanjati. Naime, u njihovu lijepu malu školu – zasigurno jednu od najljepših u Hrvatskoj, posebno zbog prekrasnog školskog vrta i rječice Kupice koja teče školskim dvorištem – ove je godine u prvi razred upisana jedna jedina djevojčica – Danijela Litanj. No, nije Danijela prvog dana bila sama u razredu, a neće biti sama ni narednih dana jer će uz svoju razrednicu Jelenu Glad raditi zajedno s ostalom djecom iz nižih razreda, napominje ravnateljica brodokupske osnovne škole Ana Mihelčić Šamec.


učenici, Snimio Marinko KRMPOTIĆ


učenici, Snimio Marinko KRMPOTIĆ



– Kroz taj timski oblik rada nastavno se gradivo lakše savladava i mi u tome već imamo iskustva i dobrih rezultata pa sam sigurna da će se i Danijela od prvog dana uklopiti. Naša je škola posebna po tome što ima niz vannastavnih aktivnosti, među kojima je najpoznatija naša Učenička zadruga Bobovac koja ostvaruje pažnje vrijedne rezultate i na državnoj razini i u kojoj sva djeca vole raditi pa ih uz nastavu uspješno podučavamo i na raznim drugim područjima – rekla je ravnateljica MIhelčić Šamec.