Niti jednu zimu nije pojeo vuk...

REPORTAŽA IZ GORSKOG KOTARA Političari se dođu slikati, ali samo mi znamo kako je živjeti uz dva metra snijega

Marinko Krmpotić

Foto Marko GRACIN

Foto Marko GRACIN

 Troškovi čišćenja prometnica goranskih gradova i naselja bit će za svaku od devet lokalnih samouprava enormno veliki i daleko od planiranih sredstava, a to znači da će iznova veliki dio proračuna goranskih općina i gradova – pojesti snijeg



S koje god strane pogledaš nedvojbeno je kako su Gorani već sedmu godinu za redom svjedoci tvrdnji o tome kako će vremenske prilike biti sve neobičnije i ekstremnije. Prevedeno na jezik činjenica to znači da više nećemo imati stabilnih i dugih zima (vjerojatno ni tome sličnih drugih godišnjih doba) već će nas priroda »šamarati« po svom nahođenju, vraćajući tako za sve što joj čovječanstvo posljednjih stotinjak godina servira. Podsjetimo, u slučaju Gorskog kotara, niz zima sa gotovo svake godine nekom ekstremnom vremenskom nepogodom počeo je 2012. godine kad je zima donijela gotovo puna tri tjedna dvoznamenkastih minusa zbog kojih su vodovodne cijevi smrzavale i na 1,40 metara ispod zemlje. 


Godinu dana kasnije zima je donijela velike količine snijega pa je, primjerice, u Begovom Razdolju, tijekom svih zimskih dana napadalo više od osam metara snijega, a Delnice su sa 146 centimetara imale rekord novih mjerenja, dok je onaj stari iz 1984. godine kad ga se »nakupilo« 175 centimetara, ostao na tronu. Godinu dana kasnije siječanj 2014. godine bio je neshvatljivo miran i tih pa nitko nije mogao naslutiti užas koji će krenuti zadnjeg dana siječnja i u prva tri dana veljače poharati Gorski kotar tolikom žestinom da je moralo biti proglašeno stanje elementarne nepogode. Naravno, riječ je o katastrofičnom ledolomu koji se ponavlja svakih stotinjak godina, a baš su ove generacije imale tu »sreću« svjedočiti povijesnom trenutku.


Snježne muke


Zima nakon toga, pa i ona 2016. godine napokon su bile u okviru normale mada su ponudile sasvim dovoljno snijega, a onda je krajem prošle godine na Gorski kotar udarilo tako snažno jugo da su neka područja (Vrbovsko, Brod Moravice…) teško stradala. Brojne vjetroizvale nudile su novu apokaliptičnu sliku goranske šume već ozbiljno načete ledolomom te štetom koju je nakon ledoloma prouzročio smrekov potkornjak, opasni nametnik koji uništava smreku. Definitivno, goranske šume su nakon ovih jakih udara (ledolom, potkornjak, vjetroizvale) teško stradale, a nove štete na vidiku su nakon što je snježna veljača iznova pokazala razornu snagu i silu prirode.





Tamo gdje se puno priča, uvijek su i mogućnosti za sukob veće. Brojni nastupi za razne medije doveli su i do sukoba predstavnika Primorsko-goranske županije s delničkim gradonačelnikom Ivicom Kneževićem. Županijski čelnici zamjerili su Kneževiću »katastrofiziranje« i činjenicu da je prije županijske zatražio državnu pomoć te pritom opet prozvao županiju. Delnički im gradonačelnik nije ostao dužan pa su krenula otvorena pisma i obraćanja javnosti koja su svemu skupa dali ipak jednu nepotrebnu svađalačku notu. No, urode li ove svađe nekim konkretnim zaključcima i stvaranjem kvalitetnijih odnosa i sustava pomoći, onda će i taj »papreni« dodatak snježnim olujama imati smisla.



Ova zima počela je snijegom već u studenom, ali nije bilo riječ o nekim većim količinama, a kad je prosinac prošao gotovo bez snijega i uz visoke temperature, što je nastavljeno i tijekom siječnja ove godine, opet su se mnogi ponadali kako ćemo proći bez snježnih muka. Nažalost, i ovog je puta vrijedila ona narodna o tome kako »niti jednu zimu nije pojeo vuk, pa neće ni ovu«. Da je tome tako jasno je postalo 2. veljače kad je Gorski kotar zahvatila prva ovogodišnja jaka zimska oluja koja je, na žalost, tek najavila muku koju će Gorski kotar i Hrvatska doživjeti sredinom veljače. Posebno je težak i dramatičan bio treći tjedan kad je sukladno najavama, snijeg padao u takvim količinama da su rekordi padali kao od šale – 153 cm izmjereno je 25. veljače, dan kasnije bilo ga je 162 cm, a dan potom ljestvica je na mjernoj stanici u Delnicama zaustavljena na 182 centimetra! Slično je bilo i u većini drugih dijelova Gorskog kotara, osim područja Vrbovskog i Čabra gdje su visine ipak nešto manje, ali i dalje iznimno respektabilne.



Život nije stao



Delničan Slavko Pleše, šumar i lovac, pamti brojne goranske zime, ali ovakve, kaže, nikad nije bilo: »Ovoliko snijega ne pamtim, iako je bilo nekoliko jakih zima. Primjerice, 1976. godine bilo je oko 1,40 metra snijega i te je godine osnovana delnička Hrvatska gorska služba spašavanja nakon što se nekoliko nas sakupilo i krenulo u spašavanje gostiju i planinara zametenih na Petehovcu. Akcija je bila uspješna, a uz nju ja se te godine sjećam zaista bolnih scena stradanja velikog broja divljači, posebno jelenske, koja je u visokim nanosima snijega i pod niskim temperaturama jako stradala. Znam da smo u lovačkom društvu na kraju zime izbrojili 238 stradalih životinja i to je bilo zaista teško, a strah me je da će i nakon ove zime biti jako puno uginule divljač. Jer, sad puno ne pomažu ni hranilišta ni bilo što drugo«, govori Slavko Pleše.



Naravno, uz takve količine snijega nemoguće je bilo normalno odvijanje prometa, a budući da su intenzivne oborine trajale nekoliko dana počeli su i ozbiljniji problemi – ulice i pločnici u goranskim naseljima bile su pod tolikom količinom snijega da ga se nije imalo kamo uklanjati, zbog snježnih nanosa otkazivana je nastava, niz lokalnih prometnica bio je zatvoren, događale su se i prometne nezgode od kojih je ona na Gornjem Jelenju bila vrlo ozbiljna… jednom rječju život nije stao, ali je bio bitno usporen i otežan pa su, primjerice, Delničani zatražili pomoć od Hrvatske vojske koja se pozivu spremno odazvala, a prvom danu vojne pomoći pri čišćenju ulica – petak, 23. veljače, nazočio je i ministar obrane, general Damir Krstičević. To je, čini se, potaknulo i druge političare na pojačanu aktivnost pa je već narednog dana župan Zlatko Komadina u Gerovu održao sastanak županijskog Stožera Civilne zaštite, a dan kasnije u Delnice je pristigao i premijer Andrej Plenković te nazočio sjednici gradskog Stožera CZ, a posljednji »politički« posjet ostvario je jučer zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Logično, sve njih prate i brojni novinari pa je ovih dana Gorski kotar imao »prime time« tretman s direktnim javljanjima TV novinara u središnjim dnevnicima najznačajnijih hrvatskih TV kuća.



Jedno od rješenja teškog stanja ponuđeno je na području Grada Vrbovsko gdje je 120 kilometara nerazvrstanih cesta čišćeno svakodnevno s 12 strojeva. Šest mjesnog »Komunalca« i šest kooperanata. Dakle, po stroju deset tkilometara što je odličan prosjek pa se i čistiti može dobro. No, nije to palo s neba. U Vrbovskom godinama ulažu u strojni park »Komunalca«, a kad su vidjeli kakva se nevera sprema angažirali su – još toliko strojeva! Zahvaljujući tome stanje na području Vrbovskog bilo je manje dramatično no u ostalim sredinama.




Sve to kod Gorana izaziva najrazličitije reakcije što se osjeti i vidi na društvenim mrežama, ali i u svakodnevnom kontaktu s ljudima. Nije mali broj onih koji smatraju da se iznova stvara nepotrebna fama jer je snijeg, pa i vrlo visok, za Gorane nešto normalno s obzirom na to gdje žive. Oni koji se s njima ne slažu kažu kako već i rekordne visine snijega upućuju na to da ipak nije riječ o »običnoj goranskoj zimi« te da odgode nastave u nizu škola, brojne poteškoće u prometu i »gromade« snijega razasute svuda uokolo, svjedoče o ipak ekstremnim uvjetima i prilikama zbog kojih su u brojnim goranskim sredinama opravdano tražili pomoć u borbi s bijelim divom. I jedni i drugi uglavnom se slažu u procjeni vezanoj uz dolaske političara što većina prati rečenicom – oni se dolaze slikati, a samo mi znamo kako nam je živjeti uz skoro dva metra snijega!



Gorski kotar jučer je posjetio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s ekipom suradnika, a povod je bio obilazak snijegom zametenih destinacija čijem je čišćenju Grad Zagreb pomogao ustupanjem nekoliko strojeva (freza, tri kamiona, utovarivač) koji su najprije »djelovali« u Delnicama te potom i u Mrkoplju te još nekim goranskim naseljima. U ranim jutarnjim satima čelni čovjek Zagreba najprije je posjetio Delnice gdje je nakon susreta s delničkim gradonačelnikom Ivicom Kneževićem izrazio daljnju spremnost vezanu uz pomoć Goranima: »Solidarnost Grada Zagreba prema drugim dijelovima Hrvatske nikad nije bila upitna jer Zagrepčani imaju veliko srce spremno pomoći Hrvatskoj. Goranima smo pomogli još 2014. godine za teškog ledoloma, a isto smo učinili čim smo čuli i za probleme ove zime, a ulijeva nadu to što su na sličan način reagirali premijer i resorni ministar ne najavivši samo pomoć Gorskom kotaru, već i adekvatne izmjene Zakona o brdsko-planinskom području što će klub Stranke rada i solidarnosti u Saboru svakako poduprijeti«, rekao je gradonačelnik Bandić, a njegov kolega iz Delnica Ivica Knežević podsjetio je kako je Grad Zagreb ruku pomoći pružio još 2014. s 15 agregata koji su pomogli u teškim danima ledoloma:»Pomoć sam zatražio i prošle nedjelje, a već u ponedjeljak tu su bila tri kamiona i utovarivač koji su pomogli u osiguranju boljih uvjeta. Neprijeporno je da je Grad Zagreb bio onaj izraz solidarnosti i empatije kojeg, na žalost, nismo osjetili u svojoj Županiji, a nadam se i siguran sam, da ta solidarnost i empatija neće nestati, i to ne samo prema Gorskom kotaru, već i drugim dijelovima Hrvatske kojima bude potrebna«, rekao je Knežević, a zahvalu na pomoći čelnom čovjeku Zagreba uputio je i načelnik Mrkoplja Josip Brozović istaknuvši kako je preko Županije došla velika freza iz zagrebačkog Holdinga i u velikoj je mjeri pomogla u rašćišćavanju prometnice prema Begovom Razdolju, Tuku i Brestovoj Dragi.


Također, gotovo svi se slažu u stavu da će se prave posljedice i štete – tek vidjeti! Naime, troškovi zimskog čišćenja prometnica i ulica goranskih gradova i naselja bit će za svaku od devet goranskih lokalnih samouprava enormno veliki i daleko od planiranih sredstava, a to znači da će iznova veliki dio proračuna goranskih općina i gradova – pojesti snijeg. Primjerice, u Vrbovskom su na temelju troškova zime 2017. godine planirali 700.000 kuna za troškove zimskog čišćenja. Nakon prva dva mjeseca trošak je milijun i 270.000 kuna, dakle gotovo dvostruko viši, a još je pred nama ožujak te zimski mjeseci na kraju ove godine! U Delnicama su prva dva mjeseca, okvirna je procjena delničkog gradonačelnika Kneževića, »odnijela« oko 3 milijuna kuna! Premijer Plenković za svog je posjeta Delnicama obećao pomoć svim goranskim općinama i gradovima i ta će pomoć, očigledno je, biti nužna jer bez nje općinski i gradski proračuni bit će na koljenima.



»Zima dolazi«



Na poziv načelnika Općine Fužine Davida Bregovca jučer su u čišćenju krovišta pogona Alu – Ben u Vratima sudjelovali i pripadnici Civilne zaštite Primorsko-goranske županije, ljudi iz Viškova, Čavala i Kostrene kojima su se pridružili i domaći ljudi. Ukupno je jučer na krovištu uspješnog vratarskog poduzeća na uklanjanju visokih naslaga snijega radilo tridesetak ljudi, rekao nam je Marko Boras Mandić, načelnik Stožera CZ PGŽ naglasivši kako su dan prije značajan posao odradili i vatrogasci lokalnih DVD-a iz Vrata, Fužina i Liča.



No, uz lokalne samouprave stradat će i privatna imovina. Već sada brojni su Gorani u strahu što će se otkriti kad snijeg padne s krovova i u kakvom će stanju biti njihova krovišta. Na nekim objektima, pogotovo nadstrešnicama, štete su već počinjene, stradali su i gospodarski objekti, a da će šteta biti i na stambenim zgradama i kućama nimalo ne treba sumnjati, samo je pitanje kolike će one biti. Isto tako potpuno je sigurno da u danima što dolaze dijelovi Gorskog kotara smješteni uz Kupu mogu očekivati nove velike nevolje. Iako u Kupskoj dolini visine snijega nisu takve kao u ostalim dijelovima Gorskog kotara, najavljeno podizanje temperatura i kiša topit će te ogromne količine snijega koji će puniti Kupu i njene pritoke pa je gotovo sto posto sigurno da ćemo nakon velike muke sa snijegom, imati isto tako velike muke sa vodom. Sve u svemu Gorski kotar posljednjih godina sve više sliči mračnim sjevernim dijelovima Westerosa, izmišljenog kraljevstva mega uspješnog serijala »Igre prijestolja« u kojima se, na početku serijala, loša vremena najavljuju rečenicom »Zima dolazi«. Za Gorane zima je već tu….