Općinsko vijeće

Prvi rebalans: Proračun Fužina smanjen za pet milijuna kuna

Marinko Krmpotić

Fužinski općinski vijećnici raspravljali su najviše o financijama / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Fužinski općinski vijećnici raspravljali su najviše o financijama / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Švicarsko-hrvatski projekt izgradnje vodoopskrbe i odvodnje na području Fužina neće ove godine zaživjeti u planiranom opsegu pa je za te poslove planiranih pet milijuna kuna brisano iz proračuna, a njih smo ionako planirali dobiti kreditom – pojasnio je načelnik David Bregovac



FUŽINE  S 34 milijuna kuna proračun Općine Fužine prvim je rebalansom smanjen na 29 milijuna kuna, a tih pet milijuna kuna vezani su uz švicarsko-hrvatski projekt izgradnje vodoopskrbe i odvodnje koji na području Fužina neće ove godine zaživjeti u planiranom opsegu pa je za te poslove planiranih pet milijuna kuna brisano iz proračuna, pojasnio je načelnik Fužina David Bregovac i dodao:


Početak rada vrtića


– Ta smo sredstva planirali dobiti kreditnim zaduženjem od čega sada odustajemo pa, dakle, nije riječ o nekoj dramatičnoj promjeni. Od ostalih promjena u ovom izmijenjenom proračunu svakako treba istaći da smo projekt izgradnje obilaznice Fužine pojačali tako što ćemo umjesto 70.000 kuna uložiti 400.000 kuna za izradu projektne dokumentacije, povećali smo na 400.000 kuna sredstva vezana uz obvezu petogodišnje registracije turističkog brodića »Sv. Anton«, povećali smo na oko 400.000 kuna i sredstva za ulaganje u Poslovnu zonu Lič, točnije popravak krovova na objektima u toj zoni, podigli sredstva za uređenje nogometnog i košarkaškog igrališta na lokaciji Zagorica, kao i sredstva za uređenje objekta na nogometnom igralištu na Gmajni u Vratima – rekao je načelnik Bregovac, posebno izdvojivši skorašnji početak rada vrtića koji će se zvati »Snježna pahulja«.


Budući dječji vrtić »Snježna pahulja« kreće s radom 1. rujna


Budući dječji vrtić »Snježna pahulja« kreće s radom 1. rujna





– Vrtić s radom kreće 1. rujna. Trenutačno traje proces zapošljavanja odgojiteljica i ostalog osoblja potrebnog za rad vrtića te, naravno, upis djece. Ekonomska cijena boravka po sadašnjim će procjenama iznositi 3.100 kuna, a roditelji će mjesečno participirati s 25 posto, odnosno s 800 kuna za cjelodnevni boravak te 650 za šestosatni boravak. Naravno, postoje i olakšice za drugo i treće dijete, kao i za roditelje slabijeg socijalnog stanja, a nakon prve godine vidjet ćemo kako sve funkcionira i onda je moguća i izmjena cijene koja je rađena na pretpostavci da ćemo imati upisano četrdesetero djece i nadamo se da ćemo do te brojke i doći – rekao je Bregovac, istaknuvši da je procjena vezana uz izdvajanja općinskih sredstava za rad vrtića s osmero uposlenih za sada na svoti od 1,5 milijuna kuna godišnje, ali će se tek po iskustvima prve godine rada točnije moći odrediti troškove postojanja i rada vrtića kao ustanove.


Država samo uzima


Načelnik Bregovac nezadovoljan je odnosom države prema Općini Fužine.


– Čak 70.000 kuna mjesečno izdvajamo za plaćanje kredita za izgradnju vrtića jer nam državna Agencija još nije platila svoje obveze. Nismo naišli na razumijevanje pri prijavi na natječaje za uređenje igrališta u Zagorici ni na Vratima, kao ni za sanaciju objekta u Poslovnoj zoni Lič. Sve to čini nas nezadovoljnim i pojačava naš dojam o tome da država s našeg, kao i područja cijelog Gorskog kotara, uzima puno, koristeći šumska, vodna i ostala bogatstva, a vraća jako, jako malo – smatra načelnik Općine Fužine David Bregovac.