Revitalizacija baštine

Pri kraju radovi na obnovi nekadašnje kuće čuvara brane u Lokvama

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Zahvaljujući međunarodnom projektu REFREsh, kuća čuvara brane na Lokvarskom jezeru postat će Centar za istraživanje Gorskog kotara koji će preuzeti funkciju istraživačkog i obrazovnog centra



LOKVE – Međunarodni projekt REFREsh što se jednim svojim djelom realizira na području Općine Lokve razvija se po planu i nastavi li se ovim ritmom, sigurno je da će sve planirano biti i realizirano, jasno je nakon što je baš u Lokvama održan peti sastanak projektnih partnera projekta iza čije se skraćenice, prevedemo li je na hrvatski, krije jasno pojašnjenje svrhe projekta – revitalizacija ruralne kulturne baštine. U slučaju Lokava to znači da će revitalizirana biti kuća čuvara brane na Lokvarskom jezeru, objekt koji je svojedobno služio svrsi boravka ljudi koji su brinuli o objektu brane Lokvarskog jezera. Revitalizacijom će taj objekt biti pretvoren u Centar za istraživanje Gorskog kotara, novouređeni objekt i prostor koji će preuzeti funkciju istraživačkog i obrazovnog centra te postati središte umjetničke i izlagačke djelatnosti, odnosno obrade i pohranjivanja rezultata različitih istraživanja, a dio centra činit će radni i smještajni kapaciteti za terenske timove i polaznike seminara, kao i organizaciju škola u prirodi i drugih aktivnosti.


Radovi pri kraju


I baš u toj bivšoj Kući čuvare brane i budućem Centru za istraživanje održan je sastanak partnera koji sudjeluju u projektu, djelomično i stoga kako bi se svim sudionicima pokazao objekt čija je revitalizacija dio pilot-investicija projekta REFREsh. A ta je obnova, ističe Toni Štimac, načelnik Općine Lokve, pri samom kraju.– Građevinski radovi na kući i okolišu su pri kraju, u tijeku je unutarnje opremanje pa se nadamo da će krajem godine, najkasnije na proljeće sljedeće godine, svoja vrata otvoriti Centar za istraživanje Gorskog kotara. Do sada smo napravili veliki posao, izmijenili krov i uredili unutrašnjost pa sam siguran da će ovo biti objekt koji će itekako koristiti daljnjoj uspješnoj prezentaciji Lokava, a s 18 kreveta te prostorom idealnim za različite vrste rada vezane uz poduku i istraživanja bit će itekako koristan i u turističkoj ponudi našega kraja jer će privlačiti stručnjake i studente raznih vrsta i iz različitih dijelova svijeta, rekao je načelnik Lokava.»Preobrazbom« Kuće čuvara brane u Centar za istraživanje bit će ispunjen temeljni zadatak i cilj projekta REFREsh, a to je revitalizacija neiskorištene industrijske baštine u ruralnim područjima i iznalaženje novih oblika korištenja takvih prostora kroz razvoj kreativnih industrija. Uz to, cilj je razvijanje strategija i procesa kako bi se povezali kreativni, trgovačko-poslovni i uslužni sektor, a time se želi ojačati zajednicom upravljan cjelovit i održiv razvoj ruralnih područja.

Odlična lokacija


Projekt je financiran iz programa INTERREG Središnja Europa 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta je 2.152.612,50 eura, a udio općine Lokve iznosi 208.897,50 eura, od čega 85 posto čine bespovratna sredstva Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Uz općinu Lokve i Primorsko-goransku županiju, u projektu sudjeluju još partneri iz Njemačke, Mađarske, Italije i Slovenije, na čelu s vodećim partnerom, regionalnom razvojnom agencijom Aufbauwerk Region iz Leipziga. Implementacija projekta započela je u srpnju 2017. godine, a završetak je planiran u rujnu 2020. godine, napomenula nam je Julia Binder, glavna voditeljica projekta, predstavnica Aufbauwerk Region Leipzig GmbH.– Partneri se redovno nalaze svakih šest mjeseci i baš je tome služilo ovo druženje u Lokvama gdje smo vidjeli da se uz neke manje zastoje, tipične za ovako financijski i vremenski zahtjevan projekt, realizira po predviđenom planu. Sve nas je posebno oduševila Kuća čuvara brane koja je već sada u jako dobrom stanju, malo treba da bi bila završena i, naravno, s radošću ćemo iznova doći ovamo jer je riječ o prekrasnoj lokaciji uz jezero, rekla je Julia Binder, dodavši da je sljedeći sastanak projektnih partnera zakazan za lipanj 2020. godine, a domaćini će biti njemački partneri u gradu Freiburgu.

Osmišljavanje cjelogodišnjih sadržaja


U okviru projekta trenutačno je u tijeku i rad Grupe za podršku projektu koja kroz niz sastanaka i radionica lokalnih i regionalnih dionika analizira potrebe i traži najbolja rješenja za potrebe kreativnih i kulturnih industrija na području Primorsko-goranske županije. Cilj je osmišljavanje i realizacija novih cjelogodišnjih sadržaja koji povezuju kulturu, edukaciju i turizam, ali i procese istraživanja i razvoja.