'Od Vladivostoka do Amazone'

Predstavljena nova knjiga Fužinarca Franje Švoba Franine

Danijela Pleše

Franjo Švob Franina knjigu je pisao dvije godine / Snimila Danijela PLEŠE

Franjo Švob Franina knjigu je pisao dvije godine / Snimila Danijela PLEŠE

U knjizi se kriju istinite dogodovštine autorovog djeda Ferda Mancea koji je bio mobiliziran u Prvom svjetskom ratu, ali i druge kratke novele o svakodnevnom životu običnih plemenitih ljudi



FUŽINE Spontano i ležerno okupljanje povodom još jedne promocije knjige Franje Švoba Franine, kreativnog Fužinarca koji niti u 78. godini ne odustaje od pisanja, organizirala je Udruga »Dr. Franjo Rački«, na čelu s predsjednicom Stankom Lončarić.


Okupljanje zbog knjige intrigantnog naziva »Od Vladivostoka do Amazone« okupilo je šaroliku generaciju Goranki i Gorana koje je zanimalo što se krije iza takvog naziva knjige.


Otkriveno je da se kriju zanimljive istinite dogodovštine autorovog djeda Ferda Mancea te njegovog novostečenog prijatelja Franca iz Kočevja koji su bili mobilizirani u Prvom svjetskom ratu, ali i druge kratke novele o svakodnevnom životu običnih plemenitih ljudi jer samo o plemenitosti autor i želi pisati.




– Ovu knjigu pisao sam dvije godine te zapravo svojim pisanjem želim opisati te zapisati kako čovjek zadivi svojom plemenitošću, razne lokalne dogodovštine ljudi, njihovu dobrotu koja se ne smije zaboraviti. Na ovoj promociji zahvaljujem svima koji su pomogli u nastajanju ove knjige – svom prijatelju Denisu Mihelčiću radi nastajanja atraktivne slike na koricama, zbog koje knjiga mami na čitanje, Općini Fužine, velečasnom Josipu Tomiću te Gradu Bakru što su pomogli podmiriti troškove tiskanja, jer bez njih knjiga ne bi ugledala svjetlo dana. Ponosan sam kada gledam sve koje su se okupili radi moje knjige te se nadam da će se ona naći na policama goranskih domova – izjavio je autor nekoliko zbirki pjesama, poetskih te proznih radova, fužinarski književnik Franjo Švob Franina.


Pjevački zbor Vrelo iz Fužina oplemenio je promociju / Snimila Daniejla PLEŠE


Pjevački zbor Vrelo iz Fužina oplemenio je promociju / Snimila Daniejla PLEŠE



Na njegovoj promociji glazbeni dio donio je Pjevački zbor Vrelo iz Fužina s nekoliko izvedenih pjesama. Osim njih, u programu su sudjelovali i vrijedni učenici Osnovne škole Ivanke Trohar iz Fužina, koji su svojim literarnim radovima na domaćem dijalektu dokazali da se i mlađi naraštaji uz mentorstvo učiteljice Antonije Baričević trude ne zaboraviti domaću riječ.


Među njima se isticao Borna Majnarić, učenik prvog razreda srednje škole, koji i sam surađuje s autorom jer ga privlači svijet domaće fužinarske riječi, njegovog zavičaja.Recenzije knjige prisutnima je pročitala Antonija Baričević, učiteljica predmetne nastave u OŠ Ivanke Trohar, i sama poručivši da je fužinski govor specifičan jer sadrži govore sva tri dijalekta.


Dodala je da se Fužinarci trude sačuvati običaje, tradicije, dogodovštine iz prošlosti, što potvrđuje i sam autor Franjo Švob Franina koji i dalje piše te stvara nove knjige.