Dvije novosti

Popravlja se viseći most u Brodu na Kupi i gradi nova šetnica

Marinko Krmpotić

snimio M. KRMPOTIĆ

snimio M. KRMPOTIĆ

Hrvatske vode obećale su sanirati oštećenja na poznatom visećem drvenom dijelu mosta te postaviti i novu čeličnu užad. Također će urediti šest kilometara dugu šetnicu od ušća Kupice u Kupu, dakle od mosta koji veže Brod na Kupi i Zamost, pa sve do visećeg mosta u mjestašcu Kupa



BROD NA KUPI Već do kraja ove godine, a svakako za narednu turističku sezonu, područje Broda na Kupi izgledat će ljepše i nuditi nove sadržaje, najavljuje predsjednik Mjesnog odbora Brod na Kupi Davorin Klobučar naglašavajući da se jačanje turističkih sadržaja i ponude događa ponajprije zbog razumijevanja državnog poduzeća »Hrvatske vode« koje je pristalo sudjelovati u uređenju nekih lokacija uz Kupicu i Kupu.


– Prva od njih je poznati viseći most preko Kupice na samom ulazu u Brod na Kupi iz smjera Delnica. Poznato je da je taj most već gotovo godinu dana neupotrebljiv i njegovo je korištenje zabranjeno budući da je dio drvenog mosta propao, a ni čelična užad nije sigurna. Zbog toga je prelazak preko tog mosta zabranjen što je loše i za ljude ovog kraja koji su ga znali koristiti, a još više za turizam budući da je taj most bio dio lijepe šetnice uz Kupicu i mnogim je turistima koji posjećuju Kupsku dolinu i Brod na Kupi bio jedna od najdražih lokacija.


Nastojanja vezana uz popravak tog mosta do sada su se pokazala neuspješnim, jer su izvođači koje smo molili za ponude bili vrlo skupi, a sad se rješenje nazire kroz angažman »Hrvatskih voda« koje su obećale da će čak i prije zime sanirati oštećenja na drvenom dijelu mosta te postaviti i novu čeličnu užad, govori Klobučar napominjući da je u planu još jedan turistički projekt.





Novost u Brodu na Kupi, a na jedan način također doprinos razvoju turizma, predstavlja i dolazak poznatog goranskog lanca malih obiteljskih trgovina »Valentin«, ističe Klobučar.


– Naime, dosadašnja trgovina »Marica« smještena u središtu Brodu na Kupi, postala je novo prodajno mjesto delničke trgovine »Valentin«. Budući da su te trgovine znane kao vrlo kvalitetna prodajna mjesta sigurno je da će novi zakupac tog prostora – a riječ je o zakupu na pet narednih godina – podići i taj dio standarda za žitelje ne samo Kupske doline, već i dobrog dijela susjedne Slovenije budući da na slovenskoj strani sve do Kočevja ne postoji trgovina, rekao je Klobučar.



– Riječ je o uređenju šetnice od ušća Kupice u Kupu, dakle od mosta koji veže Brod na Kupi i Zamost, pa sve do visećeg mosta u mjestašcu Kupa. Ta bi šetnica bila duga oko šest kilometara i gotovo u potpunosti bi vodila uz Kupu što bi bilo vrlo atraktivno za turiste, a uređena će biti za korištenje pješacima i biciklistima.


Radove će realizirati »Hrvatske vode« koje će uređenjem te šetnice svakako pripomoći i uređenju tog dijela obale što je za njih također bitno zbog eventualnih poplava i zaštite obale općenito. Kad ta šetnica bude gotova moći ćemo joj »dodati« već postojeću šetnicu uz Kupicu pa će ovo područje imati lijepu šetnicu od desetak kilometara koja će svojim smještajem uz ove dvije goranske rijeke zasigurno privući mnoge, rekao je Klobučar.