138. brigada

Ponos i pijetet: Ratni put Goranskih risova bez ratnih mrlja

Marinko Krmpotić

Do 1995. domovinu smo čuvali bez ijednog incidenta, ali uz, na žalost, 15 poginulih i 220 ranjenih. U poratnom razdoblju do danas je umrlo oko 500 pripadnika brigade, a među njima i naš prvi zapovjednik Ivan Gašpar, kazao je brigadir Miljenko Balen



DELNICE Dvadeset i šesta godišnjica osnivanja 138. brigade HV-a, kasnije poznate pod ratnim nazivom »Goranski risovi«, obilježena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenih poginulim braniteljima na Trgu 138. brigade HV-a u Delnicama. Čin odavanja počasti svima koji su dali doprinos u borbi za slobodnu Hrvatsku prvi su polaganjem vijenaca odali predstavnici Kluba »Goranskih risova«, isto su potom učinili i predstavnici Udruge antifašističkih boraca iz Delnica te gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, a velečasni Tadija Tomkić poveo je molitvu kojom je također odana počast svim poginulima za Hrvatsku.


 Povijest postrojbe


Tomo Vučić, predsjednik Kluba »Goranski risovi« čestitao je nazočnima Dan brigade koja je osnovana ukazom tadašnjeg predsjednika RH dr. Franje Tuđmana te podsjetio kako je ratni put brigade završio smrću petnaest njenih pripadnika. »Cilj rada našeg Kluba je nastavljati tradiciju naše bivše postrojbe i čuvati sjećanja na njen doprinos Domovinskom ratu. U skladu s tim do danas su objavljene dvije knjige koje detaljno i iscrpno obrađuju dane osnivanja naše postrojbe te potom i njen ratni put vezan uz ličko ratište.


S idejom čuvanja povijesti postrojbe nastavit ćemo i dalje pa će tako ovog petka u Radničkom domu Delnice biti prikazan dokumentarni film »Ugriz risa« riječkog režisera Bernardina Modrića, a počeli smo raditi i na prikupljanju materijala za novi dokumentarni film kojeg će režirati članovi Video foto kluba Delnice«, najavio je Vučić, a brigadir Miljenko Balen, ratni zapovjednik 138. brigade HV-a, podsjetio je kako je brigada 19. prosinca 1991. godine krenula na ličku bojišnicu pri čemu se pozivu za uključivanje u sastav postrojbe odazvalo čak 96 posto pozvanih.


Ne osvećuj se!




»Do 1995. godine, dakle gotovo pet godina, domovinu smo čuvali bez ijednog incidenta, ali uz, na žalost, 15 poginulih i 220 ranjenih. U poratnom razdoblju do danas je, što je tužno, umrlo oko 500 pripadnika brigade, a među njima i naš prvi zapovjednik Ivan Gašpar.


Svoj zadatak u Lici obavili smo na najbolji mogući način te potom isto tako sudjelovali u vojno-redarstvenim akcijama »Bljesak« i »Oluja« pri čemu smo u »Oluji« zajedno s drugim postrojbama HV-a došli do granice s Bosnom i Hercegovinom, nakon čega smo na vraćenom području držali položaje kod Plitvica«, rekao je brigadir Balen istaknuvši kako su uz Gorane brigadu činile i bojne sastavljene od vojnika iz Rijeke, Opatije i Krka te posebno zahvalivši članovima obitelji svih vojnika kojima nije bilo lako čekati završetak rata.


Delnički gradonačelnik Ivica Knežević istaknuo je kako je svako obilježavanje Dana 138. brigade HV-a za njega dan ponosa, zahvale i pijeteta prema svima koji su sudjelovali u stvaranju samostalne Hrvatske, posebno prema članovima »Goranskih risova«. »Vaš je doprinos neprocjenjiv i nemjerljiv, a posebno sam ponosan na stihove himne brigade koji kažu »Granice vrati, štetu naplati – ne osvećuj se«.


Vi ste se zaista tako i ponašali i sretan sam što nad ratnim putem »Goranskih risova« nema crnih mrlja, a volio bih da se o 138. brigadi HV-a u Gorskom kotaru zna puno više te da se povijesne činjenice o našem doprinosu Domovinskom ratu u puno većoj mjeri znaju u goranskim osnovnim i srednjim školama«, rekao je gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.