Bespovratna potpora

Ovo su ljudi koji su prvi dobili po sto tisuća kuna za kupnju stana i ostanak u Vrbovskom

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Tu će svotu Kristina Štefanac i Bojan Simunović, mladi par iz Vrbovskog, iskoristiti za dovršetak procesa kupnje stana u Ulici Ivana Gorana Kovačića, u tzv. Učiteljskoj zgradi



VRBOVSKO – »To je zaista kao da smo dobili na lotu i teško je naći riječi zahvale na ovoj pomoći i razumijevanju Grada Vrbovskog«, rekli su Kristina Štefanac i Bojan Simunović, nakon što su jučer u Vrbovskom potpisali ugovor o bespovratnoj donaciji od sto tisuća kuna koje su iz gradskog proračuna dobili u okviru gradskog projekta zadržavanja i ostanka mladih na ovom području. Spomenutu će svotu mladi par iz Vrbovskog iskoristiti za dovršetak procesa kupnje stana u Ulici Ivana Gorana Kovačića u takozvanoj Učiteljskoj zgradi, a s ostalim ušteđenim novcem koji su planirali uložiti u kupnju, već će ovih dana krenuti u brojne adaptacije i izmjene u stanu u kojem uskoro planiraju zasnovati obitelj, najavila je Kristina Štefanac i dodala:


Ostvarenje snova


»Bez ove pomoći mislim da uopće ne bismo krenuli u ovu investiciju jer je svota koja je bila potrebna za kupnju tog stana i zahvate renoviranja daleko nadilazila naše mogućnosti. S ovih sto tisuća kuna iz gradskog proračuna sve se mijenja u potpunosti i sad nam je moguće ostvariti naše snove pa smo presretni jer smo uspjeli zadovoljiti uvjete natječaja. Promijeniti u stanu treba sve, od struje i vode pa do stolarije, a puni smo volje i ako sve bude kako treba, mi krećemo već idući tjedan s poslovima, odnosno čim dobijemo ključeve stana, a vjerujemo da će to biti možda već i ovaj tjedan jer bi ovih sto tisuća kuna na naš račun trebalo sjesti u petak«, rekla je Kristina Štefanac, a njen partner Bojan Simunović, koji je zaposlen u Sloveniji, kaže kako će, uz njegovu i Kristininu plaću iz »Cedra«, sada moći puno lakše planirati sve što ih dalje čeka, od uređenja stana do zasnivanja obitelji.


Prvi je čestitke mladom paru uputio gradonačelnik Dražen Mufić te pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Vrbovskog Marina Tonković koja je vodila brigu o brojnim tehničkim pojedinostima vezanim uz natječaj i donaciju. Gradonačelnik Mufić zadovoljan je što je nakon mlade obitelji Hlavač, koja je krajem lipnja ove godine na raspolaganje dobila sto tisuća kuna iz gradskog proračuna, sada istu donaciju dobila još jedna mlada vrbovšćanska obitelj:


Zadržavanje mladih




»Cijeli projekt smo i osmislili kako bismo pomogli mladim obiteljima u sufinanciranju pri kupnji ili uređenju kupljenih nekretnina. To je jedan od načina na koji možemo ovdje zadržati mlade, pa možda u bliskoj budućnosti i privući neke iz drugih sredina. Za ovu nam je godinu plan bio uložiti milijun kuna, ali su kriteriji koje smo stvorili bili vrlo rigorozni i zadovoljili su ih ove godine svega dvije mlade obitelji pa su nam ukupna izdvajaja dvjesto tisuća kuna. Naravno, ne odustajemo od ovog projekta i za iduću godinu opet planiramo u proračunu osigurati milijun kuna za ovu svrhu, ali ćemo bitnije promijeniti kriterije kako bismo imali veći odaziv i kako bi mogućnost dobivanja gradskih potpora dobili i oni koji, primjerice, žele adaptirati postojeći prostor u roditeljskoj kući ili nekom sličnom stambenom objektu. Uz to ćemo bitno smanjiti izdvajanja po obitelji ili pojedincu pa će ubuduće, uz mogućnost rijetkih iznimaka, moguće biti najviše dobiti do 30.000 kuna. Vjerujem da ćemo time privući mnoge jer će kriteriji, za razliku od dosadašnjih, odgovarati znatno većem broju ljudi. Konkretnije, podatke o tim novim kriterijima javnost će saznati idućeg proljeća, najvjerojatnije u ožujku, neposredno prije objavljivanja novog natječaja«, najavio je Dražen Mufić zaželjevši Kristini i Bojanu da što prije urede svoj stan te, naravno, povećaju broj stanovnika Vrbovskog.