Svečana akademija

Održan 56. memorijal 26 smrznutih partizana

Karolina Krikšić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Mrkopaljski načelnik istaknuo je potrebu fokusiranja na budućnost  koja bi trebala značiti bolje uvjete života u Gorskom kotaru te nastavak njegovanja mira, tolerancije i poštovanja povijesti. Najavio je otvaranje Društvenog doma, poželio obnovu Škole mira, ali i memorijalni centar



MRKOPALJ Sedamdeset četiri godine nakon tragičnog događaja na Matić poljani, u Mrkoplju je sinoć održana svečana akademija kojom je otvoren 56. memorijal 26 smrznutih partizana – Memorijal mira. Bila je to prilika za prisjećanje na marš 2. brigade 13. primorsko-goranske udarne divizije, ali i osvrt na trenutačnu situaciju u ovom goranskom mjestu te neizvjesnu budućnost stanovnika Mrkoplja, kao i cijelog Gorskog kotara.


Naime, mrkopaljski je načelnik Josip Brozović istaknuo potrebu fokusiranja na budućnost koja bi trebala značiti bolje uvjete života u Gorskom kotaru te nastavak njegovanja mira, tolerancije i poštovanja povijesti. Najavio je, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, planirano otvaranje Društvenog doma u Mrkoplju, poželio obnovu Škole mira, ali se i zapitao zašto u Mrkoplju nema memorijalnog centra koji bi svih 12 mjeseci u godini podsjećao na događaj iz noći s 19. na 20. veljače 1944. godine.



I ove godine Svečana akademija nije prošla bez predstavnika preživjelih partizana »ledenog marša«. Franjo Jelušić (96) i Romano Grbac (92) još uvijek itekako dobro pamte teške vremenske uvjete koji su u kombinaciji s iscrpljenošću odnijeli 26 života. Unatoč poodmakloj životnoj dobi, Romano Grbac rekao je da će u Mrkopalj dolaziti dok je živ iz pijeteta prema svojim suborcima, ali i ocu te dvjema sestrama koji su također žrtve Drugog svjetskog rata.





Da se ne zaboravi


Na taj se pak događaj osvrnuo predsjednik Saveza antifašističkih boraca PGŽ-a Dinko Tamarut koji je naglasio da žrtve i stradanja boraca i antifašista za slobodu i oslobođenje ovih krajeva od fašizma i nacizma nisu i ne smiju biti zaboravljene.


– Jedinstvo i odlučnost naših Gorana, otočana, Primoraca i Istrana pokazana i u Domovinskom ratu, dokaz su sloge, zajedništva i pobjede, a žrtve vječna opomena da je antifašizam jedina nada za budućnost u slobodi, miru i zajedništvu, zaključio je Tamarut.


Zamjenik župana Petar Mamula podsjetio je da je prije nekoliko godina, govoreći istim povodom, rekao da borbu treba nastaviti, što se odnosilo na tadašnji porast radikalizma u društvu, a sinoć je poslao istu poruku, ali s drugim ciljem.


– Danas se trebamo boriti za svakog mladog čovjeka koji živi u Gorskom kotaru da tu i ostane te vratiti one koji su otišli. Nastojanja Primorsko-goranske županije idu u tom smjeru i veselim se budućem Društvenom domu u Mrkoplju, kao što sam se danas veselio skijašima na Čelimbaši, rekao je sinoć Mamula


Brendirati Starčevića


Dodavši je da ideje Franje Starčevića kojeg je u svom obraćanju spomenuo i Miljenko Kauzlarić obraćajući se u ime udruga proizašlih iz Domovinskog rata, treba brendirati.


Uz spomenute, Svečanu akademiju nisu propustili ni predsjednik Općinskog vijeća u Mrkoplju Zvonko Matković, te načelnik Lokava Toni Štimac i delnički gradonačelnik Ivica Knežević.


U prigodnom programu brojna je mrkopaljska publika uživala u glazbenim i scenskim izvedbama Tamburaškog orkestra Sungerski lug, Vokalnog sastava DIM, članova mrkopaljske udruge »Malo po malo« te učenika OŠ Mrkopalj okupljenih u dramsku družinu.