Guste padaline

Obilna mećava pogodila Gorski kotar, stvoren snježni pokrivač od 20-tak centimetara

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Ovog vikenda – a s obzirom na najave o niskim temperaturama i narednog tjedna – Gorski kotar će biti pravo odredište za zimske radosti i užitke



DELNICE Umjesto u poslijepodnevnim satima snijeg je u petak na goranskom području padati počeo već negdje oko 8.30 sati. Budući da je intenzitet bio vlo jak trebalo je nepunih šezdesetak minuta da dođe do znatnog usporavanja prometa pri čemu je, već po tradiciji, kritična točka bila uspon od Delnica u smjeru Ravne Gore, točnije dionica nakon tunela Lučice pa do prijelaza za životinje.


Iako nije riječ o odviše strmom usponu, problem je što je dugačak više od kilometra pa gotovo redovno prvi snijeg znači i probleme za kamione koji se u tom trenutku nađu na prometnici. Bilo je tako i u petak kad je na tom dijelu dolazilo do zastoja i usporavanja prometa, a dogodilo se i jedno izletanje terenca.


Naravno, obilna mećava gustog i mokrog snijega poteškoće je stvarala i na svim drugim prometnicama, od županijskih do lokalnih pa su od prijepodnevnih sati na teren morali svi koji brinu o zimskom čišćenju prometnica.




Na svu sreću promet je, zbog opetovanih najava i upozorenja da se na put ne kreće ukoliko nije nepohodno, bio znatno slabijeg intenziteta, a svakako je pomagalo i to što je prometna policija s cesta uklanjala tegljače i prikoličare.


Do ranih poslijepodnevnih sati u većem dijelu Gorskog kotara snježni pokrivač dosezao je visinu od dvadesetak centimetara, što je svakako najviše obradovalo sve koji se bave turizmom jer će očigledno ovog vikenda – a s obzirom na najave o niskim temperaturama i narednog tjedna – Gorski kotar biti pravo odredište za zimske radosti i užitke.