Janet Maynarich

Novac pokojne Delničanke velika potpora razvoju grada

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Za svaki od triju projekata – preseljenja knjižnice u novi Centar za kulturu u bivšem Domu OSRH-a, uređenja Etnografskog i povijesnog muzeja te proširenja vrtića – iz ostavštine će biti izdvojeno pola milijuna CAD-a, odnosno po 2,5 mil. kuna što će, uz sredstva iz drugih izvora, biti dovoljno za realizaciju



DELNICE Odlukom Vilima Smiljanića i Toma Duševića, izvršitelja oporuke Janet Maynarich, Grad Delnice će u realizaciji za ovo područje tri kapitalna projekta biti praćen s 1,5 milijuna kanadskih dolara, odnosno ukupno oko 7,5 milijuna kuna. Riječ je o projektu preseljenja knjižnice u nove prostore Centra za kulturu koji će biti uređen u zgradi bivšeg Doma OSRH-a, projektu uređenja Etnografskog i povijesnog muzeja u prostoru nekadašnje delničke pučke škole te projektu proširenja vrtića. Za svaki od spomenutih projekata iz ostavštine gospođe Maynarich bit će izdvojeno pola milijuna CAD-a, odnosno oko 2,5 milijuna kuna što će, uz sredstva iz drugih izvora, biti dovoljno za realizaciju svih ili najvećeg dijela poslova. Ova je lijepa vijest jučer javnosti prenesena na prigodnoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je delnički gradonačelnik Ivica Knežević progovorio o aktualnom stanju svakog od spomenutih projekata.


Dio već iskorišten


– Najdalje se otišlo s projektom obnove bivšeg Doma OSRH u Centar za kulturu u okviru kojeg će najveći dio prostora i akivnosti biti vezan uz delničku Narodnu knjižnicu i Čitaonicu. Uz ovaj i novac Ministarstva kulture, mi trenutačno raspolažemo s 3,9 milijuna kuna i za radove obnove potrebno nam je svega još 300.000 kuna koje ćemo, ako bude trebalo, osigurati iz gradskog proračuna rebalansom. Za projekt uređenja muzeja čekamo objavu natječaja vezanih uz EU fondove i radimo na potrebnoj dokumentaciji, a za proširenje vrtića najprije ćemo pričekati odgovor američke ambasade koja u sklopu pomaganja sredinama s kojima surađuje njihova vojska ima mogućnost pomaganja u sufinanciranju tog projekta. Ako se to ne dogodi, iskoristit ćemo novce zaklade Janet Maynarich, a ako nam SAD pomogne, onda ćemo dio ostavštine gospođe Maynarich planiran za vrtić, usmjeriti u neki drugi općekoristan projekt – rekao je Knežević.


No, spomenuta ulaganja nisu prvi doprinos iz ostavštine Delničanke koja je kao dijete otišla u Kanadu te oporučno ostavila Delnicama 2,5 milijuna kanadskih dolara. Uz najavljena spomenuta izdvajanja, od te je svote pola milijuna dolara već korišteno za izgradnju Doma za starije osobe u Delnicama, a kroz razne oblike pomoći delničkim udrugama i Gradu, iskorišteno je 309.652 CAD-a ili 1,5 milijuna kuna. Učinjeno je to za poslove kao što su uređenje i rekonstrukcija staze u parku kralja Tomislava (571.000 kn), uređenje platoa ispred mrtvačnice (562.614 kn) te nizu drugih financijski manje zahtjevnih projekta kao što su nabava računalne opreme za osnovnu i srednju školu u Delnicama, kupovina instrumenata i odjeće za Limenu glazbu, nabava razglasa za osnovnu školu, nabava opreme za trening i natjecanja Ski kluba »Goranin«, kupovina nošnje za zbor KUD-a Delnice, obilježavanje obljetnice vojno-redarstvene akcije »Oluja« i slične stvari.


Zahvala na pomoći




Upravo stoga jučerašnoj su tiskovnoj nazočili i predstavnici OŠ Ivana Gorana Kovačića i Srednje škole Delnice, KUD-a i Limene glazbe Delnice, Osnovne glazbene škole Ive Tijardovića iz Delnica, Ski kluba »Goranin« i KTD-a »Risnjak«. Svi su oni zahvalili izvršiteljima oporuke na razumijevanju i pomoći, istaknuvši kako su rezultati te pomoći vidljivi u pojačanom radu i realiziranim rezultatima. Vilim Smiljanić i Tom Dušević zahvalili su im na dobro iskorištenoj pomoći koja im je poslužila da dodatno promoviraju ime Delnica, a najbolji zaključak jučerašnjeg predstavljanja dosadašnjih i najave budućih aktivnosti vezanih uz ostavštinu delničke Kanađanke, ponudio je predsjednik Gradskog vijeća Delnica Goran Bukovac istaknuvši ogroman značaj koji donacija ostavštine ima za razvoj Delnica: – Izvršitelji oporuke dobro uočavaju u što treba ulagati da bi do tog razvoja došlo te, poštujući smjerice oporuke, zaista pomažu u razvoju Delnica na razlilčitim područjima života – rekao je Bukovac.


Završetak do lipnja 2020.


Napokon će, dojam je, kraju biti privedena i više od desetljeća duga priča o izgradnji Doma za starije. Iz ostavštine Janet Maynarich u tu je svrhu izdvojeno pola milijuna kanadskih dolara, a stanje je trenutačno takvo da vrlo brzo slijedi potpis ugovora s izvođačima, najavio je Knežević: »Na skorašnje potpisivanje tog ugovora dolazak je najavila ministrica Murganić. Do kraja godine radovi bi trebali biti gotovi, a onda slijedi opremanje za što već imamo sredstva. Bude li sve išlo po planu, za Dan Grada Delnica iduće godine, dakle u lipnju 2020., Dom za starije trebao bi biti otvoren«, najavio je Knežević.


Rodni kraj stalno u mislima


Janet Maynarich rođena je 1922. u Delnicama i kao djevojčica odlazi s majkom iz rodnog grada prema Kanadi gdje je posao dobio njen otac. Tamo postaje profesorica engleskog i francuskog jezika i živi mirno, ali sa stalnim sjećanjima na rodni kraj. Za jednog od posjeta Delnicama – 2000. godine – došla je na ideju da financijski pomogne izgradnju Doma za starije, a kroz oporuku vrijednu 2,5 milijuna kanadskih dolara, osigurala je realizaciju tog, ali i brojnih drugih projekata.