Početak školske godine

Neumoljive brojke: U Brodu na Kupi u školskoj klupi je samo jedan prvašić

Marinko Krmpotić

Prošlogodišnji delnički prvašići danas će pozdraviti svoje nasljednike na priredbi  / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Prošlogodišnji delnički prvašići danas će pozdraviti svoje nasljednike na priredbi / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

U Delnicama su u dva prva razreda upisana 43 prvašića. Manje od pola ih je u Vrbovskom, svega 20. Jedan manje, dakle 19, ih je u Čabru, a dalje slijede – Ravna Gora (17), Fužine (11), Skrad (9), Brod Moravice i Mrkopalj (po 6), Lokve (5) te Brod na Kupi (1)



DELNICE  Poneka suzica, ali još više smijeha, zadovoljstva i trenutaka koji će se pamtiti cijeli život danas će biti glavna tema razgovora u 137 goranskih obitelji, onih koje su danas svoje prvašiće prvi put poslalo u školske klupe deset goranskih osnovnih škola.


U većini škola prvi dan školovanja za najmlađu generaciju osnovaca praćen je posebnim prijemom, druženjem i čestitkama, a najmasovnije će to, već po tradiciji, biti u Delnicama gdje je u dva prva razreda upisano četrdeset i troje prvašića.


Manje od pola ih je u Vrbovskom, svega 20. Jedan manje, dakle 19, ih je u Čabru, a dalje slijede – Ravna Gora (17), Fužine (11), Skrad (9), Brod Moravice i Mrkopalj (po 6), Lokve (5) te Brod na Kupi (1).




Ukupno je to 137 prvašića što je samo za tri manje no prošle godine, a listu onih koji bilježe bolji upis no prošle godine ovog puta prevode Fužine i Skrad koji imaju pet prvašića više, zadovoljni su i u Ravnoj Gori s tri prvašića više, a u Brod Moravicama i Mrkoplju su na, kako se to kaže »pozitivnoj nuli«.


U Lokvama je jedan prvašić manje no prošle godine, u Delnicama svega dva, u Brodu na Kupi tri, ali zato u Vrbovskom znatnih osam, a u Čabru čak 13 njih manje.


Škole u minusu


Ukupan minus od samo tri prvašića manje nije strašan, ali je zato broj o ukupnom broju osnovaca itekako zabrinjavajuć. Naime, iz nešto većih osmih goranskih razreda u srednje je škole otišlo znatno više učenika no što je upisano prvašića pa su goranske osnovne škole u ukupnom broju učenika slabije u odnosu na pošlu godinu za 42 učenika, odnosno dva manja razreda. Konkretno, prošle je godine školu završilo 1238 osnovaca, a ove će je polaziti njih 1195.


Najviše – 334 – ih je u Delnicama, a dalje slijede: Vrbovsko (237), Čabar (197), Ravna Gora (122), Fužine (78), Skrad (62), Lokve (55), Mrkopalj (51), Brod Moravice (37) i Brod na Kupi (22).


U plusu u odnosu na prošlu godinu su samo Delnice (+5) i Fužine (+3), na istom broju kao i prošle godine su Mrkopalj i Ravna Gora, blagi minus bilježe Skrad (-1), Čabar (-2) i Lokve (-4), malo je teže u Brod Moravicama (-7), još gore u Vrbovskom (-12) te pogotovo Brodu na Kupi (-14).


Kako se do ovih minusa dolazi lijepo je pojasnila Borka Kanjer ravnateljica OŠ Rudolfa Strohala iz Lokava koja je praktično do početka nastavne godine imala najavu ukupnog plusa od dvoje učenika: »No, onda su dva prvašića odgodila polazak u školu, troje se odselilo, a jedna djevojčica iz osmog razreda otišla je u Norvešku. I iz plusa smo došli u minus.«, kaže ravnateljica Kanjer ističući kako je to prava hrvatska priča.


Delnice i Moravice


I dok broj učenika u goranskim osnovnim školama bilježi konstantni lagani pad, u tri goranske srednje škole ove je godine stanje bolje i to kad je riječ o porastu ukupnog broja učenika, ali i učenika prvih razreda. Konkretno, ukupno će goranske srednjoškolske ustanove pohađati 354 srednjoškolca i gimnazijalca što je za tri više no prošle godine, a posebno raduje činjenica da je polaznika prvih razreda čak za jedan cijeli razred, točnije 21, više!


No, analiza pokazuje da zasluge za taj dobar rezultat nosi ponajprije Željezničko-tehnička škola Moravice u koju je u prve razrede upisano 50 učenika što je za lijepih 20 više no prošle godine, a i u ukupnom broju učenika (155:140) u Moravicama bilježe lijepi plus 15.


U plusu su i u SŠ Vladimira Nazora u u Čabru gdje je u prve razrede upisano 13 učenika što je za pet više no prošle godine, a i u ukupnom broju u Čabru su u plusu jer ih je ove godine 38, dok je prošle godine tamnošnju srednju školu polazilo njih 37.


Najveći gubitnik ovog je puta i dalje najveća goranka srednjoškolas ustanova – Srednja škola Delnice. Svega 33 upisana u prve razrede sedam su manje no prošle godine, a u ukupnom broju sa sadašnjih 161-im učenikom i učenicom SŠ Delnice je u odnosu na prošlogodišnjih 174 u minusu od 13 učenika.