Pasji život

Načelnik Fužina protestira: ‘Lani smo za pse izdvojili 110.000, a za djecu tek 25.000’

Marinko Krmpotić

Briga o psima ima svoju cijenu, a ona je za Općinu Fužine sve teže podnošljiva / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Briga o psima ima svoju cijenu, a ona je za Općinu Fužine sve teže podnošljiva / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Vlasnici ovakvih skloništa za zbrinjavanje psa sukladno zakonu Općini naplaćuju 1.600 kuna. To je sasvim lijepa svota, a kad smo im predložili da, primjerice, pomognu našoj školi kupnjom pametne ploče, pozitivnog odgovora nije bilo, govori Bregovac



FUŽINE  Zakonske odredbe često tjeraju lokalne samouprave u troškove zbog kojih se znatno manje od želje i mogućnosti ulaže u aktivnosti brojnih udruga koje djeluju na područjima općina i gradova.


Posljednji takav primjer naveo je načelnik Općine Fužine David Bregovac izrazivši nezadovoljstvo činjenicom da se iz općinskog proračuna prošle godine za troškove udomljavanja nezbrinutih pasa u Skloništu za nezbrinute životinje u Liču izdvojilo čak 110.000 kuna.


– Za nas je to velik novac koji bismo sigurno puno bolje mogli upotrijebiti. Nisam protiv skloništa za pse u Liču, kao ni protiv brige o životinjama, i znam da se zakonske odredbe moraju poštovati, ali ako usporedite tu svotu s, primjerice, činjenicom da smo za rad Društva Naša djeca Fužine prošle godine izdvojili samo 25.000 kuna, onda je sve jasno. Štoviše, većina udruga s područja naše općine dobiva takva ili slična sredstva pa ispada da puno više no za aktivnost i rad brojnih volontera moramo izdvajati za cijepljenje i zbrinjavanje pasa za koje i ne znamo jesu li uopće s našeg područja, ili su samo tu ostavljeni, govori Bregovac po čijem mišljenju bi moralo doći do određenih promjena u tim zakonskim odredbama jer nije pošteno da troškove zbrinjavanja i udomljavanja pasa, koji najvjerojatnije dolaze i s područja drugih lokalnih samouprava, snosi samo jedna općina.


Obećani bukobran koji bi štitio okolinu od laveža pasa nije napravljen – David Bregovac / Foto M. KRMPOTIĆ


Obećani bukobran koji bi štitio okolinu od laveža pasa nije napravljen – David Bregovac / Foto M. KRMPOTIĆ





Prebacivanje odgovornosti


– Ono što mi predlažemo jest da za sve pse koji su s našeg područja – a to se lako ustanovi kontrolom čipa – mi plaćamo svoje obveze, ali za sve druge trošak bi trebali snositi i drugi, ponajprije tu mislim na državu i Županiju. Nažalost, kad mi to od njih zatražimo, oni samo prebacuju odgovornost jedni na duge pa nam u državi kažu da je to obveza Županije, a u Županiji poručuju da o tome brigu treba voditi država. Na kraju sve spadne na Općinu Fužine koja je u dobroj namjeri dozvolila izgradnju skloništa za pse na svom području. U cijeloj priči najbolje prolaze vlasnici ovakvih skloništa koji po zbrinjavanju psa, sukladno zakonu, Općini naplaćuju 1.600 kuna. To je sasvim lijepa svota i na njoj se može zaraditi lijep novac, što oni i čine i na području naše lokalne samouprave. No, s druge strane, kad smo im predložili da, primjerice, pomognu našoj školi kupnjom pametne ploče, pozitivnog odgovora nije bilo, kao što nije napravljen – iako je to obećano – bukobran koji bi štitio okolinu od laveža pasa. I tako ispada da smo u cijeloj priči žrtve samo mi, rekao je načelnik Općine Fužine David Bregovac, naglasivši da bi se drugačije zakonsko rješenje trebalo tražiti i naći na razini cijele države.


Jasan zakon


Dr. med. vet. Milka Mijanović, voditeljica  kojim upravlja Veterinarska stanica d.o.o. Rijeka, ističe da razumije probleme s kojima se susreće čelni čovjek Općine Fužine, ali je zakon jasan i određuje da troškove udomljavanja i brige o psu vodi lokalna samouprava.


– Mi sa svoje strane činimo sve u skladu s važećim zakonskim odredbama, a to znači da udomimo nezbrinutog psa kojeg nađemo na području Općine Fužine. Načelnik Bregovac nije se slagao s tim da Općina Fužine snosi troškove pa je odbijao potpisati ugovor i tri mjeseca nije podmirivao troškove koje je zakonski dužan snositi. Slučaj smo prijavili veterinarskoj inspekciji i nakon toga su računi plaćeni jer bi kazna zbog neplaćanja bila puno viša. Razumijem da je riječ o za jednu općinu veličine Fužina, velikoj svoti pa se nadam da će u svojim traženjima predstavnici općine naići na razumijevanje, rekla je dr. med. vet. Mijanović.