Grad Vrbovsko

NOVI POČETAK Objekte Sljemena kupio ogulinski DIP Commerce

Marinko Krmpotić

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić / Foto: M. KRMPOTIĆ

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić / Foto: M. KRMPOTIĆ

Nekretnine na lokaciji Jarak prodane su za 1,4 milijuna kuna ogulinskoj tvrtki koja će tu uskoro otvoriti skladišni i prodajni prostor građevinskog materijala, no prethodno će trebati s te lokacije premjestiti postojeće privremeno reciklažno dvorište



VRBOVSKO Nekretnine i prostor kojima je na lokaciji Jarak svojedobno upravljalo poduzeće Sljeme d.o.o. u stečaju, prodane su za 1,4 milijuna kuna jedinom ponuđaču, poduzeću DIP commerce Ogulin, koje će uskoro preuzeti taj prostor i početi ga uređivati u skladu s idejom da na njemu otvore skladišni i prodajni prostor građevinskog materijala.


Da bi novi vlasnik ušao u kupljeni prostor, najprije će trebati s te lokacije na neku drugu premjestiti postojeće privremeno reciklažno dvorište za otpad što će trajati mjesec-dva, a nakon toga novi vlasnik kreće po svom programu rada, napominje gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.


– Vrlo sam zadovoljan konačnom realizacijom ovog posla koji bi bio gotov i ranije da nismo čak godinu i pol dana morali rješavati dokumentaciju vezanu uz imovinsko-pravne odnose, budući da je među vlasnicima tog prostora bila i država pa smo morali tražiti i sudjelovanje Ministarstva imovine.


Zaradili 2,5 milijuna




No, to smo vrijeme uložili u obnovu ledolomom oštećenog krovišta jednog od objekata na toj lokaciji te obnovu prometnice prema Jarku. Vrlo smo zadovoljni i cijenom od 1,4 milijuna kuna, pri čemu je već isplaćeno 300.000 kuna, a preostalih 1,1 milijun kuna bit će isplaćeno kroz 30 rata po 38.250 kuna i tek po isplati zadnje rate DIP Commerce se može upisati kao vlasnik.


Vjerujem da će ponuda građevinskog materijala, boja i lakova privući ne samo stanovništvo koje živi na našem području, već i ostale Gorane jer se za istovrsni pogon DIP Commercea u Ogulinu zna da su iznimno povoljni u cijenama, a roba im je vrlo kvalitetna. Njihova ponuda mogla bi u Jarku zaživjeti već na jesen, ili pak najkasnije na proljeće iduće godine.


Naravno, tu sada glavnu riječ vodi ulagač koji je taj prostor otkupio i oni će određivati ritam radova. Nama je kao Gradu Vrbovskom drago da smo prodajom prostora i nekretnina u Jarku kraju priveli prodaju svih lokacija nekoliko vrbovšćanskih poduzeća u stečaju, odnosno onih koje smo mi kao Grad Vrbovsko – bududući da ih na nizu ponovljenih natječaja nitko nije želio kupiti – otkupili, uredili, obnovili i prodali novim ulagačima koji su već pokrenuli ili će pokrenuti na njima različite poslovne aktivnosti.


Mislim da je bitno podsjetiti kako smo sve te lokacije i nekretnine kupili za 1,5 milijuna kuna, a prodali smo ih za nešto manje od 4 milijuna kuna, što znači da smo proračunu Grada donijeli oko 2,5 milijuna kuna koje smo, naravno, opet uložli u dajnji razvoj Grada, komunalnog poduzeća i infrastrukture te turističke infrastrukture – rekao je Mufić.


Od bivših »stečajaca« tu je još i poduzeće Chromos iz Moravica čiji pogoni će također vrlo brzo dobiti novog vlasnika, ali u te poslove Grad Vrbovsko nije bio uključen kupnjom tog prostora, već samo podrškom u traženju ulagača koji je od privatnih vlasnika spreman otkupiti taj prostor – napominje gradonačelnik Mufić i pojašnjava:


Pogon kogeneracije


– Tamo bi trebao doći talijanski ulagač koji će izgraditi pogon kogeneracije, postrojenja koje će kroz postupak spaljivanja starog papira i otpada zvanog SRF proizvoditi električnu energiju, a iz tog će se kompleksa moći osigurati grijanje za stambene objekte, osnovnu i srednju školu te učenički dom u Moravicama. Taj je projekt u fazi dobivanja potrebnih dozvola i čim to bude gotovo, kreće se u kupoprodajni ugovor te izgradnju postrojenja kogeneracije.


Kad i to bude gotovo, moći ćemo s ponosom reći da je gotovo sva imovina koja je na području Grada Vrbovskog završila u stečaju dobila, velikim trudom i ulaganjima Grada, novog vlasnika koji je u najvećem broju slučajeva pokrenuo neke nove poslovne aktivnosti i zaposlio itekako pažnje vrijedan broj ljudi – istaknuo je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.