Akcija mladih upozorava

Hrvatske šume o problemu s potkornjakom: ‘U privatne šume ne smijemo bez dozvole vlasnika’

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ



RIJEKA Akcija mladih najavila je da će na sjednici Županijske skupštine u četvrtak zatražiti sazivanje izvanredne tematske sjednice Skupštine u Delnicama te proglašenje elementarne nepogode za područje Gorskog kotara, čije su šume ugrožene pojavom crva potkornjaka. Anet Trope ističe da podaci predstavljeni na međunarodnom stručnom skupu, što ga je Eko Kvarner organizirao u Delnicama, govore da je 30 posto goranskih šuma ugroženo zbog potkornjaka. Stanje je najgore na čabarskom području, gdje je ugroženo više od 50 posto šume.


– Nakon ledoloma u veljači 2013. godine radi nedostatka adekvatnih aktivnosti šume Gorskog kotara, kolijevku hrvatskog šumarstva, napala je štetočina, crv potkornjak. Potkornjak napada koru drveća, gdje se liježu ličinke, koje hranjenjem biljku posuše za samo tri tjedna. U to vrijeme potkornjak se može proširiti na najmanje 15 novih stabala, a najveći je problem u privatnim šumama, o kojima vlasnici ne brinu. Kataklizma prijeti čak i NP-u Risnjak, upozorila je Anet Trope.


Dodaje da postoji jasna prijetnja za nepovratno uništenje jedinog gospodarskog resursa Gorskog kotara, a želi li se izbjeći katastrofa, potreban je konsenzus privatnih šumovlasnika, Hrvatskih šuma, lokalnih samouprava i Primorsko-goranske županije u rješavanju ovog problema.




– Pod izlikom sanitarne sječe izvlače se i zdrava stabla, a dodatno treba ukazati na činjenicu da šume utječu na klimatske promjene. Devastacijom šuma, koja nam prijeti, uništavaju se staništa vuka, medvjeda, risa i druga staništa u sklopu Natura 2000 programa, kaže Trope.


Darjan Buković objašnjava da proglašenje elementarne nepogode omogućuje slanje svih raspoloživih snaga u uklanjanje zaraženih stabala pa i u privatnim šumama, što je sad nemoguće.– Upravo ovaj recept uspješno je primijenjen u susjednoj Sloveniji, kako je to bilo i prezentirano na skupu u Delnicama, gdje smo nažalost bili jedini prisutni županijski vijećnici, rekao je Buković.

Robert Kurelić upozorava na jasnu odgovornost Hrvatskih šuma, koje nisu djelovale da bi riješile problem. U Akciji mladih žele decentralizaciju, kako bi se prihod od šuma, koji, kažu, svake godine misteriozno nestaje, uložio ondje gdje se i stvara, u Gorskom kotaru.