Rasprava

Gradsko vijeće Čabra upozorava na sve više problema u vodoopskrbi

Marinko Krmpotić

Sve je veći broj neispravnih hidranata, premalo je uposlenih i stručnih u KD-u Čabranka, a od gotovo 90 kilometara vodovoda najveći je dio dotrajao – rekla je Vazma Malnar, zatraživši sjednicu



ČABAR Nakon kraće ljetne stanke članovi Gradskog vijeća Čabra na narednim će sjednicama Vijeća raspravljati, između ostalog, i o radu Komunalnog društva »Čabranka«, odnosno o koristi od iznajmljivanja gradskih objekata i prostora. Tim zaključcima proizašlim iz vijećničkih pitanja kraju je privedena 6. sjednica Gradskog vijeća Čabra tijekom koje je predsjednica Vazma Malnar najprije zatražila da se na jednoj od narednih sjednica kao tematska točka dnevnog reda postavi pitanje iznajmljivanja i naplate objekata koji su u gradskom vlasništvu.


– Mislim da bi trebalo točno znati kako se i koliko za korištenje tih objekata plaća i ima li Grad Čabar koristi od toga pa bih molila gradske službe da nam te podatke dostave. Također, na našem je području sve više problema s vodoopskrbom – sve je veći broj neispravnih hidranata, premalo je uposlenih u tom poduzeću i premalo stručnih, a od gotovo 90 kilometara vodovoda najveći je dio dotrajao i stanje je sve teže pa mislim da bi bilo dobro jednu sjednicu Vijeća posvetiti problematici rada Komunalnog društva »Čabranka«, rekla je Vazma Malnar naglasivši da direktora i djelatnike »Čabranke« ne smatra krivima, jer stanje nadilazi njihove mogućnosti, te zapitavši gradonačelnika Kristijana Rajšela zašto područje Čabra nije uključeno u sufinanciranje poslova vodoopskrbe iz bogate darovnice švicarske vlade.


S idejom o potrebi sjednice o stanju s vodopskrbom, složio se i Martin Kvaternik (HDZ), a Blaženko Ožbolt, predsjednik Mjesnog odbora Plešce, također je zbog – kako je rekao – sve težeg stanja s pitkom vodom na području tog naselja, zatražio raspravu o problemu vodoopskrbe.


Bit će bolje




Gradonačelnik Kristijan Rajšel podsjetio je kako je donacija švicarske vlade po želji samih donatora bila usmjerena na samo jedan zatvoreni vodoopskrbni sustav, pri čemu je odabrano područje koje pokriva KD »Komunalac« Delnice, a Čabru i Vrbovskom pomoći će se kroz projekte Hrvatskih voda.


– U naredne tri godine na naše bi područje u poboljšanje stanja s vodoopskrbom trebalo biti uloženo oko 5 milijuna kuna iz proračuna Hrvatskih voda. Primjerice, naredne godine Hrvatske vode sufinancirat će izgradnju jednog pročišćivača u Tršću, a drugi pročišćivač u Prezidu kandidirat ćemo uz njihovu pomoć za EU sredstva. Takvih će zahvata biti još i stanje s vodoopskrbom na našem području bi za tri godine trebalo biti znatno bolje no što je danas. No, to ne znači da o radu KD »Čabranka« i poboljšanju stanja ne treba govoriti pa ćemo pripremiti posebnu točku za jednu od narednih sjednica, najavio je gradonačelnik Rajšel.


Reciklaža obavezna


Uz tematiku vodoopskrbe, raspravljalo se i o planu gospodarenja otpadom, pri čemu je Anton Malnar (SRNA) gradonačelnika Rajšela pitao kakvog smisla ima, posebno s obzirom na činjenicu da je Grad Čabar u dugovima od skoro osam milijuna kuna, graditi reciklažno dvorište, ako je otpada, kao i stanovnika sve manje.


– To je kao da u selu koje nestaje gradimo neboder. Ne bi li bilo bolje nabaviti pokretno reciklažno dvorište čiji bi troškovi bili manji?, pitao je Malnar.Gradonačelnik Rajšel s njim se složio, ali i dodao kako zakon traži i fiksno i mobilno reciklažno dvorište.

– S obzirom na postojeće zakonske odredbe vezane uz broj stanovnika, mi moramo imati i klasično reciklažno dvorište i pokretno koje već postoji i trenutačno je u Gerovu. To traži zakon, a baš zbog toga pri izgradnji će 95 posto sredstava doći iz državnih izvora, pojasnio je Rajšel, dodavši i to kako će sustav gospodarenja otpadom sigurno biti kvalitetan, ali i skup što znači da će i cijene usluge prikupljanja i otpremanja otpada bitno porasti.