Sve po planu

Gradnja vrtića u Fužinama malo usporena, ali rokovi ipak nisu upitni

Marinko Krmpotić

Simulacija

Simulacija

Već gotovi moduli mogu se montirati po temperaturi od 5 stupnjeva Celzija pa smo odlučili »preskočiti« veljaču te završne poslove postavljanja modula obaviti početkom ožujka – kaže načelnik Bregovac



FUŽINE Loše vremenske prilike usporile su proces izgradnje vrtića u Fužinama, ali neće utjecati na poštovanje dogovorenih rokova što znači da će, kako je i obećano, Fužine u tijeku ove 2019. godine prvi put u svojoj povijesti imati samostalni dječji vrtić, točnije općinsku javnu ustanovu za predškolski odgoj. Kakvo je trenutačno stanje s poslovima gradnje te što je u planu za ovu godinu na prigodnoj medijskoj konferenciji, javnosti je govorio načelnik Općine Fužine David Bregovac.


– Temeljni dio poslova vezanih uz građevinski dio je gotov, a gotovi su i moduli koje treba postaviti na teren i koji čekaju u Rijeci. No, budući da se oni mogu postavljati i montirati po temperaturi od 5 stupnjeva Celzija, odlučili smo u dogovoru s izvođačem radova da ne forsiramo, odnosno da »preskočimo« veljaču te na završne poslove postavljanja modula krenemo početkom ožujka.



– Ukupan trošak izgradnje vrtića iznosi 9,1 milijuna kuna, od čega nam je Županija pomogla sa 700.000 kuna, 1,2 milijuna kuna dalo je Ministarstvo demografije, a 5,9 milijuna kuna dobili smo početkom ove godine iz EU sredstava. Preostalih 1,1 milijun kuna osigurat ćemo sami iz proračuna, i to kroz kreditno zaduženje, što nam u osnovi neće biti teško jer smo gotovo 90 posto sredstava osigurali iz vanproračunskih sredstava, što smatramo uspjehom – rekao je Bregovac.





Ti poslovi, kako nam jamči izvođač, traže otprilike mjesec dana rada, što znači da ćemo ovog proljeća imati gotov vrtić, a ideja nam je da svečano otvaranje priredimo u lipnju za Dan općine, dakle 13. lipnja, dok bi općinska javna ustanova s radom počela u rujnu, početkom nove pedagoške godine. Naravno, to ne znači da u međuvremenu ne bi bilo vrtića, samo što bi on djelovao kako je to bilo i do sada, dakle u okviru potpore koje nam za to daje Primorsko-goranska županija, a djeca će, naravno, umjesto u prostore OŠ Ivanke Trohar ići u novi vrtić, odmah čim on prođe sve inspekcijske nalaze i dobije dozvolu za koriištenje – govori načelnik Bregovac, posebno ističući i činjenicu da će dio vrtića biti mala sportska dvorana.


Troškovi rada vrtića kao samostalne javne ustanove godišnje će, pod pretpostavkom da će u njemu boraviti čertdesetero djece, iznositi oko 1,4 milijuna kuna, pri čemu će 80 posto te svote osigurati Općina Fužine, a ostalo roditelji.


– Naravno, pokušat ćemo doći i do vanproračunskih sredstava iz EU fondova, to bi nam svakako moglo olakšati poslovanje u ustanovi koja će imati desetak zaposlenih, od kojih će njih šest biti odgojiteljice. Tu su još i spremačica, pomoćna kuharica ili kuharica i domar, a imat ćemo i ugovore kojima ćemo osigrati zakonski potrebnu nazočnost medicinske sestre i psihologa. Logično je da će zapošljavanje desetak ljudi biti opterećenje za naš proračun, ali se svi slažemo da nam je vrtić potreban i da u to treba ići.


U prvoj godini rada po napravljenim projekcijama očekujemo 35-ero djece od kojih će njih 11 biti skupina jaslica, a broj možda bude rastao jer iz obližnjih mjesta kao što su Mrkopalj i Lokve imamo interes nekih roditelja. Također, s načelnicima Lokava i Mrkoplja razgovarali smo o mogućnostima svojevrsnog udruživanja ili bar zajedničkih istupa pri traženju EU sredstava vezanih uz sufinanciranje predškolskog odgoja – rekao je načelnik David Bregovac.