Natječaj

Grad Vrbovsko neće se natjecati za koncesiju nad Kamačnikom, gradonačelnik nezadovoljan

Marinko Krmpotić

JU Priroda raspisao je natječaj za koncesiju upravljanja prostorom zaštićenog krajolika Kamačnika, a Grad negoduje jer upravljanje nije ponuđeno vrbovščanskom Komunalcu koji upravlja  njime do dolaska novog koncesionara



VRBOVSKO Raspisivanje natječaja za koncesiju upravljanja prostorom zaštićenog krajolika Kamačnika izazvalo je u Gradu Vrbovskom priličnu količinu nezadovoljstva. Naime, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić taj potez Javne ustanove Priroda, koja djeluje u okviru Primorsko-goranske županije, smatra nepoštenim u odnosu na ono što je do sada u obnovu tog prostora uložio Grad Vrbovsko i njegovo komunalno poduzeće »Komunalac« koje do novog koncesionara upravlja tim prostorom.


– Mi već nekoliko godina ulažemo i mislim da je golim okom vidljivo što smo napravili – uredili i obnovili prostor restorana Kamačnik, oplemenili okoliš, stalno radimo na uređenju šetnica na tom području, kupili smo i objekt koji smo uredili kao Planinarski dom i nazvali ga Kamačnik te uz njega uredili skijalište, a u njemu prostor za vježbanje. Sve te aktivnosti u koje smo išli planski i dugoročno, donijele su veliku promjenu u odnosu na razdoblje prije samo nekoliko godina kad u Vrbovskom nije bilo mjesta gdje je moglo prespavati onoliko ljudi koliko ih stane u kombi, a uz to se nije imalo što ni gdje pojesti, što je bio itekako velik problem jer se gospodarstvo počelo razvijati.


I nakon što smo toliko uložili, sad se dogodilo to da je JU Priroda, sukladno zakonskim odredbama, raspisala koncesiju za najam prostora Kamačnika od 100.000 kuna za pet godina. Smatram da to nije potrebno i naš se Komunalac, koji je do sada vodio brigu o cijelom tom prostoru, na taj natječaj neće javiti, govori Mufić dodajući da je Kamačnik, dok Grad nije preuzeo taj prostor, bio devastiran, zapušten i rijetko je tko u njega dolazio.


Partnerstvo




– Taj potez smatramo nepravednim i nepoštenim prema našem dosadašnjem trudu jer su naša ulaganja daleko veća od onih koje je izvela JU Priroda i slobodno mogu reći da bez nas ne bi bilo svega ovoga. Zato me baš zanima hoće li im se javit netko tko će poput nas do sada kvalitetno održavati i ulagati u ovaj prostor. Bojim se da će novi koncesionar sve skupa opet odvesti u devastaciju i zanemarivanje. Strah me je da je ovo samo još jedan primjer lošeg odnosa PGŽ-a prema Vrbovskom i Gorskom kotaru u cijelosti. Mogu oni pričati što god hoće i pozivati se na zakone te tvrditi da će oni kroz različita druga ulaganja to ionako vratiti.


To jednostavno nije točno u što smo se uvjerili pri javljanju na natječaj za EU sredstva vezana uz 16 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje Centra za posjetitelje Kamačnika. Tad nam JU Priroda, a to znači Županija, nije htjela biti partner i zato na tom natječaju nismo prošli, a nisu ni oni na onom koji su odabrali. Da su pristali biti naši partneri, vjerujem da bismo već radili na Centru za posjetitelje Kamačnik. Sve mi ovo sliči na čistu blokadu i onemogućavanje dosadašnjeg kvalitetnog rada koje je očito, ali Županiji očigledno smeta što to nije njihova politička opcija. U šest godina mi smo uložili oko 6 milijuna kuna u turističku infrastrukturu i razvoj, a gotovo cjelokupna ta svota vezana je baš uz područje Kamačnika koji sada JU Priroda daje u koncesiju, zaključuje Mufić.


Za komentar smo upitali i JU Priroda koji nam je u pisanom odgovoru pojasnio da je s ciljem kvalitetnog upravljanja, Zakonom o zaštiti prirode predviđena implementacija mehanizma dodjele koncesijskog odobrenja koje zainteresiranim subjektima omogućava da rade prihvat posjetitelja, organiziraju razne manifestacije i na druge prihvatljive načine privlače posjetitelje u zaštićeno područje odnosno da promoviraju područje i ostvaruju prihode, dok je obveza JU Priroda osigurati minimalna sredstva na godišnjoj razini nužna za provedbu mjera zaštite prirode u zaštićenom području.


Fer cijena


– U konkretnom slučaju to je praćenje stanja u prirodi, održavanje turističke infrastrukture i postojećih staza, kako bi one bile primjerene za prihvat posjetitelja i sl. Nakon utvrđivanja minimalnog iznosa nužnog za provedbu mjera zaštite prirode, ali i provedenih istraživanja tržišta anketiranjem posjetitelja, JU Priroda utvrdila je minimalnu početnu cijenu prilikom raspisivanja javnog natječaja za dodjelu koncesijskog odobrenja za prihvat posjetitelja u Kamačniku na iznos od 20.000 kuna godišnje ili 1.666 kuna mjesečno. Budući da JU Priroda očekivani prihod od koncesijskog odobrenja može koristiti isključivo za unapređenje stanja u zaštićenom području, smatramo da je utvrđena cijena korektna s obzirom na predviđena ulaganja s aspekta zaštite prirode na godišnjoj razini.


Navode da JU Priroda do sada nije uložila dovoljno sredstava u Kamačnik smatramo nekorektnima jer osim sudjelovanja u redovitom održavanju, u proteklim je godinama JU Priroda osmislio, pripremio i samostalno ili u suradnji s Gradom realizirao informativne tabele, jedinstvenu didaktičku Panovu stazu te upravo provodi i financira EU projekt s novom poučnom stazom što vodi do Kamačnika, a vrijedna je više od 415.000 kuna. Usporedbe radi, za zaštićeno područje Vražjeg prolaza i Zelenog vira istovremeno je utvrđena jednaka početna cijena za koncesijsko odobrenje, a u javnom nadmetanju postignuta je znatno viša cijena od početne što ukazuje da je cijena ispravno formirana i ovlašteniku koncesijskog odobrenja omogućava kvalitetno i prihvatljivo poslovanje, stoji u odgovoru JU Priroda.


Iz JU Priroda kao reakcija na iznesene stavove gradonačelnika Mufića stigao je ovaj odgovor: »Značajni krajobraz Kamačnik zaštićeno je područje sukladno Zakonu o zaštiti prirode.


Skrb i upravljanje nad zaštićenim područjima povjerena je sukladno istom Zakonu Javnoj ustanovi Priroda, koja u Županiji upravlja sa 27 zaštićenih područja i kojoj je u tom kontekstu primarni cilj očuvanje prirodnih vrijednosti u zaštićenim područjima i stvaranje preduvjeta za kontinuiranu provedbu mjera zaštite prirode. Radi stvaranja preduvjeta za kvalitetno upravljanje i skrb nad zaštićenom prirodnom baštinom, Zakonom o zaštiti prirode predviđena je implementacija mehanizma dodjele koncesijskog odobrenja. On ujedno omogućava zainteresiranim subjektima da vrše prihvat posjetitelja, organiziraju razne manifestacije i na druge prihvatljive načine privlače posjetitelje u zaštićeno područje odnosno da promoviraju područje za koje im je koncesijsko odobrenje dano, te na taj način ostvaruju prihode.


Za navedene aktivnosti prihvata posjetitelja, ovlaštenik koncesijskog odobrenja ima zakonsko pravo naplate ulaznica tj. stjecanja financijske dobiti. S druge strane, putem koncesijskih odobrenja JU Priroda mora osigurati minimalna sredstva na godišnjoj razini neophodna za provedbu mjera zaštite prirode u zaštićenom području.



– Volio bih da onaj tko se javi radi kao što smo to činili mi, odnosno da ulaganjima pridonosi razvoju ove lokacije koja je, smatram, temelj razvoja turizma na području Vrbovskog. No, bez obzira na to što se na koncesiju nećemo javiti, mi ne odustajemo od ideje izgradnje Centra za posjetitelje jer je to projekt koji vodi Grad Vrbovsko, a rad će nastaviti i restoran u Kamačniku. S naše strane neće biti nikakvih problema, ali me je iskreno strah da će novi koncesionar željeti samo nešto brzo zaraditi i da neće razmišljati dugoročno, rekao je gradonačelnik Mufić.



U konkretnom slučaju to je praćenje stanja u prirodi, održavanje turističke infrastrukture i postojećih staza, kako bi one bile primjerene za prihvat posjetitelja i sl. Nakon utvrđivanja minimalnog iznosa neophodnog za provedbu mjera zaštite prirode, ali i provedenih istraživanja tržišta anketiranjem posjetitelja, JU Priroda utvrdila je minimalnu početnu cijenu prilikom raspisivanja javnog natječaja za dodjelu koncesijskog odobrenja za prihvat posjetitelja u Kamačniku na iznos od 20.000 kuna godišnje ili 1.666 kuna mjesečno. S obzirom da JU Priroda očekivani prihod od koncesijskog odobrenja može koristiti isključivo za unaprjeđenje stanja u zaštićenom području, smatramo da je utvrđena cijena korektna s obzirom na predviđena ulaganja s aspekta zaštite prirode na godišnjoj razini.


Navode da JU Priroda do sada nije uložila dovoljno sredstava u Kamačnik smatramo nekorektnima jer osim sudjelovanja u redovitom održavanju, u proteklim je godinama JU Priroda osmislila, pripremila i samostalno ili u suradnji s Gradom realizirala informativne tabele, jedinstvenu didaktičku Panovu stazu te upravo provodi i financira EU projekt s novom poučnom stazom koja vodi do Kamačnika, a vrijedna je više od 415.000 kuna! Usporedbe radi, za zaštićeno područje Vražjeg prolaza i Zelenog Vira istovremeno je utvrđena jednaka početna cijena za koncesijsko odobrenje, a u javnom nadmetanju postignuta je znatno viša cijena od početne što ukazuje da je cijena ispravno formirana i ovlašteniku koncesijskog odobrenja omogućava kvalitetno i prihvatljivo poslovanje.«, piše u odgovoru JU »Priroda«