Energetska obnova

Gorani se moraju pobrinuti da napune obnovljene škole

Marinko Krmpotić

Predstavljen e goranski dio projekta »Energetska obnova zgrada osnovnih škola PGŽ-a« vrijednog 33,4 milijuna kuna kojim su, uz osnovne škole u Čabru i Vrbovskom, još obuhvaćene škole u Lovranu, Kraljevici, Novom Vinodolskom, Cresu i Rabu (OŠ Ivana Rabljanina i PŠ Barbat)



ČABAR/VRBOVSKO U školama »Petar Zrinski« u Čabru te »Ivan Goran Kovačić« u Vrbovskom jučer su predstavnici Primorsko-goranske županije predstavili goranski dio projekta »Energetska obnova zgrada osnovnih škola Primorsko-goranske županije«. Riječ je o ove godine najvećoj županijskoj investiciji u školstvo vrijednoj 33,4 milijuna kuna, od čega PGŽ osigurava 11,9 milijuna kuna, EU Fond za regionalni razvoj 11,8 milijuna kuna, Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini sudjeluje sa 7,2 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinovitost s 35.294 kune. Projektom su obuhvaćene spomenute školske zgrade u Čabru i Vrbovskom, kao i škole u Lovranu, Kraljevici, Novom Vinodolskom, Cresu i Rabu (OŠ »Ivana Rabljanina« i Područna škola Barbat).


Zahvala Županiji


U Čabru su goste iz Rijeke dočekali gradonačelnik Kristijan Rajšel i Ivan Kvesić, ravnatelj OŠ »Petar Zrinski«, kao i čabarski osnovci koji su ih pozdravili recitacijom »po domaču«, na lijepom i na državnoj razini kao nematerijalnim kulturnom dobrom zaštićenom dijalektu ovog kraja. Ravnatelj Kvesić učenicima je najavio kako će u novu školsku godinu koja će početi 3. rujna ući sa znatno obnovljenom i energetski puno učinkovitijom školskom zgradom, a gradonačelnik Rajšel – koji je ujedno i ravnatelj Srednje škole »Vladimir Nazor« – zahvalio je na tome što je Županija prepoznala potrebu za obnovom zgrade i dvorane koju koriste obje škole te izrazio nadu da će u budućnosti takvog razumijevanja biti i za ostale škole ovog kraja i Gorskog kotara u cijelosti.



Koliko je goranskim školskim zgradama potrebno energetsku učinkovitost podići na (znatno) višu razinu, vidljivo je i iz analize stanja ove čabarske školske zgrade kojom je utvrđeno da prosječna potrošnja lož ulja za grijanje iznosi visokih 38.324 litre godišnje. Ta velika potrošnja sigurno je rezultat planinske klime ovog područja, ali svakako i energetski relativno loše i dotrajale vanjske ovojnice zgrade škole te energetski neučinkovitog sustava grijanja. Zato su promjene bitne i dobro je da se u njih krenulo.





Radovi od 15. lipnja


Dožupan Petar Mamula obećao je da će aktivnosti županije ići u tom smjeru te dodao kako se Gorani trebaju pobrinuti da školske zgrade koje trebaju obnovu ne ostanu bez učenika, a Stjepan Malešić iz Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a najavio je da će radovi na školskoj zgradi početi 15. lipnja i biti vezani uz promjenu i postavljanje nove i kvalitetnije rasvjete, izmjenu stolarije (prozori) i krova te uređenje fasade. Vrijednost projekta energetske obnove za školsku zgradu u kojoj se nalaze osnovna i srednja škola iznosi 3,6 milijuna kuna. Radove će izvoditi Barić – Gradnja, zadruga za građevinarstvo iz Rijeke, dok će za aktivnost vođenja projekta u Primorsko-goranskoj županiji biti zadužena Ustanova REA Kvarner čiji je čelni čovjek Darko Jardas nazočio predstavljanju projekta u Čabru.


Nakon Čabra županijska delegacija posjetila je i OŠ »Ivana Gorana Kovačića« u Vrbovskom gdje su predviđeni i širi zahvati jer će uz spomenute poslove uvećanja energetske učinkovitosti biti realizirani poslovi vezani uz promjenu načina grijanja, a cjelokupan projekt na toj školskoj zgradi vrijedan je 3,8 milijuna kuna.