Apel za pomoć

GORANSKE OPĆINE U PROBLEMU Zimsko “oslobađanje” od snijega pojelo proračune

Marinko Krmpotić

Zbog duge i snijegom bogate zime troškovi čišćenja nadilaze sva očekivanja / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Zbog duge i snijegom bogate zime troškovi čišćenja nadilaze sva očekivanja / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Primjerice, troškovi zimskog čišćenja na području Delnica dosegli su 4 milijuna kuna, a doda li se još milijun kuna raznih oštećenja, vidi se da je zima 2018. »pojela« četvrtinu izvornog proračuna Grada. Stoga Gorani od Županije u vezi toga očekuju pomoć, kao i pri obnovi rada hemodijalize u Delnicama



SKRAD – S jučerašnjeg sastanka Koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika bit će županu Zlatku Komadini upućen poziv na novi, što hitniji sastanak Koordinacije, vezan uz pomoć koju od Primorsko-goranske županije goranske lokalne samouprave očekuju pri snošenju dijela enormnih troškova zimskog čišćenja prometnica, odnosno mogućnost sufinaciranja pri obnovi rada hemodijalize u Delnicama. Ovaj je zaključak uslijedio nakon što je ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a Vladimir Mozetič održao prezentaciju rada te ustanove i progovorio o mogućnostima i pravcima daljnjeg razvoja.


Problem sve uočljivijeg nedostatka liječnika, posebno specijalista, kao i medicinskih sestara, sve je uočljiviji, bilo je jasnio iz izlaganja dr. Mozetiča, kao i medicinske sestre Rozmari Tusić, a budući da bolja vremena nisu na vidiku, bit će nužno da i Gorani različitim mjerama poput podizanja standarda i uvjeta rada liječnicima, odnosno ulaganjima u školovanje medicinskih sestara, nastoje stvoriti što kvalitetnije uvjete za rad medicinskog osoblja u svojoj sredini, jasno je iz svega rečenog, a direktan pozitivan primjer odmah je ponudio gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić koji je obećao da će nova liječnica koja bi uskoro trebala početi raditi na tom područlju, od Grada dobiti na korištenje stan u Moravicama.


Što s dijaliziranima?


I dok pri zapošljavanju liječnika ili plaćanju specijalista koji povremeno dolaze u goranske sredine, tamošnje lokalne samouprave mogu pomoći, puno je teže stanje s idejom obnove rada hemodijalize u Delnicama. Izračuni stručnjaka Doma zdravlja PGŽ-a pokazuju da bi za sadašnjih petnaestak Gorana koji na dijalizu idu u Rijeku ili Ogulin, godišnje trebalo osigurati minimalno oko 800.000 kuna.





Uz brigu o zdravstvenom sustavu, Dom zdravlja PGŽ-a vodi i brigu o objektima u kojima djeluju zdravstveni djelatnici, i to kroz održavanje i obnovu tih objekata. Ove godine, čim to dozvole vremenski uvjeti, krenut će se u sanaciju ambulanti u Brodu na Kupi i Fužinama, za što su već osigurana sredstva, najavio je ravnatelj Mozetič dodavši kako su i ostali objekti na goranskom području u planu obnove i sanacije.



Tu bi svotu, kao pravu gestu pomoći prema Gorskom kotaru, trebala sigurati Primorsko-goranska županija, predložio je delnički gradonačelnik Ivica Knežević, najavivši da će se kao član Radne skupine za izradu novog »brdskog« zakona boriti za izjednačavanje prava kontinentalnih i otočnih pacijenata koji moraju na dijalizu, pri čemu otočani plaćaju manju svotu. Što je uopće moguće napraviti kad je riječ o obnovi rada hemodijalize u Delnicama, bit će vjerojatno jasnije nakon sastanka župana s delničkim (grado)načelnicima, kad će također možda biti jasnije što i kako dalje s plaćanjem ogromnih računa za zimsko čišćenje.


Vatrogasni cjenik


Primjerice, istaknuo je delnički gradonačelnik Knežević, s jučerašnjim danom troškovi zimskog čišćenja na području grada Delnica dosegli su svotu od 4 milijuna kuna, a ako se tome doda i najmanje milijun kuna raznih oštećenja, onda je jasno da je zima 2018. godine »pojela« četvrtinu izvornog proračuna Grada Delnica!


Članovi Koordinacije jednoglasno su pristali na odredbu po kojoj će se ubuduće svaka intervencija Javne vatrogasne postrojbe Delnice plaćati sukladno važećem cjeniku za Hrvatsku, a pozitivno je odgovoreno i na molbu »Goranskih risova«, Kluba 138. brigade HV-a, o sufinanciranju izrade filma o ratnom putu te brigade. Od oko 90.000 kuna koliko traži realizcija tog projekta, trećinu je dalo Ministarstvo branitelja, trećinu je obećala dati Primorsko-goranska županija, a preostalu trećinu, čak i nešto više, dat će goranske općine i gradovi koji će iz svojih proračuna za tu svrhu izdvojiti po 4.000 kuna.